IRSKI PLES // Trupa Erin’s Fiddle

Svoj prvi veći nastup u 2013. godini Trupa Erin’s Fiddle održaće u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u ponedeljak, 11. februara sa početkom u 20 časova!

Pored jednočasovnog programa publika će biti u prlici da vidi i izložbu fotografija Arijane Obradović i crteža Dunje Trutin, na temu irskog plesa. Trupa irskog plesa “Erin’s Fiddle” je nastala početkom septembra 2006. godine, a za kratko vreme je postala najveća plesna grupa tog tipa na ovim prostorima.

Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 150 dinara.

Takođe su prva plesna grupa sa Balkana koja je članica plesne asocijacije An Coimisiún le Rincí Gaelacha (CLRG), najstarije i najveće asocijacije plesača i učitelja irskog plesa. Članstvo u ovoj asocijaciji  obavezuje članove  trupe “Erin’s Fiddle”  da irski ples podučavaju na tradicionalni način, a takođe im omogućuje da učestvuju na brojnim međunarodnim takmičenjima i da se kvalifikuju za velika evropska i svetska prvenstva. Na takmičenjima su već postigli zapažene uspehe, pa je tako  12 plesača trupe 2011. godine u Beču osvojilo 25 medalja, među kojima su i jedno zlato, tri srebra i jedna bronza, a već naredne godine se 19  plesača vratilo sa 20 prvih, 22 druga i 17 trećih mesta sa takmičenja u Milanu.

Počeli su kao samouki plesači, zbog čega su se u početku koncentrisali isključivo na moderan irski ples inspirisani poznatim trupama “Riverdance” i “Lord of the Dance”, ali kroz saradnju sa inostranim školama, plesačima i učiteljima uspeli su da se usavrše i u okviru tradicionalnog irskog plesa. Sarađivali su sa plesačima i školama iz Slovenije, Rusije, Austrije i Irske.

Od 2006. godine  imali su više značajnih nastupa, od kojih i jedan na RTS-u, zatim na “Kolarcu” sa KUD-om “Zora”, kao i nastupi širom Srbije i regiona.

Komentari