Izložba “NIGDE ODREĐENO” Konstantinosa Patelisa Milićevića

Ovogodišnja samostalna izložba umetnika Konstantinosa Patelisa Milićevića pod nazivom ’’Nigde određeno’’, predstavlja svojevrsnu aluziju na univerzalnost problema kojima se umetnik bavi. U ovom neodređenom mestu gde smo nemoćni pred birokratijom, otuđeni jedni od drugih, ali i od sebe samih, tamo gde se igramo da je sve u redu, Konstantinos Patelis Milićević preuzima ulogu aktivnog posmatrača.

Hipersenzitivan na svoje okruženje, on izdvaja scene iz gradskog prevoza, sistemske frustracije i globalne probleme, koji su puka svakodnevnica velikom broju ljudi. Njegovi radovi imaju potencijal da dotaknu sve nas, i ukazuju na teme koje se svih nas tiču. Najčešće polazeći iz ličnog iskustva, anegdotalnog i sirovog, kroz transformaciju dela, oni polako postaju primenjivi na svakoga.

Situacije za koje verujemo da samo moramo nekako da preživimo, stvari koje se nemo trpe, Konsantinos Patelis Milićević slaže u jedan koncept koji je lak za razumevanje, duhovit, ali uvek kontemplativan. Dajući postament i velike razmere malim stvarima na koje smo svi već navikli, on nas navodi da razmišljamo o strukturi društva u kojem se nalazimo i o (ne)mogućnosti izlaza.

Bespomoćnost i preopterećenost koju čovek oseća u savremenom svetu, nemogućnost pronalaska rešenja i odgovora, odražavaju se kroz anksioznost, tugu, bes. Po definiciji, ovo su izuzetno teške emocije, ali kao kontratežu Konstantinos svojim šaljivim pristupom, ostavlja utisak lagodnosti i jednostavnosti koji se oseti pri susretu sa njegovim radovima. Umetnička dela koja stvara nisu namenjena da teškom rukom obruše realnost na nas, nego suprotno, ona su tu da realnost učine podnošljivom.

Nigde određeno, zapravo predstavlja mesto gde prestaju nacionalne podele, kulturološke nesuglasice i granice zemalja. To je mesto univerzalnih problema koji nas spajaju. Gde god da živimo, faliće nam jedan papir kada krenemo u birokratski boj, pitaće nas odakle smo i čiji smo, pomagaće nam i odmagaće nam. Ono što čini ove radove posebnim je što nisu vezani za jednu naciju, jedan identitet. Oni su globalni u svom sagledavanju nepravde.

 

Kustoskinja: Jovana Trifuljesko

 

 

Konstantinos Patelis Milićević rođen je 17.06.1997. u Iraklionu na ostrvu Krit u Grčkoj. Diplomirao je 2020. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Vajarskom odseku u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića. Završio je Master studije 2021. godine na istoimenom fakultetu. Trenutno je student interdisciplinarnih master studija, smer Umetnost i dizajn video-igara na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.  Dobitnik je nagrade za skulpturu „Sreten Stojanović, profesor ALU“ 2021. godine.

 

Učesnik je brojnih grupnih izložbi i likovnih kolonija u zemlji, a neke od njih su:

2021 – VI InterAkcija, Galerija Doma omladine Beograda (grupna);

2021 – ,,Manako“, Galerija Kolarčeve zadužbine, Beograd (samostalna);

2021 – VI InterAkcija, Galerija MSURS, Banja Luka, Republika Srpska (grupna);

2021 –  Izložba radova nagrađenih studenata Fakulteta likovnih umetnosti za školsku 2020/2021. godinu;

2021 – „49. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu“, Galerija Doma omladine Beograda (grupna);

2021 – „XXI bijenale studentskog crteža Srbije“, Dom kulture Studentski grad, Beograd;

2021 – „Masterpieces“, U10, Beograd (grupna);

2019 – Likovna kolonija, Tršić (grupna);

2019 – Likovna kolonija, Grocka (grupna);

2019 – „Šta će biti posle?“,  6. H festival, Beograd (grupna);

2019 – „Real presence“, Magacin, Beograd (grupna);

2019 – „U dodiru sa“, Muzej savremene umetnosti, Beograd (grupna);

2018 – „47. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu“, Galerija Doma omladine Beograda (grupna);

 

Umetnik Konstantinos Patelis Milićević koristi se skulpturom kako bi na satiričan i ironičan način predstavio, često bolnu svakodnevnicu. U svojim radovima on se bavi aktuelnim društvenim problemima, ali i samorefeleksijom, međuljudskim odnosima i identitetom. U radu kombinuje raznovrsne materijale poput metala, kamena, gipsa, drveta, ali i već gotove predmete iz svakodnevnog života koje obrađuje shodno temi.

 

*****************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Komentari