Katarina Jovanović i Edin Karamazov o koncertu “KALDRMA”

U Velikoj sali Doma omladine će u četvrtak, 25. aprila sa početkom u 20h, biti održan koncert “KALDRMA” koji predstavlja ekskluzivnu saradnju Katarine Jovanović i Edina Karamazova. Okosnicu nastupa čine pesme Džona Daulanda (John Dowland), ljubavne pesme i uspavanke sefardskih Jevreja, „Tonadillas“ Enrikea Granadosa (Enrique Granados) i „Sedam španskih narodnih pesama“ Manuela de Falje (Manuel de Falla). 

O saradnji sa Edinom, Katarina Jovanović navodi: “Ugledali smo se. Saslušali smo se. I to je bilo dovoljno. Sada idemo putem raznih muzičkih istraživanja. Počeci naše saradnje su vezani za Dunav fest 2011. u Beogradu i Kozart festival u Aleksandrovcu 2012. godine. Planiramo snimanje CD-a u toku ove godine, na kom će biti zabeleženi i snimci sa predstojećeg koncerta u DOB-u.” Edin dodaje: “Katarina i ja sarađujemo već nekoliko godina unazad na različitim programima, od barokne do tradicionalne i pop muzike. Kod Katarininog izvođenja je sjajno to što je u stanju da se prilagodi različitim muzičkim jezicima.”

 

Edin Karamazov je tokom prethodne dekade afirmisan kao jedan od najuzbudljivijih i najharizmatičnijih lautista na svetu. Katarina Jovanović je docent na Katedri za solo-pevanje Fakulteta muzičke umetnosti, a jedno vreme je bila direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Živi i radi između Beograda i Pariza, o čemu kaže: “U Beogradu je moja porodica, moje pleme koje uključuje moje drage Paulinu i Nenada, prijatelje iz detinjstva, školske drugare, kumove…. Pariz i London su raj za moj umetnički razvoj i napredovanje (vokalno i u izrazu). Ta dva grada su već duže vreme sastavni deo mog života, tako da i tamo imam prijatelje. Aleksandrovac je takođe veoma bitan. Tamo je moja zemlja i moja krv. I mnoge ljubavi. Ja sam nomad i pripadam raznim plemenima. Dobro se osećam svuda, osim u netoleranciji i odsustvu radoznalosti. “

 

Na nastupu ovih izvanrednih umetnika u Domu omladine ćemo uživati, pre svega, u zvuku Španije, ističe Edin Karamazov: “Čućete špansku muziku iz različitih repertoara ‒ sefardske pesme, muziku Madrida iz vremena Franciska Goje, kao i pravu popularnu špansku muziku. Meni kao gitaristi sve ove numere su veoma interesantne jer su velikim delom vezane za gitarski zvuk.” Katarina se nadovezuje: “Repertoar koji ćete čuti je uglavnom iznenađujuć. Nekonvencionalan i antikonformistički. Program koji ne veliča izvođača, već muziku.”

 

Kako Edin ističe, Katarina Jovanović je jako šarmantna i pravi je majstor vođenja kroz program, te je izvesno da ćemo na koncertu u Domu omladine istinski uživati. Ipak, i za njih dvoje će ovaj nastup delom biti iznenađenje, budući da nikada nije moguće, niti potrebno, sve predvideti: “Oboje imamo iskustva na pozornici, ali, što je čovek duže tu, svaki nastup za njega predstavlja nešto neočekivano, te nikada nije u potpunosti siguran kako će njegovo izvođenje da izgleda. Što se mene tiče, prestaću da sviram onog trenutka kada uzbuđenja i neizvesnosti ne bude bilo,” zaključuje Edin Karamazov.

 

Koncert je zajednička organizacija Doma omladine Beograda i Jugokoncerta. Cena ulaznice u parteru je 1000 dinara, a na balkonu 800 dinara.

 

 

 

 

Komentari