Izložba “FUTURE, UNTITLED” MI Kadelburg

Umetnički par MI KADELBURG preispituje, intimne doživljaje, stavove i pozicije umetnika u odnosu na ulogu koju imaju kao novi roditelji. Ovi elementi su personifikovani u kinetičkoj skulpturi Swing (2017), ljuljaške koja se ritmično kreće kroz prostor galerije, osvetljena neonskim svetlom i mapiranoj video instalaciji Vitamins and body fluids (2017) koja je sačinjena od privatnih foto i video zapisa iz detinjstava umetnika; video materijala iz njihovog zajedničkog života fokusiranog na odgajanje deteta; kao i zajedničkog performativnog gesta umetnika i 2D animacije.

Izložba je intiman pogled na značenje savremenog detinjstva i roditeljstva i procese kroz koje autori prolaze, čiji narativ je formiran kroz sekvence trenutaka, ritmova i saznavanja. Naglasak nije na prostoru kao nezavisnom entitetu, već na procesima i strategijama stvaranja prostora kroz proživljeno iskustvo. Instalacija “Future, Untitled” je dekonstrukcija “osnovnih istina” usvojenih u detinjstvima umetnika i kontemplacija njihovog značaja za svakodnevne roditeljske prakse: posmatranja, rutine, rituale, očekivanja, ideje, dokumente i akcije. Po Jungu, arhetip deteta je povezan sa procesom individualizacije i odrastanja, to je deo koji neguje potrebu za bezbrižnošću i uvek željno isčekuje izazove sutrašnjice. Biti umetnik/roditelj, iako uzbudljivo je ujedno i zastrašujuće, to je pre svega duboka i sveobuhvatna samo-refleksija. Osećaji sreće i anksioznosti, su izrazi divljenja nepoznatom.

MI KADELBURG je umetnički duo koji radi u polju nove medijske umetnosti. Trenutno žive i rade u Beogradu. Ivan Kadelburg rođ. 1977, studirao je BA Audio-Visual Art na Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu. Marija Kadelburg, rođ. 1977. studirala je BA Fine Arts na Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu i završila MFA Skulptura na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu u klasi Prof. Mrdjana Bajića i Radoša Antonijevića. Dobitnica je nagrade za osobenu kreativnu inovaciju Fonda „Miloš Bajić“ 2016.

Kontakt:  kadelburg@gmail.com
Web: https://kadelburg.tumblr.com/

 

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Učenici kupuju 8 karata za 2.000 dinara, a pošto je njih 20, i svako daje po 100 dinara, onda je ona rekla da će Vas zamoliti da 12 karata povučete iz prodaje, kako bi tih 12 učenika ušlo na spisak. Trenutno je jedno odeljenje kupilo 4 karte i poslalo mi 6 imena, čekam da sutra drugo odeljenje kupi i pošalje mi imena, pa šaljem spisak Vladislavi. I da, radi se o projekciji u ponedeljak u 21h.

Komentari