15. GITAR ART FESTIVAL

Ulaznice za pojedinačne koncerte na festivalu po cenama od 800 do 2000 dinara već su u prodaji na blagajnama Sava centra i Doma omladine, ali i u celoj mreži Eventima u Beogradu i širom Srbije.

Koncertni program 11. marta otvoriće „Naxos Trio“ koji čine grčki gitarista Kostas Kociolis, Anjelo Deziderio iz Italije i hrvatski majstor gitare Zoran Dukić. Vrhunac prve večeri pripašće čuvenoj brazilskoj gitaristkinji i pevačici Bađi Asad (Badi Asad), poznatoj po kombinovanju tradicionalne brazilske muzike sa pop notama i neobičnoj gitari koja ima samo okvir bez rezonatora.

 

Naredne tri večeri biće u duhu klasične gitare i umetnika kao što su Johanes Moler, Lukaš Kuropačevski, Duo Ivanović i Kontaksakis (12. mart), Jelica Mijanović, Edvardo Fernandez, Ansambl Anonimus 4 (13. mart), Katona Tvins, Eliot Fisk, Gabrijel Bjanko (14. mart).

Subota 15. marta rezervisana je za dvostruki koncert u Sava Centru, na kojem će nastupiti sve zapaženiji španski flamenko gitarista Alberto Lopez sa svojim kvintetom u sklopu promocije albuma „Siento“ (Osećam). Sa svoje 24 godine, vlasnik nekoliko prestižnih flamenko nagrada, Alberto Lopez je budućnost flamenka čiju su veštinu oblikovali patroni poput Mikelanđela Korteza, Tomatita, El Pelea i drugih. Seviljska bijenala, Bele noći Flamenka ili čuveni Flamenko festival u marokanskom Fezu, neke su od pozornica u kalendaru vanserijskog gitariste i autora iz Granade. U okviru istog koncertnog programa odmah posle Lopeza na pozornicu će izaći sjajna francusko-američka džez pevačica Sara Lazarus u pratnji jednog od najtraženijih „gipsy-jazz“ sastava „Winterstein Quartet“ koje predvode čuveni Hono Vinterštajn i njegov nećak Brejdi, te violinista Martin Vajs i kontrabasista Ksavijer Nik. Sara Lazarus je i svoj poslednji album „It’s All Right With Me“ snimila sa čuvenim „manouche“ gitaristom Birelijem Lagrenom, ali nastup na „Guitar Art“ festivalu jedna je od retkih prilika da se zajedno čuju dva veoma tražena džez izvođača uživo.

Festival u nedelju 16. marta uz proglašenje pobednika takmičenja i dodelu nagrada, zatvara koncert portugalske fado pevačice Izabele Noronje (Noronha) koja u Beograd dolazi direktno iz autentičnih kafana lisabonske Alfame uz dirljivu muziku sa evropske strane obala Atlantika.

 

KONCERTNI PROGRAM

Dom omladine Beograda – Velika sala –  Utorak, 11. mart  

20:00 –  NAKSOS TRIO / NAXOS TRIO

Program:
M. de Falla – Danza del Molinero
(C. Cotsiolis, A. Desiderio,
Z. Dukić)
I. Albéniz – Mallorca
P. Bellinatti – Jongo
(C. Cotsiolis,
Z. Dukić)
I. Albéniz – Cordoba
A. Piazzolla – Lo que vendra
(C. Cotsiolis, A. Desiderio)
C. Domeniconi – Circus music

(A. Desiderio, Z. Dukić)
M. de Falla – La vida breve
(C. Cotsiolis, A. Desiderio
, Z. Dukić)

Anielo Deziderio je prvi put javno nastupio sa 8 godina, pokazujući izuzetan dar zbog kojeg je muzička kritika o njemu da govorila kao čudu od deteta… geniju… Orfeju na gitari… Diplomirao je na Konzervatorijumu za muziku u Alesandriji i osvojio 18 prvih nagrada na najvećim gitarskim takmičenjima u svetu, kao i brojne specijale nagrade i priznanja. Nastupao je kao solista i sa orkestrima širom sveta, na najprestižnijim festivalima i čuvenim koncertnim dvoranama. U 2009. godini osnovao je Kvartet Furiozo, zajedno sa Đenarom Dezideriom (violina), Gaetanom Dezideriom (klavir) i Salvatorem Minalem (bubnjevi i perkusije). Snimao je za Frejm, Vaku mjuzik, Koh Univezal, Termidor, a u 2006. osnovao je svoju izdavačku kuću Adoro Rekords. Predavao je na Međunarodnoj akademiji za muziku u Koblencu (Nemačka) i na Konzervatorijumu Domeniko Ćimaroza u Avelinu (Italija). Od 2010. održava majstorske radionice na Međunarodnoj letnjoj akademiji Mocarteum (Salcburg). Profesor je na Univerzitetu za muziku u Kozenci (Italija).

