Katarina Peters predstavlja svoj dokumetarac „Muškarac za jedan dan“

Katarina Peters, nemačka režiserka, beogradskoj publici u okviru 5. Merlinka festivala predstaviće u nedelju 15. decembra od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda svoj dokumentarni film „Muškarac za jedan dan“ koji je snimila 2012. godine.

 

Petersova je rođena 1958. godine u Hamburgu. Studirala je skulpturu, film i performans na Institutu za umetnost u San Francisku i vizuelne komunikacije na Fakultetu umetnosti u Berlinu. Od 1979. godine radi kao rediteljka, snimačica zvuka i dizajnerka scenografije.

Dokumentarac prati aktivistkinju za rodna pitanja Dianu Tor čija pojavljivanja na scenama širom sveta su legendarna. Tokom zadnjih trideset godina fokus performansa ove umetnice bio je istraživanje umetničkog, teoretičkog kao i praktičnog aspekta rodnog identiteta. Katarina Peters je učestvovala i posmatrala radionicu u Berlinu koju je Tor držala, a u kojoj je grupa slobodoumnih žena bila udružena u tome da otkriju tajnu muškosti. Šta je ono što čini muškarca muškarcem a ženu ženom. Gde je najpreciznije rodni identitet formiran? Koliko je u svemu tome priroda a koliko uzgoj? Svaka od tih radionica predstavlja otvoreni laboratorijski eksperiment u društvenom ponašanju u kome se postavlja pitanje. Publika ima uvid u intimni život učesnika radionice pre, tokom i nakon njihove transformacije u novopronađene ljude.