KO JE NA PLAKATU ASTRO VIKENDA?

Ana Turi,  studentkinja 3. godine biologije u Novom Sadu, koja će sa Tanjom Govljom, učenicom srednje škole i polaznicom u Petnici, u subotu 28. decembra od 17.30, neposredno pre predavanja dr Tanje Berić “Esktremofili”, održati u Domu omladine Beograda prezentaciju “Tardegrade u Petnici” otkriva nam ko je na plakatu ASTRO VIKENDA i zašto.

ULAZ NA SVE PROGRAME ASTRO VIKENDA JE SLOBODAN!

“Tardigrade ili vodeni medvedići su grupa beskičmenjaka mikroskopske veličine sa izvanrednom sposobnošću preživljavanja u ekstremnim uslovima. U stanju su da izdrže temperature od -273 do +150 stepeni celzijusa, kao i UV zračenje i radijaciju i do 1000 puta jaču od doze koju može da preživi čovek. Mogu da izdrže i supstance kao što su apsolutni alkohol, etar, tečni helijum i sumporvodonik. Ali to nije sve. Tardigrade mogu da prežive i u svemiru! Ako se pitate gde one žive kada nisu u svemiru, pa, žive svuda oko nas. Upoznajmo se sa ovim super organizmima!”, objašnjava Ana Turi.

 

ASTRO VIKEND – Vikend astrobiologije nudi maraton predavanja najboljih stručnjaka i prezentera nauke, brojne priče i teme iz oblasti astronomije, astrofizike, astrohemije i naravno astrobiologije, koje poslednjih godina izazivaju sve veću pažnju kako naučne zajednice, tako i šire javnosti i medija. Šira javnost će moći da se detaljno upozna sa aktuelnim istraživanjima vezanim za otkriće vanzemaljskog života kroz tri dana predavanja, naučnih filmova, likovnih radionica, prezentacija astronomskih društava, časopisa, knjiga, filmova, društvenih igara, jednom rečju kroz tri dana astrobiologije. Upoznajte moguće „vanzemaljce“, upozajte Tardigrade ili samo dođite da vidite teleskop ili ekskluzivno kako izgledaju meteoriti koji su pali na Srbiju. Možda vam to pomogne da napravite svoj Svemir!

ULAZ JE SLOBODAN!!!

ASTRO VIKEND je partnerski projekat Astronomske opservatorije u Beogradu, Računarskog centra Univerziteta u Beogradu (RCUB)  i Doma omladine Beograda. Pokrovitelj projekta je Centar za promociju nauke.

PRIDRUŽITE NAM SE I NA FEJSBUKU!

Pozivamo vas da poslednji vikend u ovoj godini provedete zagledani u nebo i sa nama napravite sopstveni Svemir.

 

Komentari