Izložba slika Davora Gobca: “Oh Yeah!”

Frontmen zagrebačkog rok sastava Psihomodo Pop Davor Gobac prvi put u Beogradu i Srbiji predstaviće se kao slikar retrospektivnom izložbom naslovljenom “Oh Yeah!”u Domu omladine. Otvaranju izložbe 27. februara od 19:00 prisustvovaće autor Davor Gobac lično i članovi Psihomodo Popa, a i za drugo veče se priprema mali hepening. Obe večeri ULAZ ĆE BITI POTPUNO SLOBODAN za sve zainteresovane, dakle bez pozivnica ili ulaznica.

 

Pevač  kultnog benda poznatog po hitovima kao što su “Ja volim samo sebe”, “Frida”, “Sexy magazin”, “Osjećam se haj” i “Domovine sin”, u DOB-u će izložiti 24 slike, odnosno kako sam kaže “mazarije”, koje je stvorio od 1987. do 2008-9. godine nadahnut stripovima i uopšte pop artom.  

Uticajni rok kritičar Darko Glavan (1951-2009) je svojevremeno za Gopčeve slike napisao da su “urbana naiva”.

“Samo što ja ne crtam kokice i pijetlove, nego kante za smeće i aute. Moji najveći uzori u slikarstvu su Volt Dizni (Walt Disney) i Endi (Andy) Vorhol. U principu je to nekakav pop art. Moji prijatelji Goran
Pirš-Piro
i Davor Slamnig isto nešto crtaju pa smo se zezali i naš  pravac nazvali ‘novi pop’. Kao novi pop art”, kaže Gobac.

Slike nose nazive kao što su “Gitarist”, “Poroci”, “Zmaj s walkmanom”, “Silver Surfer’s Breakfast”, “Zaprešić Nightmares”, “Ribnjak”, “Topli zrak” i “Školski pribor”, a Gobac kaže da između njih i muzike Psihomodo popa “ima nekakva poveznica i energija, i vidi se da potiču iz istog izvora”.Potrebu da crta Gobac je osetio još kao klinac, koristeći razne površine kao što su drvo, papir, daske i čak i poklopac od šporeta, da bi kao tinejdžer konačno počeo slikati, što se pretvorilo u stalni hobi.

“Moje prvo platno na žalost neće biti na izložbi. Poklonio sam ga Dini Dvorniku (1964-2008). Došao je jednu noć kod mene, bio je jako žedan i mislio je da je cedevita pa je izeksao punu čašu žute boje od opranih kistova. Onda sam rekao: ‘Ej, stari pa ti zbilja zaslužuješ sliku. Ti si čak dio nje’. I poklonio sam mu svoje prvo platno”, sa osmehom se priseća se Gobac.

Prvu izložbu Gobac je održao 1998. godine u Klovićevim dvorima u Zagrebu, gde je “došlo tri soma ljudi, to je jako dobro prošlo, i od tada slike putuju”. Muzičar je potom imao desetak primećenih i odlično posećenih samostalnih izložbi u zagrebu, Sarajevu, Splitu, Šibeniku…

Ipak, svoje slike ne prodaje, već ih eventualno poklanja samo dobrim prijateljima.  

Zvanična strana benda:  http://www.psihomodopop.hr/

Komentari