Kostas Kociolis se danas smatra jednim od najvećih gitarista našeg vremena. Umetnički je direktor Međunarodnog festivala gitare Naksos i Gitar Art festivala. Od 1977. radi kao profesor na Konzervatorijumu u Atini, a od 1981. na Novom konzervatorijumu u Solunu. Njegovi učenici su nagrađivani na takmičenjima širom sveta i imaju uspešne međunarodne karijere. Kociolis je za svoje aktivnosti nagrađen od strane Grčke akademije nauka i umetnosti. Knjigu gitarske tehnike Virtuoz gitarist objavio je 1987. godine. Od 2008, profesor je na Univerzitetu u Indijanapolisu, Atina Kampus, a od 2009. i na Državnom konzervatorijumu u Solunu. Kao solista, svirao je sa najprestižnijim orkestrima i u najpoznatijim koncertnim dvoranama širom sveta. Sarađivao je sa brojnim istaknutim umetnicima našeg vremena, a mnogi kompozitori su mu posvetili svoja dela. Gost je na brojnim festivalima, a na najprestižnijim akademijama i univerzitetima redovno održava majstorske radionice.

Zoran Dukić je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi D. Petrinjaka, a usavršavao se kod H. Kepela u Kelnu. Od 1990. do 1997. osvojio je niz nagrada. Jedini je gitarista koji je pobedio na oba međunarodna takmičenja Andres Segovia, a osvojio je i takmičenja Fernando Sor, Manuel Pons, Manuel de Falja i Francisko Tarega. Na najvećem španskom takmičenju u Madridu, koji se održava pod pokroviteljstvom kraljevske porodice, osvojio je prvu, kao i specijalnu nagradu za interpretaciju španske muzike. Nastupao je solistički i sa orkestrima na svim kontinentima. Naročito interesovanje pokazuje za savremenu muziku, pa redovno izvodi dela Takemicua, Henzea, Railija, Kartera i Gubajduline, a mnogi kompozitori su mu posvetili svoja dela. Dukićev celovečernji program često čine samo Bahova dela, a naklonjen je i španskoj, odnosno južnoameričkoj muzici. Snimao je za diskografske kuće u Nemačkoj, Španiji, Belgiji i Kanadi. Kao vrstan pedagog, radio je sa studentima na muzičkim akademijama u Zagrebu i Ahenu, a trenutno predaje na Kraljevskom konzervatoriju u Hagu i na Fakultetu za muziku u Barseloni.

21:00 – BAĐI ASAD / BADI ASSAD

Program:
Björk – Bachelorette
B. Assad – O Barco Daqui de Dentro
B. Assad – Noite de São João
B. Assad – Mulheres e Cunhatãs
B. Assad – Apimentados Momentos
Y. Tiersen – Valse D’Amelie
M. Nascimento & F. Brant – Ponta de Areia
B. Assad & J. Young – The Being Between
Eurythmics – Sweet Dreams
B. Assad – Pega no Coco
Billy Blanco – Banca do Distinto
H. Villa-Lobos/ L. Gonzaga – Estudo 1/ Assum Preto
B. Assad – Para chegar ao meu coração

Brazilska pevačica, gitaristkinja i perkusionistkinja Bađi Asad, svojim talentom stvara muziku koju nije moguće svrstati ni u jedan žanr. Tradicionalne brazilske melodije kombinuje sa popom, džezom i vorld/etno zvucima. Još u ranom uzrastu pobedila je na Takmičenju mladih intrumentalista u Rio de Ženeiru i proglašena je za Najboljeg brazilskog gitaristu na Međunarodnom festivalu Vilja Lobos. Snimila je albume Solo, Ritms (Najbolji klasični album, Gitar Plejer magazin), Ehos of Brazil, Kameleon, 3 Gitars (sa džezerima L. Korielom & Dž. Aberkrombijem), Ondas, Verde, Vonderlend, Amor i Otras Manias Kronikas (nagrada za Kompozitora godine), kao i DVD na kom je prikazala svu osobenost svojih nastupa uživo. Proglašena je i za najboljeg akustičnog fingerstajl izvođača od strane Gitar Plejer magazina. Sa svojom braćom Seržom i Odairom Asadom (Duo Assad) i njihovim ćerkama Klarisom i Karolinom je u 2001. oformila kvintet. Sarađivala je sa umetnicima kao što su Bob Mekferin, Jo-Jo-Ma, Sara Meklaflin, Seu Žorži, Džo Kokrer i nastupala na najprestižnijim festivalima, teatrima i koncertnim salama širom sveta.

