[INTERVJU] Vladimir Zdravković, By-Pass: „Upijam ono što u meni budi najdublje emocije“

Pančevački bend By-Pass nastupiće 22. novembra u Domu omladine Beograda u okviru jednodnevnog muzičkog festivala. Pored njih, publici će se predstaviti i grupe Stonebride (Zagreb / Hrvatska), Wolfram (Novi Sad / Srbija) i Baltazar (Novigrad, Pula, Zadar, Jaska / Hrvatska). Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, kao i u prodavnici FELIX Shop (TC Sremska), po pretprodajnoj ceni od 300 dinara, i na dan koncerta po ceni od 500 dinara. Povodom ovog koncerta naš sagovornik bio je Vladimir Zdravković, član benda By-Pass.

By-Pass je početkom devedesetih stilski bio pod uticajem Progressive Rock, Metal, Stoner Rock i Grunge-а, i vremenom se oblikovao u nešto što je po definiciji najbliže kombinaciji New Prog i Alternative Metal-a.  „Svakim danom, svakim ustajanjem iz kreveta menja nam se percepcija, iskusniji smo i drugačije gledamo na stvari. Ta zrelost se oseća vremenom i u kreativnom procesu. Dobro je što je tako. Mene kao autora najviše plaši da se jednoga dana probudim i shvatim da sam ostao zaključan u nekom prošlom vremenu i prestao da napredujem šireći vidike. Sa druge strane, verujem da su naši stari fanovi dobili od novog albuma ono što su očekivali i čemu su se nadali, samo smo sve to zahvaljujući iskustvu upakovali još bolje nego ranije“, kaže Vladimir.

Kada je reč o muzičkim uzorima Zdravković navodi da nikada nije delio muziku na žanrove, već je uvek upijao ono što u njemu budi najdublje emocije: “ Pozitivne ili negativne – nebitno, dokle god je jačina tih emocija ekstremna. To je ono što pre svega pokušavam da inkorporiram u By-Pass pesme i rekao bih da mi to uspeva, sudeći po reakcijama publike na našim koncertima ili prilikom slušanja naših pesama. U tim trenucima često, na primer, vidim suze na njihovim licima; tada znam da sam ih iskreno dotakao, da smo na istoj talasnoj dužini, da sve što sam napisao ima smisla za nekoga, ko će to opet proživeti na neki svoj način. Mnogi nas ovde vide kao direktne predstavnike američke alternative metal i grunge scene, povezujući nas sa bendovima poput Deftones, Soundgarden, Alice in Chains ili Tool. Iako su zaista svi ti bendovi imali određenog uticaja na nas, istina je da su koreni mnogo dublje posađeni, a do tog zaključka mogu doći samo oni koji su ozbiljno naslušani muzike svih žanrova i perioda. Recimo, kada sam prvi put u životu čuo Tool odmah sam video koliko je dubok uticaj na njih ostavila Tori Amos. To je ta linija; ne obazireš se mnogo na stil već osećaš emocije. Skoro niko u to vreme se nije slagao sa mnom u vezi sa tim, sve dok 6 meseci kasnije pevač tog benda u ekskluzivnom intervjuu nije svrstao Tori u pet najvećih njegovih uticaja. Nekoliko godina kasnije su imali i onaj čuveni zajednički nastup u Njujorku. U mom slučaju previše autora je uticalo na moj izraz, bilo je tu mesta i za Michael Jacksona, Black Sabbath, Dead Can Dance, Oceansize, Kate Bush, Iron Maiden, Meredith Monk, Depeche Mode, Type O Negative, Bjork, Jimi Hendrixa, Paradise Lost, PJ Harvey i mnoge druge. Kao što vidite – najrazličitiji muzički stilovi ali zato zajednički visok stepen emocija koje me pokreću”.

Kako će biti koncipiran vaš nastup u Domu omladine Beograda?
Vladimir Zdravković: S obzirom da je ovo promotivna svirka našeg novog albuma, akcenat će biti na novim pesmama, uz poneku staru stvar. Iako nam generalno prijaju duže set liste, odlučili smo da napravimo balans i da u  Domu omladine Beograda nastupimo sa još tri odlična benda. Stvar je u tome da smo sa mnogim bendovima ortaci, mnogi bendovi koje lično ne poznajemo nam se javljaju i žele zajedničku svirku tako da nam je plan da što veći broj bendova uključimo u naše nastupe. Želimo da izbor bendova na našim svirkama bude raznovrstan, a ne da nas ljudi svrstavaju u nekakve zatvorene klanove koji obitavaju na našoj sceni.

 

Šta publika može da očekuje od vašeg novog albuma „Pustinjom“?
Vladimir Zdravković: Do sada smo objavili već  četiri singla i spotove za njih tako da je zainteresovana publika upoznata i delimično ima utisak kojim smo putem pošli u odnosu na pređašnje izdanje. Kažem delimično jer je novi album zvučno i idejno veoma širok da bi se sudilo o njemu dok se ne presluša u celosti. Ono što je specifično je atmosfera u pesmama kojoj smo ostali dosledni sa “Psychoactive”-a dok smo stilski raširili priču koja ide u raznim pravcima, a opet verujem da će za svaku pesmu naši fanovi reći da je klasična By-Pass numera.

Vladimir navodi da u budućem periodu planiraju veliki broj nastupa: “Posle izdavanja albuma i medijske promocije, plan je da u narednom periodu nastupamo uživo što više. Počeli smo prošlog vikenda u Novom Sadu, a nakon beogradskog Doma omladine  22. novembra do kraja godine sviraćemo i u Pančevu 13. decembra. Potvrđen je i Lukavac u BiH 5. decembra, to ćemo spojiti sa još nekim datumom u okolini jer imamo dosta poziva iz bivše Jugoslavije – Hrvatska, Slovenija, Bosna, Republika Srpska … Takođe su nas zvali da ponovo nastupamo u Poljskoj kao i u Bugarskoj, to ćemo pažljivo da isplaniramo i proširimo na evropsku turneju u toku sledeće godine. Ukratko, u 2015. očekujte od nas puno koncerata”.

 

Komentari