IV festival japanske popularne kulture JAPANIZAM!

Tema ovogodišnjeg “Japanizma” glasi “NeoTokio-NeoBeograd” i odnosi se na futuristički prikaz urbane fantazije.

Festival već tradicionalno organizuje Društvo Sakurabana Beograd, u saradnji sa Domom omladine Beograda i Ambasadom Japana u Srbiji, koja će i ove godine dodeliti svoje nagrade za najbolji rad domaćeg autora, kao i nagrade za najbolje kostime na cosplay žurci. Pored njihovih nagrada, dodeljuju se i nagrade po izboru publike i drugih partnera u organizaciji i sponzora festivala.

PROGRAM

Dan I – četvrtak, 30. jun

Amerikana
19h    Ceremonija svečanog otvaranja
Njegova ekselencija Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Beogradu, učiniće nam čast da otvori nagradnu izložbu radova u manga stilu,  čime će biti formalno otvoren i ovogodišnji Japanizam.
Svečano otvaranje podrazumeva i nastup grupe Bad Apple Crew, plesne sekcije Sakurabane, kao i druženje uz degustaciju repertoara različitih čajeva iz „Kuće čaja“ i sveže pripremljen suši restorana „Tokyo Bar“.
Izložba će biti otvorena u toku celog festivala.

20:30h    Prezentacija – „Akira“
Nemoguće je prikazati kultni anime klasik kakav je „Akira“, a da se prethodno u kratkim crtama ne predstavi kako sam film, tako i njegov istorijski značaj za anime scenu. Ovo će učiniti potpredsednice Sakurabane Isidora Vlasak i Jelena Jokanović.

20:45h    Projekcija – Akira
Proizvodnja: Tokyo Movie Shinsha 1988.
Režija: Kacuhiro Otomo, prema sopstvenoj mangi
    
Teško je predstaviti „Akiru“ u svega nekoliko rečenica – boljem upoznavanju s filmom će pre svega služiti prezentacija pre projekcije. Dovoljno je reći da je reč o jednom od prvih anime filmova koji su se probili na Zapad i ostvarili senzacionalan uspeh, dosegavši neprikosnoveni kultni status i otvorivši vrata za talas popularnosti japanske animacije koji je usledio.  Imajući u vidu složenost radnje, upečatiljive likove i fantastičan vizuelni doživljaj (a u to doba se, dame i gospodo, još uvek radilo o rukom crtanoj ćelijskoj animaciji), verovatno ne treba da čudi to da je upravo „Akira“ bio naslov koji je čitavu jednu generaciju fanova gurnuo u naručje japanske pop-kulture. Uostalom, sve govori podatak da je NeoTokio – surovi futuristički grad u kome se odvija radnja „Akire“ – i poslužio kao inspiracija za naziv ovogodišnjeg Japanizma.    
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

Klub DOB i Hol
18-23h    Druženje

Dan II – petak, 1. jul

Amerikana
12h      Jezička radionica – Tagai
Škola jezika Tagai pružiće zainteresovanima uvodni čas u poznavanje japanskog jezika – ako vas put ikada nanese u zemlju izlazećeg sunca, nije loše baratati nekim najosnovnijim frazama.

13h    Go radionica – Aleksandar Milošević
Dugogodišnji saradnik Sakurabane Aleksandar Milošević predstaviće zainteresovanima drevnu igu go, koja se odlikuje jednostavnim pravilima, i neverovatnim bogatstvom strateških kombinacija.

15h    Origami radionica – Oriana Jovanović
Oriana Jovanović će uputiti posetioce u origami, japansku veštinu pravljenja figura savijanjem papira, i to od jednostavnijih modela, koje kod kuće možete napraviti i sami, pa do složenih skulptura od čije lepote zastaje dah.

20h    Predavanje – Goran Lalić: „Cyberpunk na japanski način“
Koliko je cyberpunk pokret uticao na japansku pop-kulturu? Koliko je “Ghost in the Shell”  poremetio naše poimanje veštačke inteligencije, i zašto je bio toliko popularan?  Koliko smo daleko od toga da čovekoliki roboti postanu realnost, i zašto je baš Japan najdalje odmakao u toj trci? Šta je mašina, a šta čovek, i da li nas zaista čeka budućnost u kojoj će granica između ta dva pojma postati bleda i nejasna?
Odgovore na ova pitanja pokušaće da pruži Goran Lalić, medicinar, programer i anime poznavalac.