 

Dom omladine Beograda – Velika sala –  Sreda, 12. mart  

19:00 –  JOHANES MILER/ JOHANNES MÖLLER

Program:

J. Möller – Song to the Mother
J. Möller – From Her Source to the Sea
K. A. Craeyvanger  – Introduction and Variations on a theme from the opera ” The Marksman”
J. Möller – 24 Preludes Op. 12:
       Prelude № 3, G Major – Moderato
       Prelude № 4, E Minor – Agitato
       Prelude № 5, D Major – Giocoso
       Prelude № 6, B minor – Largo Espressivo
       Prelude № 7, A Major – Allegretto
       Prelude № 8, F sharp Minor – Andante Moderato
       Prelude № 9, E Major – Larghetto
       Prelude № 10, C sharp Minor – Solemne
A. Barrios-Mangoré – Un Sueño en la Floresta
J. Möller – The Night Flame (on Raga Kirvani)

Švedski gitarista i kompozitor Johanes Miler je sa samo 12 godina napisao veliki broj dela, koja je pretežno namenio kamernim sastavima. Dve godine kasnije, snimljen
je CD, na kome su najbolji švedski instrumentalisti odsvirali Milerove kompozicije. Diplomirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu u klasama gitare Gerija Rajana i Karlosa Bonela i kompozicije Vilijama Mivala. Master studije je završio na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu (klasa Zorana Dukića) i na Konzervatorijumu u Amsterdamu u klasama Leksa Ajzenharda (gitara) i Ričarda Ersa (kompozicija). Usavršavao se kod gitariste Pavela Štajdla i kompozitora i gitariste Dušana Bogdanovića. Dobitnik je prvih nagrada na takmičenju Američke gitarske fondacije, holandskom Frindenkransu, švedskom takmičenju Ljungrenska, engleskom Takmičenju mladih muzičara Bromsgrouv. U 2009. godini, bio je dobitnik Evropske gitarske nagrade za najbolju solo kompoziciju, a 2010. je izdao CD na kojem je izveo svoje kompozicije.

20:00 –  LUKAŠ KUROPAČEVSKI / LUKASZ KUROPACZEWSKI

Program:
M. Giuliani – Rossiniana № 3
M. M. Ponce – 10 Preludes
A. Jose – Sonata: Allegro moderato
Minuetto
Pavana Triste
Finale

Lukaš Kuropačevski je počeo da uči gitaru sa 10 godina. Od 1994. do 2003. godine, radio je sa istaknutim profesorom Piotrom Zaleskijem. Magistarske studije završio je na Akademiji za muziku u Vroclavu (Poljska), a ubrzo je dobio punu stipendiju za Institut Pibodi u Baltimoru (SAD), gde se usavršavao u klasi M. Barueka. Paralelno sa studijama, Lukaš je nastupao kao solista i sa orkestrima širom sveta. Najzapaženije nastupe ostvario je u Kraljevskoj festivalskoj dvorani u Londonu, zatim u Koncertgebau u Amsterdamu, sali Varšavske filharmonije, dvorani Čajkovski u Moskvi i Karnegi holu u Njujorku. Kao kamerni muzičar sarađivao je sa umetnicima iz Poljske, kao i sa članovima simfonijskih orkestara iz Los Anđelesa, San Antonija i Klivlenda. Od 2008. do 2010. godine, predavao je na Univerzitetu Pensilvanija u Filadelfiji, a trenutno radi na Akademiji za muziku u Poznanu (Poljska). Umetnički je direktor festivala Poljska gitarska akademija koji se svake godine održava u Poznanu. Do sada je snimio 6 CD-ova, a njegovo poslednje izdanje Nokturnal je već prihvaćen od strane stručne kritike i medija. Svira na gitari Ros Gutmajer i žicama Savarez Korum Aliancs.

21:00 – DUO IVANOVIĆ – KONTAKSAKIS (KONTAXAKIS)

Program:
F. Sor – Fantasia op. 54 bis: Introduction
Theme and Variations
Dans le genre Espagnol

M. Castelnuovo Tedesco – Sonatina Canonica: Mosso, grazioso e leggero
Tempo di Siciliane
Fandango en Rondeau

G. Nestor (Arr.) – Three pieces “From the movies”:
El Cid (music: M. Rózsa)
Lydia (music: M. Rózsa, M.C. Tedesco)
Psycho (music: B. Herrmann)

