PAROL! umetnost izvan zidova, izvan granica

Evropska izložba likovnih radova osuđenika i promocija knjige “Zatvor za početnike”

U Domu omladine Beograda, 06. novembra od 19 časova biće otvorena nesvakidašnja izložbaPAROL! umetnost izvan zidova, iznad granica“ koja predstavlja izuzetak na kulturnoj sceni našeg grada.

Nastala je u okviru evropskog projekta u kojem su učestvovala osuđena lica iz 13 zatvora i 5 država Evrope. Osuđenici su dobili priliku da kroz stvaralaštvo iskažu svoju istinu o boravku u zatvoru a da ta istina pređe ne samo zatvorske zidove, već i državne granice i postane deo međunarodne kulturne razmene. 

Na izložbi će biti predstavljeni radovi osuđenika i osuđenica iz Grčke, Belgije i Italije, pa će posetioci imati jedinstvenu priliku da vide pregled evropskog zatvorskog stvaralaštva. Srpski deo projekta pod rukovodstvom organizacije ApsArt ostvaren je u saradnji sa bivšim osuđenicima i decom i mladima iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine i Prihvatilišta Beograd. U ovom kreativnom procesu učestvovala su tri likovna umetnika, dramaturg i reditelj. Kustos izložbe je likovni umetnik Nebojša Petrović.

 

Nakon otvaranja izložbe u 19 časova u istom prostoru hola ispred velike sale Doma omladine Beograda biće predstavljena i jedinstvena publikacija koju potpisuju bivši osuđenici.  Oni su, naime, zajedno sa timom ApsArt-a, napravili ilustrovani rečnik zatvorskog slenga – što je izdavački poduhvat koji je redak i u svetskim okvirima. Publikacija pod naslovom „Zatvor za početnike“ predstavlja duhovit i bolan vodič kroz svet iza rešetaka i svedočanstvo, kako o socijalnoj osobenosti ovog „društva u društvu“, tako i brojnim drugim aspektima života u zatvoru. Autori stripova, ilustracija i vizuelnog identiteta knjige su likovni umetnici Nikola Korać i Branko Tešević.

 

Ova izložba je i deo pratećeg programa festivala Slobodna zona,  a  biće otvorena do 13. novembra.

 

Pozivamo publiku i medije da posete otvaranje izložbe, kojem će prisustvovati i međunarodni tim umetnika i koordinatora projekta „Parol!“ iz Belgije, Srbije i Grčke, i iskoriste priliku da se sretnu i porazgovaraju sa autorima izloženih umetničkih dela.

 

U okviru projekta PAROL! 6. novembra od 15 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda, biće održana i velika konferencija pod nazivom Imam li pravo na umetnost? u kojoj će učestvovati mnoštvo organizacija, institucija i pojedinaca zainteresovanih da se kreativan rad uvede i u naše institucije koje rade sa osetljivim grupama.

Komentari