Izložba: BELGRADE CLUBBING PRINT SESSION

Galerija Doma omladine Beograda, u okviru programa Noći muzeja 2011. godine, prezentuje jedinstvenu izložbu koja po prvi put nudi pregled savremenih muzičkih plakata sa beogradske klupske scene, kroz radove mladih grafičkih dizajnera koju su bili njeni akteri tokom poslednjih nekoliko godina.

*Zbog velikog interesovanja koje je izložba izazvala u Noći muzeja, kada je videlo oko 3000 ljudi, Dom omladine Beograda na zahtev publike produžiće njeno trajanje do kraja maja.

Muzički plakat je specifičan i moćan način umetničkog izražavanja koji osim osnovnih informacija o izvođaču, događaju, vremenu i mestu dešavanja, vizuelno prenosi poruku umetnika i njegove muzike. Svojim likovnim i grafičkim elementima (tipografija, ilustracija, fotografija…) dočarava atmosferu koju posetilac može da očekuje kad stigne na mesto događaja. Izbor koji se premijerno predstavlja našoj javnosti, upečatljivo je svedočanstvo o estetici i ideologiji beogradske klupske scene posle godine 2000.

Dizajneri čije radove imamo čast da predstavimo su:

Biskoteka – Jovan Mikonjić, dizajner iz Beograda. Završio je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti. Bavi se širokim spektrom dizajna  – od ilustracije do video performansa. Njegov televizijski dizajn prisutan je na TV stanicama od Italije do Ukrajine. Vodi t-shirt label “Volim Sijetl”. www.biskoteka.com

 
Braća Burazeri (Nikola i Nenad Radojčić) su dva brata koja svoje kreativne ideje realizuju kroz razne medije, od plakata preko DJ nastupa do majica (serija “Dečko car”). www.bracaburazeri.com

 
Jakov Ponjavić, završio je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti, smer grafički dizajn, radi već pet godina na mestu grafičkog dizajnera Doma omladine Beograda i sarađuje sa većinom beogradskih klubova. www.flickr.com/photos/grasshoper

Katarina Šoškić sebe ne doživljava kao dizajnerku. Završila je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu 2008. godine, a sada je na postdiplomskim studijama na odseku za dizajn Univerziteta primenjenih umetnosti u Beču. Njeno iskustvo u praksi pretežno je u domenu alternativne kulture, radila je vizuelni identitet za nekolicinu muzičkih sastava. www.katarinasoskic.net

Marko Svirčević, rođen 27.01.1976. u Beogradu. Dizajnom je počeo da se bavi 2000. godine kao web designer SD Studija. Od 2006. do 2008. godine radio je kao dizajner u McCann Erickson Beograd. Od 2008. godine radi u GREY Beograd kao art direktor. Sarađuje sa raznim beogradskim klubovima i muzičarima. Živi i radi u Beogradu.

 
Monika Lang, rođena 1978. godine u Somboru. Diplomirala je na odseku ilustracije Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Tokom poslednjih 6 godina aktivno se bavi grafičkim dizajnom i ilustracijom kao freelancer. Radi kao grafički dizajner u Kulturnom centru “Grad”, od njegovog osnivanja 2009. godine. Suosnivač je i član dizajnerske grupe “Turbosutra”.

 
Stefan Unković: “Imam 25 godina, kevu, ćaleta, burazera, nju, diplomu grafičkog dizajnera , Danelectro dead on 67, gomilu išaranih zidova i vagona, nezavršen portfolio sajt, 2 Belefa, stažiranje u Pitchforku, street art radionicu sa klincima, paklu i po dnevno, upalu sinusa mesečno, SuperSizeShe, paukovu mrežu na laktu, krivu vilicu i san da sednem u kombi i zapalim na turneju…jedno tri meseca”.

Vukašin Marković, umetnik slobodnog duha, bavi se dizajnom, muzikom u više bendova od kojih je Irie FM najvažniji – trenutno radi kao art direktor u Hominid advertising-u.

Komentari