I. Albeniz – Cataluña (Arr. Duo Kontaxakis-Ivanovich)            
Castilla (Arr. M. Llobet)

J. Rodrigo – Tonadilla: Allegro ma non troppo            
Minueto pomposo
Allegro vivace

Duo Kontaksakis-Ivanović osnovan je 2004, nekoliko godina nakon prvog susreta dvojice gitarista u Španiji. Uprkos prostornoj udaljenosti (Atina – Lisabon) i solo karijerama, Mihalis i Dejan su sve vreme uspevali da održe kontakt. Obojica su studirali u klasi D. Petrinjaka, H. Klerća i K. Kociolisa. Kao solisti, nastupali su na 4 kontinenta i osvojili brojne nagrade na takmičenjima (Andres Segovia, Havana-Kuba, Donja Infanta Kristina, Pritomp d la Gitar, Sinaja, Volos). Ovo je jedini gitarski duo koga čine dvojica pobednika takmičenja Francisko Tarega. Prvi nastup kao duo imali su 2004. godine u Atini, gde su usledili i pozivi za buduće nastupe i izvođenja sa orkestrima. U Portugalu su zajedno sa Filharmonijom Beirasa, a pod dirigentskom upravom A. V. Lorenca, premijerno izveli Rodrigov čuveni Madrigal koncert. Nastupali su na značajnim festivalima (Gevelsberg, Nemačka, Sernansieli, Portugal), u poznatim koncertnim dvoranama (Megaron, Solun, Kulturni centar Belema, Lisabon) i održali su serije koncerata (Gitara Viva, Zagreb). Repertoar dua obuhvata ostvarenja koja su nastajala od baroka do avangarde, a dela Baha, Sora, Tedeska i Rodriga našla su se na njihovom CD-u Dva prijatelja.

Dom omladine Beograda – Velika sala – Četvrtak, 13. mart

19:00 – JELICA MIJANOVIĆ

Program:
D. Bogdanović – Omar’s fancy
F. da Milano – Fantasy X

D. Bogdanović – Abies alba ricercar*
“Donesite, đeco, one gusle, duša mi ih vaistinu ište” (Njegoš)                 
V. Ivanović – Café № 5
J. S. Bach – Suite BWV 998: Prelude
Fugue
Allegro

D. Bogdanović – Lament
V. Asencio – Suite Valenciana
* svetska premijera, posvećeno Jelici Mijanović /
world premier and dedicated to Jelica Mijanovic

Jelica Mijanović (1989) je profesor gitare na Državnom konzervatorijumu u Friburgu, kao i profesor na zameni Narodnog konzervatorijuma za muziku, ples i teatar u Ženevi. Prve dve godine studija završila je na FMU u Beogradu, u klasi V. Ogrizović, a diplomirala je i magistrirala na muzičkoj pedagogiji u klasi D. Bogdanovića na Ženevskom muzičkom konzervatorijumu, gde trenutno završava post-diplomske studije gitare, uporedo sa masterom interpretacije na Univerzitetu umetnosti u Gracu, u klasi P. Pegorara. Specijalističke studije završila je na Strazburškom konzervatorijumu u klasi S. Prieto. Pored 3 prve i 2 specijalne nagrade osvojene na republičkom takmičenju u Crnoj Gori, Mijanović od svoje 17 godine osvaja i 11 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, među kojima treba izdvojiti: Gredos San Diego (Madrid), Guitar Art festival (Beograd), Migros (Cirih), takmičenje Švajcarske asocijacije muzičara i Fondacije Kifer Hablicel (Bern). Jedini je solo gitarista Štajerske izabran na audiciji Lajv Mjuzik Nau, u organizaciji  Fondacije Jehudi Menjuhin i jedini gitarista koji je u poslednjih 10 godina dobio nagradu međunarodne organizacije Rotari, koja se godišnje dodeljuje dvoma od svih učesnika Akademije Kiđana u Sijeni. Kao solista nastupala je širom Evrope, održala je brojne majstorke radionice i objavila je knjigu Najljepši klasici za male muzičare.

20:00 – EDUARDO FERNANDEZ / EDUARDO FERNANDEZ

Program:
J.S. Bach – Cello Suite BWV 1008:
Preludio
Allemande
Courante
Sarabande
Menuets I & II
Gigue
*transcription – E. Fernandez

C. Guastavino – Sonata № 1: Allegro deciso e molto ritmico
Andante
Allegro spiritoso
H. W. Henze – Three Tentos from “Kammermusik 1958”:
Du schönes Bächlein
Es findet das Aug’ oft
Sohn Laios
J.S. Bach – Ciaccona (BWV 1004 for solo violin)
*transcription – E. Fernandez

Eduardo Fernandez se školovao u klasama R. S. Arijasa, A. Karlevara (gitara), G. Santorsola (harmonija, kontrapunkt) i H. Tosara (kompozicija). Nastupao je na svim kontinentima i osvojio je nekoliko nagrada na međunarodnim takmičenjima od kojih treba izdvojiti prvu nagradu na prestižnom takmičenju Andres Segovija (Majorka, 1975). Snimio je niz DVD i kompakt diskova za izdavačke kuće Deka/London, Erato i Denon, a trenutno snima za nemačku Oems Klasiks. Predavao je na Fakultetu za muziku Državnog univerziteta u Montevideu, a trenutno je istraživač u svom Centru za istraživanje muzičke interpretacije. Održava majstorske radionice širom sveta. Od 2002, direktor je godišnjeg seminara Gitara i priroda u Nemačkoj. Od 1996-2000. bio je umetnički direktor Međunarodnog festivala gitare u Montevideu, a od 2000. umetnički je direktor Međunarodnog gitarističkog kongresa Kompensar u Bogoti. Objavio je knjige Tehnika, mehanizam, učenje i Eseje o delima za lautu J. S. Baha. Druga knjiga posvećena ovom autoru je u pripremi. Napisao je takođe i nekoliko stručnih članaka za italijanski magazin Il Fronimo. Aktivan je kao kompozitor, sekretar je urugvajskog ISCM ogranka i jedan od osnivača CIM/UNESKO Urugvaj.

