Festival VIZUALIZATOR: Press Photo Srbija 2017.

Organizacija: Centar za razvoj fotografije

Izložbom nagrađenih fotografija sa nacionalnog konkursa za najbolju fotografiju objavljenu u medijima – Press Photo Srbija, zatvara se ovogodišnji Festival fotografije VIZUALIZATOR.

 

Press Photo Srbija ima tradiciju dugu 19 godina. Okuplja veliki broj stručnjaka iz zemlje i inostranstva tokom žiriranja radova, kako bi publici prikazao najbolje dokumentarne fotografije nastale u Srbiji tokom 2016. godine.

 

Savremeni trendovi u fotografiji, etika, profesionalnost, odlike su pobedničkih radova sa ovog konkursa.

 

Festival fotografije VIZUALIZATOR 2017

VIZUALIZATOR istražuje, analizira, stvara, omogućava publici pristup najpoznatijim delima savremene umetnosti, aktivno uključuje građane, uspostavlja platformu za saradnju i povezivanje ključnih činilaca  i predstavnika u sferi umetnosti, medija i obrazovanja u ciklus razgovora i diskusija.

Pokrenut je kao i veliki evropski foto- festivali, koji se progresivno razvijaju aktivirajući produkciju, galerije i tržište, i postaju veliki kulturni, obrazovni i turistički potencijal.

Važan segment koji prati izložbe festivala su intrigantne tribine sa istaknutim gostujućim učesnicima i gostima festivala.

Fotografija je fenomen 21. veka. U 21. veku, dnevno se napravi više fotografija nego zbirno od njenog nastanka pa do 2000. godine.

Mladi, svakodnevno koriste fotografiju kao komunikacijsko sredstvo sa vršnjacima na društvenim mrežama, bez znanja o odgovornosti upotrebe fotografija i porukama koje šalju.

Medijska pismenost je na niskom nivou u Srbiji, naročito vizuelna medijska pismenost, iz čega proizilazi potreba za uvođenjem fotografije u formalno obrazovanje,

Produkcija fotografija u Srbiji je jako razvijena o čemu javnost malo zna, čime je ovaj umetnički i kulturni resurs ostaje neiskorišćen.

Fotografija je roknrol savremenog doba, ukazuje na aktuelne probleme u društvu, izraz je bunta, kritika, ali i izuzetne stvaralačke energije.

Putem izložbi, tribina i radionica tradicija festivala otvara vrata za najbolja ostvarenja srpske i svetske fotografije i afirmaciju mladih umetnika.

Festival aktivira i edukuje publiku u domenu fotografije.

Publika ima jedinstvenu priliku da u svom gradu, u tradicionalnim galerijskim i javnim prostorima, upozna autoritete iz svetske i srpske fotografije, da na izložbama velikog formata upozna velika dela i moć fotografije.         
                            
Festival radi na razvoju publike kroz promociju medijske pismenosti kroz tribinske aktivnosti na kojima su povezani predstavnici Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Ministarstva prosvete, sa kojima eksperti iz oblasti fotografije predstvaljaju prednosti uvođenja fotografije u formalno obazovanje.

Festival fotografije VIZUALIZATOR je interdisciplinarni događaj koji predstavlja kompletnu panoramu fotografskog medija, kroz 14 izložbi, 6 tribina i 5 radionica.
 
Fotografija kao deo savremene umetnosti, sociološki fenomen, moćno komunikacijsko sredstvo i dokument o vremenu su teme festivala. Naglašavajući kulturnu i društvenu dinamiku festivala,

VIZUALIZATOR se održava u novembru, na više opština u Beogradu, tradicionalo već četvrtu godinu zaredom, a ove godine po prvi put i u nekoliko gradova u Srbiji

Tokom 10 dana trajanja, aktivnosti festivala se realizuju u više prostora: galerija Štab, galerija GO Vračar, Dom omladine Beograda, UK Parobrod, UK Palilula, UK Vuk Karadžić, KC Grad, Pres centar Udruženja novinara Srbije, Akademija umetnosti, Francuski kulturni centar, Italijanski kulturni centar, podzemni prolaz Terazije, podzemna železnička stanica Vukov spomenik, Astronomska opservatorija Zvezdara, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, Kulturni centar Novi Sad, galerija Savremene umetnosti, Akademija umetnosti Novi Sad, Gradska kuća Subotica, Kulturni centar Požega,

Gosti festivala, izlagači i predavači na radionicama, dolaze iz: SAD, Bugarske, Austrije.

Učesnici projekta: Univerzitet u Beogradu: Filozofski fakultet, Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet političkih nauka, Fakultet dramskih umetnosti, Akademija umetnosti, Singidunum, više od 40 volontera, studenata angažovanih na projektnim aktivnostima, učešće univerzitetskih profesora na javnim tribinama i radionicama u okviru festivala;

Saradnici na projektu su: OEBS, Francuski kulturni centar, Austrijski kulturni forum, Muzej primenjene umetnosti, Udruženje novinara Srbije

Komentari