Film “Biljeg Živka Nikolića” Snežane Bajčete na BELDOCS-u

Dokumentarni film “Biljeg Živka Nikolića” autorke Snežane Bajčete biće premijerno prikazan na festivalu BELDOCS, u subotu, 27. aprila u 21h u Domu omladine. Pozivamo sve ljubitelje opusa ovog velikana domaće kinematografije da nam se pridruže.

Sinopsis: „Film o filmu“. Priča o tihom umetniku koji je svet posmatrao kroz objektiv kamere, čije su slike prerasle u filmsku klasiku i svedočanstvo jednog veka.

Pored stvaralaštva koje ponajviše govori o njemu, o životu i delu Živka Nikolića saznajemo iz njegovih rijetkih kazivanja, svedočenja rediteljevih saradnika, prijatelja i porodice, i tumačenja njegovog filmskog opusa iz ugla savremene teorije. Od osporavanja na početku rada, do vrhunca i svetskih priznanja, i „pada“ u vidu nemogućnosti snimanja više od decenije pred kraj života, „Biljeg Živka Nikolića“ je priča o životnom putu jednog od najvećih reditelja jugoslovenske kinematografije.

Autor: Snežana Bajčeta je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2011. godine, na smeru za novinarstvo i komunikologiju, gde je odbranila i master rad na temi „Dokumentarna TV reportaža Biljeg Živka Nikolića“ 2012. godine. „Biljeg Živka Nikolića“ je njen prvi rad u odlasti televizijske dokumentaristike i prvi je u nizu zamišljenog serijala o rediteljima jugoslovenske kinematografije.

 

 

Komentari