21:00 –  ANONIMUS 4

Program:
Karolina Bäter flauta   Predrag Đoković kontratenor
Darko Karajić lauta   Predrag Gosta čembalo   Srđan Stanić viola da gamba
Giovanni Zamboni Romano (1718)
Sonata 9 Preludio, Sarabanda, Gavotta Sonate d’intavolatura di leuto, Lucca, 1718
Anonymus
Faronells Ground (La Folia) The Division Flute, London, 1706
Alessandro Piccinini (1566-1638)
Chiiaccona Intavolatura di liuto,et di chitarrone, Bologna, 1623
Johannes Hieronymus Kapsberger (1580-1651)
Avrila Mia, O Fronte Serena Libro Secundo di Villanelle a 1,2&3 voci,1619
Robert de Viseé (1660-1720)
Sarabande, Chaconne Manuscrit Vaudry de Saizenay, Paris, 1699
Suite en Re Mineur 1716 Allemande-la Royalle, Courante, Sarabande, Gavotte, Chacone, Mascarade
Georg Friedrich Händel (1685-1759)
Mi Palpita il Cor, Cantata, HWV 132c Recitativo: Mi palpita il cor Aria: Ho tanti affani in petto Recitativo: Clori, di te mi lagno Aria: Se un di m’adora la mia crudele, London, 1712

Arhaičan, ali ujedno i otmen zvuk muzike prošlosti je interpretativno-umetnička ideja vodilja ansambla Anonimus 4. Osnovan je pod rukovodstvom lautiste Darka Karajića, sa ciljem da se na autentičan način izvodi muzički repertoar nastao pre 1800-te godine. Anonimus 4 čine ,,mlađi” članovi ansambla Renesans (Srđan, Predrag i Darko) i flautistkinja Karolina Bater. Posebnost u zvuku oplemenjena je retkom bojom glasa falset tenora Predraga Đokovića, topli zvuk viole da gamba (koju na jedinstveno temperamentan način svira Srđan Stanić), dragocen je u ansamblima koji se bave ,,istorijskom muzikom”, kao i intimni i suptilni zvuk laute koju svira Darko Karajić. Karolina, Predrag, Srđan i Darko su predano posvećeni muzici prošlosti i sa velikom radošću prihvataju izazov da tu muziku, pomoću savremenih kriterijuma, ponovo “ožive” i na taj način sagrade most između prošlosti i budućnosti.

Dom omladine Beograda – Velika sala – Petak, 14. mart

19:00 –  GABRIEL BIANKO / GABRIEL BIANCO

Program:
F. da Milano – Fantaisia De Mon Triste
 La Compagna
N. Coste – Fantaisie Dramatique op 31. “Le Départ, Le Retour“
D. Ramos – Unanswered…
J. Duarte – Variations on a Catalan Folksong
N. Paganini – Grand Sonata for Guitar: Romanze Andantino Variato

Gabriel Bianko je jedan od najaktivnijih gitarista svoje generacije. Dobitnik je 8 prvih nagrada na najprestižnijim međunarodnim takmičenjima od kojih treba izdvojiti takmičenja u Beču, GFA u San Francisku i Madridu. Nastupao je širom sveta i to u sali Čajkovski u Moskvi, Centralnom Konzervatorijumu u Pekingu, Herbst teatru u San Francisku, Biblioteci Luis Anhel Arango u Bogoti, Kulturnom Centru Sao Paula, u Bukureštu sa Rumunskim nacionalnim orkestrom, dvorani Muzičke akademije u Poznanu, itd. Svirao je na oko 40 međunarodnih gitarskih festivala širom sveta. U 2009. je u izdanju Naksosa snimio svoj prvi CD za koji je dobio izvrsne kritike u prestižnim muzičkim magazinima. Snimao je za francusku televiziju Meco, zatim za rumunsku TVR Kulturu, kao i za brojne radio stanice. Rođen u porodici muzičara, Bianko je počeo  da svira gitaru sa 5 godina, a već sa 9 pohađa Regionalni konzervatorijum u Parizu, u klasi R. de Herere. Sa 16 godina primljen je na Pariški konzervatorijum kod O. Šesaa, a učio je i od Ž. Peroja. Predaje na konzervatorijumima Moris Ravel i Žan Filip Ramo u Parizu i koristi žice firme Savarez/Koreli, kao i Karura kofer.

