Mirjana Boba Stojadinović: “REZ”

Fotografije, tekst, video, zvuk

O IZLOŽBI: Bulevar Kralja Aleksandra u Beogradu je od 26. februara do sredine marta meseca 2010.godine na potezu od Vukovog spomenika do Cvetkove pijace ostao bez četristo višedecenijskih stabala platana.

Veliki broj tih stabala imao je prečnik od jednog metra i više, što su gotovo stogodišnja stabla. Sečenje drveća ispostavilo se daleko opsežnija promena nego što je samo renoviranje ulice i infrastrukture. Nešto veće i dublje iščupano je zajedno sa drvećem: urbana celina pretrpela je rez u samoj svojoj srži.

Neposredno pred početak i u toku trajanja akcije sečenja platana napravila sam nekoliko hiljada fotografija, od kojih će veliki broj biti izložen na izložbi REZ u Galeriji Doma omladine. Uz fotografije na izložbi će se naći i dokumentacija o samom drveću koje je posečeno, ali i dokumentacija o Bulevaru kao habitusu koji stotinama godina ima svoj život, navike i tradiciju. Treća celina u okviru izložbe je proces javnog prikupljanja ličnih priča vezanih za sam Bulevar.

Izložba “Rez” problematizuje posledice drastičnog menjanja urbane sredine na gradsko tkivo kroz istraživanje i refleksiju kako onog što se desilo tako i putem istorijskih podataka i referenci.

BIOGRAFIJA AUTORA
Magistar Boba Mirjana Stojadinović [1977, Srbija/Bugarska]

Diplomirala i magirstrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, i magistrirala na Institutu Pit Cvart u Roterdamu, Holandija i Fakultetu umetosti u Plimutu, Engleska.

Samostalno je izlagala osam puta od 1998.g. u galerijama u Beogradu (SKC, DOB, Remont, FLU, REKS), Somboru (Galerije Kulturnog centra Laza Kostić), Zrenjaninu (Savremena galerija).
Dobitnica je nagrade na 25. Memorijalu Nadežde Petrović. Boravila je u rezidencijalnom programu KulturKontakt u Beču 2011.g.
Inicirala je i realizovala projekte koji se bave vizuelnom umetnošću u javnom i privatnom prostoru, kao i kulturnom politikom. Poslednji u nizu je tekući projekat UMETNIK KAO PUBLIKA koji predstavlja seriju javnih razgovora sa publikom o umetničkim radovima (http://razgovori.wordpress.com).
Grupno je izlagala na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;  
nedeljom od 12:00 do 18:00; Ponedeljkom Galerija ne radi!

Komentari