Izložba “METODE/ MI NISMO SAMO MI” Tijane Radenković

“Možda je došao trenutak da se skinu maske koje nosimo već dugo vremena, verujući da nam mogu pomoći da izgledamo bolje u očima posmatrača. Možda je vreme da speremo s lica konstruisane istine o sebi i o drugima, od velikih laži i dogmi koje nas drže u okovima naših navodno superiornih, nedodirljivih interesa, uvek na račun svakog “nevidljivog”, “marginalnog” ili “inferiornog” manjinskog elementa u našem neposrednom okruženju (makar se radilo o mikroorganizmima, na primer).

 

Ja, svakako, ne mogu sprečiti ljude da na te elemente gledaju sa omalovažavanjem i gađenjem jer u njima isključivo vide patogena bića, ili “čudovišta” opasna po život. Što se mene tiče, ja održavam bliskost sa tim organizmima, na skoro intiman način. Za mene je to način učenja o svetu koji delimo, kao i način da se prizna i prihvati njihovo pravo da tu egzistiraju onakvi kakvi su – naši neizbežni saputnici, nezaobilazni gosti i čak dobrodošli prijatelji – koji nas mogu naučiti nečem novom: novim načinima življenja zajedno, u svetu koji je sve više otuđen. Na kraju krajeva, UČENJE nije ništa drugo nego lično iskustvo poremećaja – poremećaja koji nastaje kroz pukotinu u našoj rigidno uspostavljenoj percepciji sveta.

Provirite kroz tu pukotinu – od 14. novembra do 3. decembra na izložbi METODA u Galeriji Doma omladine Beograda.”  

 

Tijana Radenković (1991) je završila Master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Trenutno je na doktorskim studijama Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

 

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

 

 

Komentari