20:00 –  ELIOT FISK / ELIOT FISK

Program:
D. Scarlatti  – Sonatas* (to be announced)   
J. S Bach – Violin Partita, D minor BWV 1004: Ciaccona*  
L. Berio – Sequenza XI*
     (dedicated to Eliot Fisk)
A. Diaz (arr.) – Merengue            
M. M. Ponce – Estrellita*   
I. Albeniz – Torre Bermeja*
E. Halffter – Habanera*  
I. Albeniz – Sevilla       
 *transcription – E. Fisk 
       

Eliot Fisk je poznat širom sveta kao izuzetan izvođač koji se proslavio svojim uzbudljivim i virtuoznim repertoarom. Prepoznatljiv je i po svojoj spremnosti da umetničku muziku prenese i izvede u nestandardnim prostorima (školama, kampovima, čak i zatvorima). Nakon 45 godina aktivne karijere, on je ostao u vrhu umetničkog sveta, kako je i nekada napisao njegov mentor Andres Segovia. Fiskov repertoat čine njegove transkripcije za gitaru, niz dela koja su mu posvetili brojni kompozitori i numere koje izvodi sa muzičarima klasične, flamenco, džez i vorld mjuzik scene. Njegovi snimci su se našli na Bilbordovoj karti kao bestseleri. Snimio je 2 solo CD-a u 2010. godini, a predstojeća izdanja će uključivati Amejzing Grejs sa klarinetistom R. Stolcmanom i 2 CD-a sa flamenko gitaristom Pako Penjom i čelistom J. Ananijem. Nastupao je u duu sa džez gitaristom Bilom Frizelom, premijerno je izveo veliki broj dela svirajući u različitim sastavima i sa orkestrima širom sveta. Poslednji je učenik Andresa Segovije, a studirao je i interpretaciju kod čembaliste Ralfa Kirkpatrika na Jejl univerzitetu. Profesor je na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu i na Konzervatorijumu Nova Engleska u Bostonu. Za doprinos širenju španske kulture, španski kralj Huan Karlos mu je u 2006. uručio nagradu Izabelin krst. Osnivač je i umetnički direktor Boston Gitar festa.

21:00 –  DUO  KATONA / KATONA TWINS

Program:
L. Boccherini – Introduction and Fandango*
D. Scarlatti – Sonata C minor K 481*
P. Katona – The Brothers Karamazov
F. Mercury – Bohemian Rhapsody*
M. de Falla – El Amor brujo*: Introduccion
Danza del Terror
El Circulo Magico
Pantomima
Danza Ritual del Fuego
I. Albéniz – Cordoba*
Katona Twins – Scarlatti’s Metamorphosis
*Arrangement – Katona twins

Proglašeni od strane kritike Dejli telegrafa kao najbolji svetski gitarski duo, Peter i Zoltan Katona osim klasične muzike izvode i neke od žanrova popularne muzike. Nastupali su u najpoznatijim koncertnim salama poput Karnegi hola, Vigmor dvorane, Koncertgebaua u Amsterdamu, Koncerthausa  u Beču, Santori hola u Tokiju i dvorani Filharmonije u Kelnu. U 2009. godini, kao solisti ciklusa koncerata Noć mature, uživo su nastupili pred pola miliona ljudi u dvoranama širom Evrope. Osvojili su preko 10 nagrada na najvećim međunarodnim takmičenjima. Širok repertoar ovog dua obuhvata dela Baha i Pjacole, kao i aranžmane pop numera koje su sami pisali. Njihov program takođe uključuje i koncerte za dve gitare i orkestar, kompozitora poput Rodriga, Vivaldija, Pjacole i Tedeska, a nekoliko savremenih kompozitora im je napisalo i posvetilo svoja dela. Članovi dua strudirali su u Budimpešti, Frankfurtu i Londonu. Više puta su snimali za BBC i mnoge druge internacionalne TV i radio stanice. Svirali su sa renomiranim muzičarima poput Jo Jo Ma, kao i sa vrhunskim ansamblima poput Orkestra BBC-ja i Londonskom sinfonijetom. U septembru 2013, izdali su svoj novi CD, na kojem su se našla dela J.S. Baha. Na ranijim CD izdanjima izveli su muziku Skarlatija i Hendla, zatim Rodriga, Albeniza, Pjacole i Manuela de Falje. Peter i Zoltan Katona su rođeni u Mađarskoj, nemački su državljani, a žive u Liverpulu.

