[INTERVJU] Strahinja Zoćević, umetnik: “Osećaj razigranosti i kreativnosti čini čoveka onim što jeste”

U Galeriji Doma omladine Beograda do 12. novembra otvorena je prva samostalna izložba umetnika Strahinje Zoćevića. Kroz seriju skulptura pod nazivom „Eksperiment objekta“ Strahinja predstavlja svoje višegodišnje stvaralaštvo kao istraživački proces. Kroz izložene radove, pažljivo probrane, možemo pratiti umetnikovo sazrevanje i time steći jedan zaokružen utisak.

Foto: Stanislav Milojković

 

U svojim radovima izražavate se kroz različite materijale i dimenzije. U njima istovremeno ima organske životnosti ali i uglađenosti. Da li ciljano težite usklađivanju i objedinjavanju kontrastnih pojmova kao što su na primer čvrstina i krhkost?

Strahinja Zoćević: Zavisi sve od rada i pojma na koje ciljam. S obzirom na to da je kontrast jedna od karakteristika kojom sam se bavio u većini radova, bilo kroz manir izvedbe, uvećanje predmeta u odnosnu na njegove originalne dimenzije ili materijal koji je sličan ili sasvim oprečan uzoru, ona je uvek prisutna.

Foto: Stanislav Milojković

Da li ste kroz eksperiment objekta došli do spoznaje šta bi bio Vaš osobeni likovni jezik u budućnosti?

Strahinja Zoćević: Da, bar za određeni period u svom stvaralaštvu. Oduvek su to bili predmeti koji nekako u svom izgledu ili svojoj prisutnosti grade određenu emociju ili asocijaciju, bilo to svesno ili ne.

Foto: Stanislav Milojković

Da li su vitalnost, snaga i nežnost u vašim radovima ono što želite da nastavite da gradite i u budućnosti ili ste otvoreni za nove eksperimente u kojima bi prevagu imalo nešto sasvim drugačije, oslobođeno promišljanja i zadrške?

Strahinja Zoćević: Definitivno ću sve te različite karakteristike koristiti u budućim radovima. Pored toga, eksperimentisanje je nešto što je svojstveno praksi svakog umetnika, a kako bi došao do novih ideja, zaključaka, pa tako i ja, bilo da se radi o materijalu, tehnici, veličini rada ili izboru teme.

Foto: Stanislav Milojković

Kada se osećate da ste najdosledniji sebi, dok stvarate u kojem materijalu i formatu?

Strahinja Zoćević: Svaki rad koji sam do sad radio činio se u skladu sa izborom materijala i formata, tako da mislim da nije suština u sredstvima koje koristim već u samom procesu i finalnom rezultatu.

Foto: Stanislav Milojković

Vaši radovi se direktno bave ljudskom percepcijom, činjeničnim stanjem i našom ličnom nadogradnjom, odnosno učitavanjem. U domenu umetničkog razrada i poigravanje je poželjno, ali da li jeste i u našim svakodnevnim životima?

Strahinja Zoćević: Naravno, čovek sa odrastanjem potiskuje to poigravanje i ulazi u sistem u kojem je društveno prihvaćeno da je ono detinjasto i nezrelo. Moje uverenje je suprotno tome, mislim da taj osećaj razigranosti i kreativnosti čini čoveka onim što jeste. Svojom izložbom sam upravo tu igru hteo da pobudim u posmatraču.

Foto: Stanislav Milojković

Šta za Vas predstavlja izložba u Galeriji Doma omladine Beograda, i kao prvo samostalno predstavljanje javnosti?

Strahinja Zoćević: Velika mi je čast i zadovoljstvo što je moje prvo samostalno izlaganje bilo u Galeriji Doma omadine Beograda. Ono predstavlja prvi veliki korak u mojoj umetničkoj karijeri koju ću nastojati da gradim i redovno predstavljam javnosti. Galerija Doma omladine je vrlo zahvalan prostor koji mi je omogućio da radove predstavim na sveden i jasan način. Ceo tim Galerije je za pohvalu jer su mi uvek bili na raspolaganju uz osmeh i zainteresovanost što je svakako doprinelo da budem zadovoljan realizacijom celog projekta „Eksperiment objekta“.

 

Komentari