Izložba “Ostaci dana” Sanje Tomašević

Postavku u Galeriji čine relјefi “Ostaci dana” na zidovima Galerije i crtež “Mapa nepostojećih prostora”, rađen peskom od terakote po podu Galerije.

“Ostaci dana” su relјefi velikih dimenzija koji se protežu duž  zidova  galerije. Sačinjeni su od mnoštva uskih traka recikliranog papira i kartona leplјenih na podlogu -nepravilnu konstrukciju od žice.

Na relјefima se  uočavaju pseudo-izohipse, dubine i prolazi, visine i preseci, koji se  površinom protežu poput talasa, na kojoj, posmatrajući je izdaleka, odnosom pozitivnih i negativnih volumena, ponavlјanjem, odnosno smenjivanjem, nastaju dinamičane oblasti tj. kretanja i pomeranja zaustavlјena granicama relјefa. Menjajući ugao posmatranja, menja se i slika površine, oživlјavajući promenlјive konture samog pejzaža. Postavkom skulpture na zid , ne na pod- odnosno rotacijom za 90 stepeni, tom promenjenom vizurom i perspektivom, pojačava se osećaj nestabilnosti i izmeštenosti subjekta u objekat “ne posmatramo mi zemlјu iz svemira, već zemlјa, tj. svemir posmatra nas.  Skulputure svojom veličinom sugerišu intenzitet i dinamiku/centripetalnost neograničenog prostora i istinitost prostranstva. Takvi neizmerni prostori insistiraju da ih posmatrač dodirne, da uroni u njih, da ostane, nudeći mu novi intimni prostor u koji treba da se izdvoji i oslušne. Istovremeno, naglašava nesavršenost sveta, i nudi novo mesto, neki novi Valden koji tek  treba da se nastani.

 

Nasuprot relјefima, po podu Galerije prostire se “Mapa nepostojećih prostora“  iscrtana peskom od terakote, na kojoj  se nalaze delovi skulpture –mnoštvo nezavisnih geometrijskih oblika – nepravilnih cigli, različitih dimenzija i visina, obeleženih brojevima, razbacanih po galeriji. Takav raspored sugeriše stara arheološka nalazišta, pramape. Sa druge strane, pokušava da materijalizuje ideju novih opustošenih gradova koji tonu u suton postindustrijskog doba bezidejnosti, koji se sami drobe i raspadaju, a zatim rasipaju u beskonačnost.

 

Sanja Tomašević
Rođena 1976.godine u Beogradu
Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti 2003.godine –odsek vajarstva
Od 2006.godine član ULUS-a, sa statusom samostalnog umetnika.

Samostalne izložbe:
2016.  Ostaci dana, Dom omladine Beograda, Beograd
2014.  Raspon stihije, Sanja Tomašević, Ranka Radovanović, Marija Čalić, Moderna Galerija Lazarevac
2013.  Sensometria, SanjaTomašević, Biljana Popović, Vanja Perović-skulpture, Galerija Terra, Kikinda
2012.  Repeat: Remembering, Blok galerija, Novi Beograd
2012.  Sensometria, Sanja Tomašević, Biljana Popović, Vanja Perović-skulpture, Galerija Savremene umetnosti Smederevo
2012.  Geografija nepostojećeg prostora, Mali likovni salon, Novi Sad
2011.  Geografija nepostojećeg prostora, Galerija Beogradske tvrđave, Beograd
2011.  Everywhere and Nowhere, Mala galerija ULUPUDS, Beograd
2010.  Everywhere and Nowhere, galerija Dvorište, Pančevo
2007.  Skupljači, galerija SULUJ, Beograd
2007.  Čigre, galerija DKSG, Beograd

 

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;  
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Komentari