Izložba “SIMFONIJA STVARANJA” Sare Marković

Sara Marković svojom prvom samostalnom izložbom, pod nazivom ’’Simfonija stvaranja’’, oslikava i direktno govori da kada stvara ona je u saglasju sa sobom. U tom procesu umetnica se ne bavi analiziranjem, procenjivanjem, teoretiziranjem, već se prepušta i oseća slobodnom u svom svetu mašte.

Bilo da se izražava olovkom ili uljem, posmatrač se lako povezuje sa njenim stvaralaštvom jer se ono oslanja na stare slikarske tradicije.  Ono što je važno istaći i podvući jeste da su uzroci ovakvog stvaralaštva sasvim drugačiji od očekivanog i da govore pre o intimnom svetu i kulturološkim okvirima u kojima su odrastale nove mlade generacije.

Veliki i dominantan uticaj istočnjačke kulture, posebno mangi, možemo jasno pratiti u našoj kulturi barem dvadeset godina unazad. Pored tog uticaja, važno je napomenuti da je posredi generacija milenijalaca, kojima je pristup drugim kulturama bio lakši, ali koji se istovremeno osećaju kao da ne pripadaju svom okruženju. Iz tog viđenja sivila svakodnevnice, oni osećaju potrebu i želju da stvore radije svet fantastike, u kojem borave stvorenja magičnih moći, gde promene se lakše, a borba dobra i zla vidljivija i postojanija.

Sara Marković – ”Luminous

“U Sari Marković živi jedan renesansni majstor, bilo da drži četkicu, pero, flomaster ili digitalnu olovku, koji dobro gradi izraz koji je prepoznatljiv u svim vremenima. Ona predvodi govor mlade generacije, ilustrativnim prikazom renesansnog realizma, vodeći unutrašnji izraz ka savremenoj umetnosti.

Sarini crteži su baza za njene slike, puni crno-belih kontrasta, bogati detaljima, kompozicijski uredni, stilizovani nalik japanskih “manga” koje su jedna od inspiracija za njen rad. Tema crteža su realni portreti i figure koje umetnica pozicionira u jedan svet prepun mašte, i od njih pravi bića sa mitološkim neofantastičnim motivima. Osnažuje ih i daje im slobodu da se kreću u linearnom prostoru gde konstruiše vitraže, razne ornamente, rozete i druge magične detalje.

Sara Marković – ’’The girl in the dream’’

Sarine slike odlikuje snažni, estetsko privlačni izgled figura koje kroz energične palete boja postaju nesvakidašnje poput likova iz bajke. Motivi koji se repetitivno pojavljuju kroz slike (plavetnilo vode, karmin-crvene ruže) su naizgled uobičajeni motivi iz svakodnevnog života koje ona transponuje živopisnim pokretima četkice.  Gradi svoje scene ilustrujući svoj unutrašnji svet, crta i slika do poslednjeg detalja, daje platnu harmoniju, u bojama i u kompoziciji.

Iskreno se radujem njenoj prvoj izložbi, i verujem da je pred njom svetla budućnost, jer ova mlada umetnica sa svojim stavom u umetnosti, ispunjava samo najviše standarde koje sama sebi postavlja.”

 

Bojan Savić, akademski slikar

 

Sara Marković (1999, Beograd) završila je srednju umetničku školu “Tehnoart Beograd“. Diplomirala je 2022. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjeno slikarstvo. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Tokom studija dobila je nagradu “Krsta Andrejević“ za najbolje izveden rad iz oblasti primenjenog slikarstva. Tokom studija učestvovala je na više grupnih izložbi. Osmislila je idejni crtež i učestvovala u oslikavanju murala OŠ “Lazar Savatić” u Zemunu 2022. godine.

***************************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

 

[INTERVJU] Sara Marković, umetnica: “Najvažnije je svet posmatrati srcem a ne umom”

Komentari