Izložba PRESS PHOTO SRBIJA 2012.

Na ovogodišnji nacionalni konkurs za najbolju fotografiju u medijima “Press Photo Srbija 2012” u organizaciji Centra za razvoj fotografije pristiglo je više od 1.500 radova, a žiri je izabrao najbolje u devet kategorija. Glavnu nagradu “NS plakat” osvojio je Marko Risović za fotografiju “Istočno od raja”. Značaj konkursa “Press Photo Srbija” je u tome što on podstiče autorski rad među medijskim fotografima, a prema rečima predsednika žirija Petera van Agtmaela, fotografa prestižne agencije Magnum Photos iz Njujorka, pobednik je, posle žučne debate, proglašen jednoglasno.

 

“Nagrada za fotografiju godine tradicionalno se dodeljuje za rad koji je ikonička reprezentacija najvažnije medijske priče godine. Međutim, ove godine, žiri nije mogao da se opredeli za jedan događaj koji je bio najvažniji. Umesto toga, tragali smo za fotografom koji je prikazao autorski pečat, intimnost i osećajnost. Na konkurs je pristiglo mnogo dobrih radova, ali mana većine njih bila je manjak fokusa u zabeležavanju dramatičnog momenta na fotografiji, manjak lične povezanosti sa glavnom temom koja je prikazana, kao i nenalaženje lepote u običnoj svakodnevnici. Istorija fotografije je više puta dokazala da je prikaz jednostavnosti svakodnevnog života često najsnažniji oblik izražavanja. Marko Risović je uspeo da uoči i dočara poeziju jednog takvog momenta, tako da zaslužuje ovu nagradu“ – rekao je Peter van Agtmael.

Dok u svojoj reportaži Marko Risović vrlo ironično niže gotovo bizarne scene preživljavanja u sada oronulom, nekada industrijski prosperitetnom mestu u istočnoj Srbiji, u kojem su mladi ljudi očigledno osuđeni da ostanu da žive u teškim uslovima, skloni depresiji i porocima, nagrađena fotografija „Istočno od raja“ unosi ipak malo vedrine, te umetnik čak vrlo duhovito koketira sa publikom.
Intimna atmosfera doma i jednostavan kadar u kojem dve prijateljice provode svoje slobodno vreme u posmatraču odmah bude mnogo različitih, međusobno suprotstavljenih pitanja. Sukob između tradicionalnog i modernog, bogatsva i bede, sreće i očaja može se uočiti u starom stilskom kauču, sintetičkoj zavesi, miljeu, plastičnim naočarima, kvalitetnom brodskom podu sa kojeg štrče raznobojni kablovi. Dok protagonistkinje fotografije, i same dovoljno intrigantno odevene, kao da se potpuno nemoćne smeju čitavoj realnosti, eklektika stilova okupljenih na ovako malom prostoru sugeriše haos i beznađe kako u bukvalnom, tako i u prenesenom smislu.

Više informacija o konkursu možete naći na internet adresi Centra za razvoj fotografije: www.crf.rs.

Komentari