PREDRAG TERZIĆ: ŽIVOTNI POLET//ELAN VITAL

Rad Životni polet (Elan Vital) sastoji se iz niza vizuelno rešenih košarkaških napada na terenima Beograda, Zaječara, Čačka, Herceg Novog, Kraljeva i Vroclava, Poljska.

Unutar ovakvih intervencija u prostoru, mogu se nagovestiti načini oblikovanja i prezentovanja teoretskih okvira, koji dolaze od strane košarkaškog trenera  koji svoje ideje prenosi na teren.  Zahvaljujući ovakvom načinu rada, većini gledaoca moguće je objasniti i prikazati snagu trenutka i odlučnost trenera i igrača da dogovorenu odluku izvedu na košarkaškom terenu.

Momenat kada se dogovorena taktika sprovede u delo, u većini slučajeva rešava dilemu o pobedniku i dovodi celokupno gledalište i protagoniste do sjedinjavanja u zajedničkom trenutka koji je neponovljiv, odnosno dovodi do pojave singularnosti. Trenutak koji pravi razliku, u kome se jedna sportska igra prenosi na teren umetnosti, i gde se postignuta singularnost može čitati kao umetničko delo.

Izvedena intrevencija u prostoru, koja u sebi sadrži košarkašku taktiku, ima jedinstveno delovanje na osobe koje na tom terenu igraju košarku. Drugim rečima, dolazi do reagovanja na nacrtanu akciju na terenu,  gde igrač pokušava da ponovi momenat koji se desio na utakmici. Ponavljajući je sve do onog trenutka kada uspeva da je rekonstruiše, i gde se osoba postavlja u stanje poistovećivanja sa igračem koji je tu istu akciju izveo na utakmici.

Životni polet (Elan Vital) sadrži u sebi potrebu da se ovakvi mometni zabeleže i zapamte i da se pokušaju rekonstruisati, a  sve u cilju sećanja i obnavljanja  trenutka to je bilo. Trenutka koji ostaje zabaležen u sećanju, i kao takav, ima potrebu da se javlja i da bude ponovo ostvaren. Ne u onom okviru i okruženju kakav je zapamćen, jer je to nemoguće, već u novom okruženju, sa novim akterima i sa novim osveženim sećanjem na momenat koji se desio.

PREDRAG TERZIĆ
Rođen 1972. godine u Beogradu. Diplomirao 2000. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Magistrirao 2004. godine, kod istog profesora. Doktorirao na Interdisciplinarnim studijama teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. drežija Divne Vuksanović. Član ULUS-a od 2001. godine.

Izlagao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (BiH, Nemačka, Slovenija, Belgija, Kanada, Austrija, US, Italija, Grčka, Crna Gora, Švedska, Poljska)

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;  
nedeljom od 12:00 do 18:00; Ponedeljkom Galerija ne radi!

 

Fotografije sa otvaranja izložbe:


Komentari