David Suba: “SCENE”

Digitalna a/v instalacija SCENE Davida Sube (2:21 min, 2012) bavi se odnosom slike i zvuka i predstavlja istraživanje međusobnog uticaja ta dva elementa u jednom delu,  ispitujući njihovo zajedničko delovanje na emotivni doživljaj kod posmatrača. Video je snimljen „iz ruke“, u jednom kadru (tzv. Dogma format). Kamera prolazi kroz prizor, amfiteatar na Fruškoj gori u sklopu nekadašnjeg školsko-sportskog odmarališta Letenka, prepušten entropiji.

Ona se, poput posmatrača, u prvom licu, vraća na mesto koje je nakad bujalo od života, predstava, aplauza i upoznaje ga, istražuje u ovom „novom“ izdanju. Zvuk koji prati sliku je mešavina opere, muzike, pesme i pretvara se u huk koji se završava glasom koji ponavlja minimalističku melodiju poput mantre. Slika i zvuk ne povlađuju jedno drugom, ne podržavaju se medjusobno kao u filmu. Oni, svako svojim jezikom, govore o mestu koje sporo propada, zaboravljeno u tišini. Delujući zajedno ipak dovode posmatrača u stanje u kojem će sami doživeti čitavu scenu na „istinit“ način.

David Suba, rođen 1980. u Rumi gde živi i radi.            
Od 1999. do 2007. studirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a 2012. diplomirao na odseku likovna kultura VŠLPSS u Beogradu. Bavi se slikarstvom, fotografijom, videom, muzikom. Radeći kao fotograf grupe Negative objavljivao je fotografije u novinama, magazinima i internet stranicama redakcija.

2003. Fotografije i dizajn omota CD-a i kasete za album “Ni ovde ni tamo”;
2004. Slike (akvareli) i dizajn omota CD-a za album “Tango” grupe Negative;

Izložbe:
2012. Prva izložba umetnika, Remont, Beograd;
2011. Stalna izložbena postavka fotografija u sklopu kluba KC, Ruma;
2011. Izložba X likovne kolonije, Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci;
2010. Izložba studenata VŠLPSS, Srbijateks, Terazije, Beograd;
2003. 4. Rumski novogodisnji salon, KC Ruma; 2003. Dani subkulture KC Ruma;

Komentari