21:30h    Projekcija – Eve no Jikan
Proizvodnja: Studio Ricca, 2008.-2009.
Režija: Jasuhiro Jošiura
    
U bliskoj budućnosti, čovekoliki roboti postali su deo naše svakodnevice, zamenjujući ljude u mnogim životnim oblastima, od rizičnih zanimanja do dosadnih kućnih poslova. Čovečanstvo, međutim, ne gleda baš blagonaklono na svoje mehaničke pomagače – naprotiv, nameće se pristup po kome android nije ništa više „živ“ od, recimo, tostera ili sličnog kućnog aparata. „Eve no Jikan“ se bavi najklasičnijim pitanjem cyberpunk-a – šta je život? – kroz priču o posetiocima kafića u kome su jednako dobrodošli i ljudi i androidi, pod uslovom da ne prekrše jedno pravilo: ne smeju, naime, da otkriju jesu li živa bića ili mašine.    
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 13 godina.)
    

Klub DOB
14h    Turnir u video igrama
(Napomena: konzole i druga oprema za video igre će posetiocima festivala biti na raspolaganju sve vreme)

17h    AMV8
AMV – anime music video – predstavlja specifičnu formu kreativnog iskazivanja fanova, koji montiraju inserte iz anime ostvarenja uz muziku ili nekakvu drugu podlogu (u poslednje vreme popularni su odlomci iz filmova), i tako prave klipove čiji je najčešći cilj da nasmeju publiku. “AMV 8”, koji ćemo mi prikazivati, specifičan je po tome što je celokupna podloga na koju je anime materijal montiran “made in Serbia” – od rok muzike i narodnjaka, pa do čuvenih citata iz domaćih filmova i pesama Branka Kockice.
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

18h    Tribina – Ban in Japan
U Japanu 1. jula ove godine zvanično na snagu stupa ozloglašeni Predlog zakona br. 156, čiji je cilj da nametne strožija pravila cenzure anime i manga industriji, a sve zarad „zaštite omladine od neprimerenog sadržaja“. Pozivamo vas da na tribini čujete više detalja o ovom novom propisu, kao i da zajedno sa nama diskutujete o mogućim posledicama koje on preti (ili ne preti) da ostavi na autorsku kreativnost na anime i manga sceni (o slobodnom pristupu „neprimerenom sadržaju“ da i ne govorimo).
Tribinu vode Bojan Vukadinović, Isidora Vlasak i Jelena Jokanović.

Hol
14-23h    Artist Alley

Artist Alley predstavlja prodajni deo Japanizma. Ovde prevashodno možete pronaći radove domaćih crtača, kao i unikatni nakit i garderobu koje prave mladi dizajneri inspirisani Japanom, ali među izlagačima će biti i izdavačke kuće i knjižare, hobi klubovi i prodavnice, i ostali koji se na neki način interesuju za Japan, a imaju šta da ponude. Dakle, ako ste se ikada pitali gde u Beogradu možete da kupite mange, figure anime heroina ili nakit u Harađuku fazonu, Artist Alley je pravo mesto za vas.
Nakon prošlogodišnjeg velikog uspeha, Arist Alley se organizuje po drugi put na Japanizmu, ovoga puta sa još i više izlagača, od kojih neki dolaze iz inostranstva

Dan III – subota, 2. jul

Amerikana
13h    Radionica borilačkih veština – Sumo federacija Srbije

Malo je sportova koji su tako impresivni, egzotični, tradicionalni i distinktivno japanski kao što je sumo rvanje. Stoga je za mnoge možda iznenađenje podatak da postoji i Sumo federacija Srbije, koja pri tome i veoma uspešno radi. Domaći sumo rvači će publici predstaviti osnove ovog drevnog sporta, sa sve rvačkim ringom koji će biti montiran na sred sale. Ovo ne želite da propustite!

