MILOVAN ĐILAS::IZLOŽBA KNJIGA I DOKUMENATA

Povodom stogodišnjice rođenja Milovana Đilasa, u Domu omladine Beograda 12. juna u 20h biće otvorena specijalna izložbena postavka Đilasovih knjiga, dokumenata i fotografija, a koju će posetioci moći da pogledaju do 19. juna u holu ispred Velike sale Doma omladine. Nakon otvaranja izložbe uslediće velika debata, pod nazivom “Moguća Srbija Milovana Đilasa”.

Na izložbi će biti predstavljena domaća i strana izdanja knjiga koje je pisao Milovan Đilas: književna dela i politički eseji, ali i knjige koje su o Đilasu pisali drugi: sociolozi, političari, njegovi prijatelji…

U postavku su uključene i Đilasove retko viđene fotografije iz porodične arhive, kao i retki dokumentarni snimci iz perioda kada je bio u samom vrhu jugoslovenske vlasti.

Poseban segment izložbe čine dokumenti iz različitih perioda života Milovana Đilasa. Između ostalog, posetioci će biti u prilici da vide njegov diplomatski pasoš, koji je koristio prilikom putovanja u Sovjetski Savez, potom primerke časopisa “Borba” u kojem je objavljivao političke eseje (zbog kojih je i došlo do razlaza između njega i Partije), časopis “Misao”, iz januara 1954. godine, u kojem je objavljen Đilasov čuveni esej “Anatomija jednog morala”

Izložba je nastala u saradnji sa Muzejem istorije Jugoslavije i Narodnom bibliotekom Srbije, uz pomoć Programskog arhiva RTS-a, Muzeja primenjene umetnosti i Jugoslovenske Kinoteke.

Komentari