 

Sava Centar – Subota, 15. mart

20:00 –  ALBERTO LOPEZ KVINTET / ALBERTO LOPEZ QUINTET – ESPETACULO SIENTO

Alberto Lopez – flamenko gitara
Yolanda Osuna – ples
Bernardo Miranda – glas
Javier Rabadán – perkusije
Jesús Valero – bas gitara

Program:
Granaína
Tanguillos
Bulería
Soleá
Taranta
Tangos
Alegrías
Bulerías por alegrías

Alberto Lopez (1990) je svoje prve časove gitare pohađao sa 11 godina, u svom rodnom gradu Bazi. Diplomirao je na odseku za flamenko gitaru Konzervatorijuma za muziku Rafael Orosko u Kordobi, a usavršavao se kod Migela A. Kortesa, Herarda Nunjeza, Manola Franka i Ninja Pura. Programom Espetakulo siento, predstavio se publici u Španiji, ali i Francuskoj, Srbiji, Italiji i Maroku. Za vreme svoje solo karijere bio je uključen u velike projekte kao što su Bijenale flamenka u Sevilji, Noće blanka del flamenko, Flamenko Fez festival, nastupajući sa El Peleom, Estreljom Morente, Arkanhelom, Tomatitiom i Israel Galvanom. Tokom svoje karijere osvojio je brojne nagrade među kojima treba izdvojiti prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Manuel Kano u Ohiharesu (2009), Državnom takmičenju mladih izvođača u Haenu (2010), takmičenju Fondacije Kristina Heren (2011), Međunarodnom takmičenju flamenko gitarista Siudad de Lospitaled (2011), takmičenju Mladih flamenkista Andaluzije (2012), kao i drugu nagradu na Međunarodnom festivalu Kante de las Minas u Unionu (Mursija, Španija, 2012).

Jolanda Osuna je počela da pohađa časove plesa sa samo 3 godine. Diplomirala je na Konzervatorijumu za ples u Kordobi, a usavršavale se kod H. Latorea, M. Koral, M. Mengibar, B. del Rej, i mnogi drugih. Sarađivala je i nastupala sa istaknutim umetnicima poput M. Povede, M. Martina, Arkangela, E. Fernandes, M. Korneho, T. de Heresa, M. Kortesa, Pelea, M. Silverie, A. Rejesa, Kabera, H. Viljara, H. Revuela, K. Malena, Ćokolatea. Pobednica je Nacionalnog takmičenja Antonio Idalgo u fandangou koje se održava u Luseni, Mladih flamenkista u Kordobi, Državnog takmičenja u seviljani (Vilja dela Karlota), nacionalnih takmičenja u Ubriku i Kadizu i finalistkinja je državnog takmičenja u Kordobi i Kante te las Minas u La Unionu.

Bernardo Miranda je još od detinjstva počeo da nastupa u kući flamenka La Penja el Mirabras u Fernan Nunjezu (Kordoba), gde je učio od najboljih flamenkista poput Huana Pinilje, Heme Himenez, Laure Vital, Manuela V. Parilje, Andresa R. Sara, Faustina Nunjeza i Davida Pina. Student je treće godine flamenko pevanja na Konzervatorijumu Kristobal de Morales u Sevilji i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Nastupao je širom Španije, zatim u Maroku, Francuskoj, Srbiji i Rumuniji, učestvovao je na brojim festivalima i u flamenko klubovima i sarađivao sa Karmen Linares, Kurom de Uterom i Tomasom Gererom La Makanitom. Trenutno je vokal sastava Los Galjos de Sevilja, projekta Siento Alberta Lopeza i Kordoba flamenko grupe.

Havijer Rabadan je studirao klasične perkusije na Konzervatorijumu Kartagena i Lorka, a flamenkologiju na Konzervatorijumu za muziku u Kordobi. Pohađao je majstorske kurseve kod čuvenog perkunioniste Đovanija Idalge, a flamenko perkusije kod Pakita Gonzalesa. Svirao je u sklopu džez, latino džez, rok i big bend sastava. Kao flamenko izvođač, nastupao je na svim značajnim festivalima u Španiji, ali i Brazilu, Jordanu, Srbiji, Portugalu, Italiji, Maroku, Rumuniji. Svirao je sa gitaristima kao što su D. Karo, A. Lopez, D. Kasares, H. Mahuelos, N. Seve, G. Eksposito, P. Ijo, H. Konde, H.M. Iero, plesačima H. Latore, U. Lopez, D. Navaro, E. Lopez, N. Leiva, A. Rejes, K. Gutieres, E. Kuevas i pevačima El Pele, Inma La Carbonera, D. Membrive, H. Pinilja, Ćurumbak, R. Segura, H. Murube, M. López El Mati.

Hesus Valero je nastupao sa brojnim bendovima svirajući flamenko, džez, pop, fjužn, rok, kubansku i eksperimentalnu muziku. Diplomirao je na Univerzitetu u Granadi, a na Konzervatorijumu za muziku Viktorija Euhenija je studirao harmoniju, džez i big bend improvizaciju. Usavršavao se kod basista Ž. Masane, M. Peresa, S. Martina, M. Hansena, kompoziciju i aranžiranje je učio kod kubanskog pevača i aranžera R. Krusa, a harmoniju, improvizaciju i komponovanje kod brazilskog gitariste G. Muraja. Sa svojim bendovima je snimio nekoliko izdanja, kao i sa brojnim umetnicima različitih muzičkih pravaca.

