Izložba “Imagine” Maje Hodošček Изложба “Imagine” Маје Ходошчек

„Svakodnevno do našeg oka i uma dopire veliki broj medijskih i marketinških poruka da naša sudbina zavisi od nas samih, da ne postoji alternativa postojećem sistemu i stanju stvari i da je sve u našim glavama. Umesto bavljenja strukturnim i sistemskim razlozima stresa i mentalnih bolesti, formirana je čitava industrija koja nam govori da su uspeh i sreća stanje uma i da se ključ za postizanje istih nalazi u nama samima.

 

Mistifikacija i spektakularizacija ljubavi, te zloupotreba različitog spektra emocija zauzima posebno mesto u industriji sreće, o čemu svedoče brojni blokbasteri, muzički hitovi, pa čak i kratke sugestivne poruke odštampane na masovno proizvednoj garderobi vodećih svetskih brendova.

Široko usvojena radi-ono-što-voliš mantra, naročito karakteristična za kreativni i intelektualni rad, sa jedne strane briše repetitivne poslove koji se obavljaju iz potrebe i dehumanizuje radnike koji obavljaju ovakvu vrstu posla (što je ubedljiva većina svetske populacije), a sa druge, kod onih koji imaju uslove da nasednu na priču o radu iz ljubavi, prikriva eksploataciju i jednako prekarnu poziciju koja iza radi-ono-što-voliš prinicipa stoji. Pritisak da se posao pronađe i zadrži je sve veći, lista zadataka koje treba da obavi jedna osoba za što manju nadnicu je sve duža, a sa rastom kompetitivnosti raste i zahtev da se fokusiramo na sebe, svoje veštine, sposobnosti, kapacitete, da igramo uloge koje su nam dodeljene na tržištu rada. A i ljubavi.“

Kustoskinja izložbe Mirjana Dragosavljević

(Deo teksta iz kataloga)

 

****

Maja Hodošček (1984) je umetnica, pedagoškinja i istraživačica. Bavi se video radovima, instalacijama i pokretanjem radionica.
Magistrirala je na Nizozemskom Institutu umetnosti u Arnhemu, NL.

Njeni radovi izlagani su na međunarodnim grupnim izložbama kao što su Skriveni kurikulum, tranzit.sk, Bratislava; Tišina je ovde gluvoća, Galerija Podroom, Beograd; Beyond the Globe, Moderna galerija, Ljubljana, Jug prema Jugoistoku, Times Museum u provinciji Gvandong u Kini; Traveling Communique, Muzej istorije Jugoslavije, (MIJ) Beograd. Svoje radove je predstavljala na samostalnim izložbama u Muzeju savremene umetnosti MSUM u Ljubljani, Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu, Galeriji Škuc u Ljubljani, itd.

Godine 2019. bila je rezident u Tabakaleri – Međunarodnom centru za savremenu kulturu (Donostia). Godine 2010. dobila je nagradu OHO.

Živi i radi u Celju, Slovenija.

 

*****************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

 

Komentari