15h    Manga radionica – Mina Petrović i Vladimir Prodanović
Predavači Sakurabanine manga škole, Mina Petrović i Vladimir Prodanović, održaće javni čas na kome posetioce očekuje posebno zabavan sadržaj – malo ko je u stanju da odoli ponudi da mu naši crtači naprave portret u manga stilu…

17h    Radionica kaligrafije – škola jezika Opstanak
Kaligrafija predstavlja prefinjenu veštinu ukrasnog pisanja,a japanska kaligrafija je gotovo filozofija za sebe. Ekipa škole jezika Opstanak će nam prikazati ovu veštinu, a zainteresovanim posetiocima će i pisati imena na japanskom.

19:30h    Gost Japanizma – Aleksa Gajić
Gost ovogodišnjeg Japanizma je Aleksa Gajić, poznati domaći strip crtač i autor animiranog filma  „Edit i ja“, koji se često opisuje i kao „prvi sprski anime“. Aleksa će govoriti o tome koliko ga je Japan inspirisao u njegovom radu, podeliće sa nama svoja iskustva profesionalnog animatora, objasniće tehničke detalje procesa animacije na japanski način, i ispričaće veoma upečatljive anegdote vezane za susret s jednim izuzetno slavnim autorom na anime i manga sceni. Neka ostane iznenađenje ko je u pitanju…

21h    Projekcija: King of Thorn
Proizvodnja: Sunrise 2009.
Režija: Kazujoši Katajama, prema mangi Juđija Ivahare
    
Proizveden od strane čuvenog studija Sunrise, „King of Thorn“ predstavlja bioskopski anime spektakl kakav skoro nije viđen, koji je po žanru mešavina vratolomne akcije, apokaliptičnog SF-a, survival horora i pshiodelične drame, a sve začinjeno, verovali ili ne, elementima iz „Trnove Ružice“. Visokobudžetno animiran i obogaćen toliko komplikovanim zapletom da je dovoljno da propustite jednu rečenicu pa da izgubite nit, „King of Thorn“ je jedna od mračnijih vizija budućnosti koju vam donosi ovogodišnji Japanizam – na vama je da odlučite da li verujete da svet može da ode i u tom pravcu.
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

Klub DOB
14h    Turnir u video igrama

(Napomena: konzole i druga oprema za video igre će posetiocima festivala biti na raspolaganju sve vreme)    
Hol
14-23h    Artist Alley

Dan IV – nedelja, 3. jul

Amerikana
14h    Prijave za cosplay
Ukoliko želite da učestvujete u velikom cosplay defileu na sceni, i time steknete priliku da osvojite neku od vrednih nagrada, ovo je poslednja prilika da se prijavite.

17h     Cosplay defile
Do sad svi već znaju šta je cosplay – specifičan maskenbal inspirisan likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, nekakvim peformansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Cosplay defile pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.
Ne zna se ko se bolje zabavlja – da li sami učesnici dok izlaze na scenu, ili posmatrači, koji ceo spektakl opisuju kao svojevrsnu „anime Evroviziju“.
Pred početak defilea nastupiće plesna grupa Ultimate Dance, a po završetku, članica Sakurabane Ivana Kipić otpevaće pesmu na japanskom jeziku.

19:30h    Svečana dodela nagrada
Njegova ekselencija Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Beogradu, dodeliće prigodne nagrade najboljim učesnicima na cosplay-u, i autorima najboljih radova na izložbi.

20:30h    Žurka
DJ Haseo će puštati odabrani J-pop (i J-rock i K-pop i anime OST-ove i svašta još nešto). Za vreme žurke, organizovaće se glasanje posetilaca za najbolji cosplay kostim koji nije nastupio na defileu.

22h    Proglašenje cosplay pobednika po izboru publike
Učesnici koji su došli kostimirani a nisu nastupili na sceni će dobiti utešne nagrade, što će ujedno predstavljati i poslednji događaj na programu ovogodišnjeg Japanizma.
    
Klub DOB i Hol
14-22h    Druženje

Komentari