[INTERVJU] Rade Šević, bend Lipov Loud: “Izvođenje autorske muzike je teži, sporiji i skuplji put” [ИНТЕРВЈУ] Раде Шевић, бенд Lipov Loud: “Извођење ауторске музике је тежи, спорији и скупљи пут”

Bend Lipov Loud postoji već pet godina, a okosnicu njihovog zvuka čini beogradski garažni zvuk. Sviraju autorsku muziku i nakon nekoliko demo snimaka prošle godine objavili su prvi EP sa četiri energične, emotivne pesme. Iza sebe imaju mnoštvo nastupa u Beogradu i Srbiji, a publika popularnog koncertnog serijala na Zidiću Doma omladine će moći da ih čuje u petak, 21. jula od 20 časova. Lipov Loud čine Goran Kostić Kole (bubnjevi), Đorđe Đolović (ritam gitara), Branislav Glumac (solo gitara i vokal) i Rade Šević (bas i vokal), sa kojim smo popričali u susret predstojećem nastupu.

Foto: Slobodan Stanković

 

Svi članovi benda Lipov Loud imaju karijere u drugim profesijama, ali ste pre pet godina odlučili da druženje i sviračke sesije formalizujete osnivanjem benda. Zašto ste se odlučili na taj korak i koliko je teško uklopiti svakodnevne obaveze sa radom u bendu, koji je prilično aktivan?

Rade Šević: Pre osnivanja benda Lipov Loud, kao muzičari smo pretežno solirali i svirali za svoju dušu (osim Koleta koji je svirao bubnjeve u više bendova), dok kao autori nismo ni pokušavali da se ostvarimo. Kada smo počeli zajedno da sviramo i kada smo se muzički međusobno pronašli vrlo brzo smo shvatili da zajedno imamo šta da kažemo i odsviramo, da verujemo u to što zajedno kreiramo i da to u pesmama dobro zvuči, ima poruku i energiju.

Nakon nekoliko demo snimaka, 2022. ste objavili i prvi EP pod nazivom „Ne pristajem“ (Long Play) i okarakterisali ga kao „beogradski garažni zvuk“. Recite nam nešto više o muzici koju svirate i o uticajima koji inspirišu vaš zvuk.

Rade Šević: Oko zvuka koji bend svira nismo imali dileme, prosto nam se sam nametnuo. Dogovor i pre formalnog formiranja benda bio je da pravimo autentične, autorske pesme i one oslikavaju naše odrastanje, muziku koju upijamo i uz koju živimo, ljude sa kojima se družimo, okruženje u kom se nalazimo i, naravno, snove koje sanjamo. Kao inspirativni zvuk benda Lipov Loud možemo da potpišemo tonove koji su se čuli u Njujorku i Berlinu 70-ih, Londonu 70-ih, 80-ih i 90-ih, Beogradu, Zagrebu i Ljubljani 80-ih, kao i sve što je vezano za novu beogradsku scenu koja je dolazila iz BIGZ-a, danas iz Jugošpeda.

Nastupali ste na brojnim festivalima i održali mnoge samostalne koncerte u Beogradu i širom Srbije. Kakve su bile dosadašnje reakcije publike? Imate li već svoju fan-bazu?

Rade Šević: Hej, fan baza dobro zvuči, mada… možda pre poštovaoci naše muzike. To ide sporo, ali ide, ide, znam da nakon svakog koncerta imamo više ljudi kojima se sviđaju naše pesme i svirka. U odnosu na sviranje cover muzike i svima poznatih pesama, izvođenje autorske muzike je teži, sporiji i skuplji put, ali to smo znali od početka i prija nam kad to publika prepozna i na tome smo svima iskreno zahvalni.

Publika moći će da vas čuje u petak, 21. jula od 20 časova ispred Doma omladine u okviru popularnog programa Koncerti na Zidiću, koji je već jedanaest godina jedan od omiljenih letnjih kulturnih sadržaja u Beogradu. Šta za vas znači ovaj koncert i šta će posetioci imati priliku da čuju tom prilikom?

Rade Šević: Trudićemo se da u petak na zidiću, svima koji dođu, pružimo zvuk koji priliči Platou Milana Mladenovića. Pored pesama sa EP-ja „Ne pristajem“ sviraćemo i pesme koje smo prethodno zabeležili kao demo singlove, a publici ćemo predstaviti i novi singl „Pokušavam“, čiju objavu planiramo uskoro.

Gde vas još možemo čuti tokom letnje sezone?

Rade Šević: Nakon brojnih nastupa po Srbiji, imamo veliku želju da se obratimo našim lokalcima iz MZ Lipov lad, po kojima smo i kreirali naziv benda. Planiramo da krajem leta organizujemo zajedničku svirku sa još nekoliko poznatih i dragih bendova, kojom ćemo se obratiti baš ekipi iz kraja.

 

Komentari