Dušan Radovanović: “BEZBRIŽNI”

U prostoru galerije postavljen je određen broj (u zavisnosti od veličine galerije) metalnih kreveta sa madracima, raspoređenih u pravilnim redovima. Rad je zamišljen kao (socijalna) skulptura.

Kreveti su postavljeni po celoj galeriji, kao ready-made, koji postaje interaktivan onog trenutka kada posetioci počnu da ih koriste tj. nakon ’’useljavanja’’ u galerijski prostor na određeno vreme (u zavisnosti od trajanja izložbe).
 
Namera mi je da ovim radom deo društvene stvarnosti (bukvalno i fizički), preselim u prostor galerije. U njega, koji u širem kulturno-socijalnom kontekstu važi za mesto uživanja u lepoj umetnosti, ubacujem potisnuto, neprijatno, neprihvatljivo, sklonjeno iz fokusa vidnog polja društvenog normativa.
Problem izvode “posetioci” među kojima su i oni pojedinci i grupe čija je egzistencija na margini društva,  oni koji ne stiču status subjekta i ne ulaze u društveno polje, iako su  društvenom normom i sama proizvedeni. Izmeštanjem iz polja društvenog oni ne nestaju.

Dušan Radovanović, rođen je 1979. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku. Godine 2000. diplomirao je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Nastavnik likovne kulture.
Grupne izložbe:
2009.   XXXVIII izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU, Dom Omladine, Beograd.
2009.   izložba radova studenata sa Fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti, Magacin u Kraljevića Marka, Beograd.
2008.   Sajam kratke elektronske forme (KEF), Rex, Beograd.
2008.   13. Pačevačko bijenale umetnosti, “Ilegalni prelazak granice: Akcija iznošenja testosterona”, Pančevo.
2008.   “Umetnost u Goethe-istitutu”, Beograd.
2007.   “Crtež/događaj”, manifestacija u galeriji Haos i ul. Cara Lazara, Beograd.
2006.   “35. izložba crteža i skulptura malog formata” , Dom Omladine, Beograd

Komentari