21:00 – SARA LAZARUS & WINTERSTEIN KVARTET / SARA LAZARUS & WINTERSTEIN QUARTET

Sara Lazarus – glas
Hono Winterstein – ritam gitara
Brady Winterstein – solo gitara
Xavier Nick – bas gitara
Martin Weiss – violina

Američka džez pevačica Sara Lazarus je u ranom uzrastu učila da svira klavir i tenor saksofon. Postala je član Američkog omladinskog džez benda i kao tenor saksofonistkinja i pevačica ovog sastava imala je svoju prvu evropsku turneju, koja je uključila i nastup na džez festivalu u Montreu 1980. godine. Studirala je englesku literaturu na Harvardu i svirala je u univerzitetskom orkestru. Tokom studija, upoznala je Ilinoja Džeketa koji je ohrabrio u nameri da se još više usavršava kao pevačica. Daun Bit, jedan od vodećih američih džez magazina, ocenio je Saru kao najboljeg univerzitetskog džez solistu. Nakon studija, seli se u Francusku i nastupa na brojnim festivalima širom Evrope. Osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju održanom u okviru Festivala Telonijus Monk 1994. godine, a na ceremoniji dodele nagrada nastupila je sa Herbijem Henkokom, Ronom Harterom, Grejdijem Tejtom, Kenijem Barelom, Džimijem Hitom i Klarkom Terijem. Učestvovala je na projektu Patrisa Karatinija snimivši album Sve prolazi, a izdala je i albume Jednostavan život mi podari i Sa mnom je sve u redu (Džipsi projekat Birelija Lagrena).

Dom omladine  – Velika sala – Nedelja, 16. mart       

 
19:30 – CEREMONIJA ZATVARANjA 15. GITAR ART FESTIVALA & DODELA NAGRADA

20:00 – IZABEL NORONjA TRIO / ISABEL NORONHA TRIO

Program:
Fado Licas
Vielas de Alfama
Fado Bailarico
Fado Bizarro
Gaivota
O nosso amor é assim
Fado Isabel
Sonho de saudade
Cores para viver
Leonoreta
Se o Loureiro
Fado das Berlengas
Variações em Ré de Armandinho
Fado pintadinho
Fado do supermercado

Izabel Noronja je rođena u Lisabonu. Prvi nastup imala je sa samo 10 godina. Svoje muzičko putovanje započinje kao fado pevačica, ali i kao glumica i tekstopisac. Strast prema umetnosti oblikovala je njen slobodni duh. Fado, najznačajniji muzički pravac u Lisabonu, upoznala je još u detinjstvu. Fado priče i osećanja, dubok i dirljiv muzički izraz, deo su tradicije koja živi unutar njene duše. Pored svakodnevnih nastupa u ,,kućama fada”, u kojima se neguje tradicija, Izabel svoj muzički život usmerava i ka različitim ambijentima i iskustvima. U tom smislu, njena saradnja sa OCCO orkestrom iz Lisabona, predstavlja dokaz o tome da su fado melodije i stihovi univerzalni. Poslednjih godina, vokal je ansambla kojeg predvodi čuveni izvođač na portugalskoj gitari Antonio Šainjo. Sa njegovom grupom nastupala je u Brazilu, Maroku, Južnoj Koreji, Srbiji, Španiji, Kini i mnogim drugim zemljama. Doživljavajući svoju puno zrelost na sceni, odlučila je da snimi prvi album na kojem uspomene i iskustvo predstavljaju muzički portret njenog dosadašnjeg puta.

—————————————-

TEORIJSKA PREDAVANjA
Predstavljaju grupnu nastavu za sve učesnike festivala, koja će se u sklopu dnevnih aktivnosti održavati u Domu omladine Beograda i prostorijama privatne škole Dositej .

Sreda, 12. mart – Dom omladine Beograda
17:00 – BADI ASSAD (improvizacija u brazilskoj muzici)

Petak, 14. mart – Dom omladine Beograda
12:00 – NAXOS TRIO (gitara u kamernoj muzici)

Subota, 15. mart – Dom omladine Beograda
11:00 – SARA LAZARUS & WINTERSTEIN KVARTET (glas i gitara u Đangovoj muzici)
13:00 – ALBERTO LOPEZ (flamenko gitara, glas i ples)

Nedelja, 16. mart – Dom omladine Beograda
11:00 – ZBIGNIEW GNATEK (osnove graditeljstva gitare)
12:00 – THOMAS OFFERMANN (promocija D’Addario proizvoda)

Nedelja, 16. mart – Dom omladine Beograda
13:00 – ISABEL NORONHA (portugalska gitara i glas)

Komentari