Izložba “Omladinske radne akcije u Beogradu”

 Dom omladine Beograda otvoren je 18. oktobra 1964. godine i ove godine obeležava važan jubilej – 50 godina postojanja i rada sa mladima i za mlade Beograda i Srbije. Povodom pola veka ove ustanove kulture i obrazovanja mladih, u nedelju 19. oktobra u 13 časova biće otvorena izložba “Omladinske radne akcije u Beogradu”. Izložbu će otvoriti Nikola Marković, potpredsednik Udruženja učesnika radnih akcija i bivši direktor DOB-a, a publici će se obratiti i Marko Stojanović, v.d. direktora DOB-a, dr Slobodan Ristanović, autor monografije “Naših ruku delo” i Miodrag Mitrović, predsednik Udruženja učesnika omladinskih radnih akcija.  

 

Podsetićemo učesnike radnih akcija i mlade, koji u njima nisu učestvovali, na taj period izgradnje i posebno istaći činjenicu da je Dom omladine Beograda izgrađen kao Spomen dom omladinskih radnih akcija. Posetioci će imati priliku da vide dokumentarne fotografije sa radnih akcija, kako se radilo i gradilo, kako su se mladi  obrazovali, družili i osposobljavali se za život koji je bio pred njima.

U okviru izložbe biće predstavljena i monografija dr Slobodana Ristanovića „To su naših ruku dela“  koja sadrži brojne fotografije i informacije o svim radnim akcijama na prostoru bivše Jugoslavije. Radne akcije ponovo su aktuelizovane, posebno među našom omladinom, nakon katastrofalnih poplava koje su u maju ove godine pogodile Srbiju.

Ova izložba ima za cilj da podstakne organizovanje novih radnih akcija sa savremenom mladom generacijom.

Komentari