Izložbu “Joko, Lenon, Tito” u DOB-u posetilo preko 5000 ljudi!

Izložba “Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija” otvorena je 20. juna u Domu omladine i u periodu od dve nedelje videlo je više od 5000 posetilaca. Vikend francuskog ljubavnog filma i Beogradski festival evropske književnosti, koji su se u istom periodu održavali u DOB-u, dodatno su doprineli da izložba bude posećena u ovako velikom broju. Izložba je realizovana kao deo projekta “Gost muzej”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Skupštine grada Beograda. Projekat “Gost muzej” ima za cilj da novorenovirane holove Doma omladine Beograda ponudi muzejima, galerijama i ustanovama kulture Srbije koji su geografski udaljeni od Beograda ili od najstrožeg centra grada. 

U produkciji izložbe, pored DOB-a, učestvovali su i Muzej istorije Jugoslavije i Galerija Bel Art iz Novog Sada. Posetioci su imali priliku da vide dokumentaciju o akciji “Žirovi” i drugim mirovnjačko – umetničkim akcijama slavnog para Joko Ono i Džon Lenon, a zbog velikog interesovanja publike, projekat “Wish Tree” se nastavlja i nakon zatvaranja izložbe.

“Wish Tree” je interaktivni konceptualistički projekat nastao 1996. godine, kao samo jedna u nizu antiratnih akcija Lenonove udovice. Od početka akcije, sakupljeno je preko milion papirića sa željama ljudi iz svih delova sveta, koji se čuvaju u arhivi Joko Ono. DOB poziva sve zainteresovane da svakog dana tokom leta dođu u hol i okače svoju želju na drvo želja i na taj način budu deo ovog globanog projekta. Po završetku projekta, sve želje će biti skenirane i izložene u DOB-u. Budite i vi među građanima Beograda čija će želja biti poslata Joko Ono!

Posetioci Doma omladine su od 20. juna do 02. jula imali priliku da vide i crteže Joko Ono na temu žira, koji su nastali povodom 40. godišnjice te akcije, i fotografije inspirisane akcijom koju su Joko Ono i Džon Lenon sproveli neposredno posle venčanja. Oni su tada posadili hrast posvećen ideji mira u svetu. Joko Ono je odlučila da akciju proširi tako što će u nju uključiti 50 svetskih lidera i državnika. Poslato je  pedeset paketa sa žirovima i  pisma koja objašnjavaju antiratnu ideju sa molbom da žirovi budu zasađeni. Paket je dobio i Josip Broz Tito.

Predsednik Tito je ispoštovao zahtev umetnika, te je žirove zasadio u arboriumu svoje rezidencije. Danas u memorijalnom parku u blizini Kuće cveća postoje dva ponosna četrdesetogodišnja hrasta.
U periodu od 1968. do početka 1970, Joko i  Džon su koristeći svoj uticaj na medije nastavili mirovnu kampanju kroz umetničke akcije “Bed-In”, “Bagism” and “War Is Over”, i koncerte “Sweet Toronto Concert”, i “Peace For Christmas Concert” i tako  promovisali ideju mira u svetu, a publika je i ovaj segment njihove kampanje imala priliku da vidi.

Na izložbi su bili predstavljeni dokumentacija o prijemu paketa sa žirovima koju čuva Arhiv Jugoslavije, kao i grafike Acorns 100 kojima je Joko Ono 2008. godine obeležila 40. godišnjicu ove umetničke akcije.

 

Publici su naročito bile interesantne fotografije iz zbirke Muzeja Istorije Jugoslavije u Beogradu koje je autorski snimio Josip Broz Tito i izlagao na samostalnim izložbama u Sarajevu i Mariboru 1962. godine, među kojim je najveću pažnju privukao njegov autoportret. Više od 300 fotografija je bilo prikazano u digitalnoj formi, a publika je mogla da se smesti u udobne fotelje i pogleda ovaj malo poznati Titov opus.

Naredni projekat u okviru programa “Gost muzej” biće realizovan u Domu omladine Beograda već u novembru.

 

 

 

Komentari