[INTERVJU] Nina Ivanović, vizuelna umetnica: “Ideja je bila da napravim celinu koja može univerzalno da govori o gradu”

Do 19. jula u Galeriji Doma omladine Beograda u toku je izložba “Udareni znakovi, Javno izlaganje, Zabrane” Nine Ivanović. Kroz ovaj fotografski projekat umetnica se bavi gradom kao izložbenim prostorom, skulpturom i slikom, koji je zasnovala na tri podeljene celine. Prva celina “Udareni znakovi” prikazuje znakove na putu koji su izmenili svoju prvobitnu formu usled udaraca kola ili drugih motornih vozila u njih; druga celina “Zabrane” se odnosi na prikaz betonskih, metalnih ili kamenih konstrukcija koje služe kao zabrana prolaznicima da bacaju smeće po ćoškovima grada, dok treća celina pod nazivom “Javno izlaganje” ima za cilj prikaz dokumentovanja radova u spoljnom prostoru, što bi ulicu učinilo Galerijom dostupnom svima.

Foto: Nemanja Nikolić

 

Nina Ivanović je rođena 1986. u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Od 2006. aktivno učestvuje na domaćim i internacionalnim radionicama kao što je Real Presence (2006 – 2010, Beograd) i izlaže na grupnim kao i samostalnim izložbama, neke od njih su Pogled kroz prozor, galerija Rima, Kragujevac, 2019, Shared Meanings u galeriji Škuc, Ljubljana, 2019; 1918. When peace erupts, kustos Dimitri Ozerkov, Vitorio Veneto, Italija, 2018, 57. Oktobraski salon – Čudo kakofonije, kustosi Gunar Kvaran i Danijel Kvaran, Beograd, 2018; Consequences, Kaskadenkondensator, Bazel, 2017; Naravno da te još uvek volim, Navigator galerija, kustoskinja Mia David, Beograd, 2016; Crteži od žice, Haos galerija, Beograd, 2015/2016 i Elementi stvarnosti, Umetnički prostor U10, Beograd, 2012. Dva puta je nagrađivana za crtež – 2009. nagrada za crtež FLU i 2014. prvom nagradom iz Fonda Vladimir Veličković, a 2018. godine dobila je nagradu 57. Oktobarskog salona. Tokom tri meseca 2013/14. bila je na rezidencijalnom programu u Glo’Art centru u Belgiji i 2017. godine mesec dana je provela u Bazelu, Švajcarska, na rezidenciji Kuckucks Nest.

Zajedno sa još šest kolega i koleginica osnovala je Umetnički kolektiv U10 sa kojim od 2012. godine vodi Umetnički prostor U10 posvećen prvenstveno savremenoj umetničkoj praksi mlađe generacije umetnika. Živi i radi u Beogradu.

 

 

Diplomirali ste na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Izložba kojom se predstavljate u Galeriji Doma omladine Beograda je fotografski projekat. Da li je fotografija samo iskorak u odnosu na Vaše stvaralaštvo ili aktuelno opredeljenje u Vašem umetničkom izrazu?

Nina Ivanović: Fotografija me je zainteresovala još od priprema za Fakultet likovnih umetnosti i bavim se analognom fotografijom još od tad, dakle od 2004. godine. Jedno vreme sam sama razvijala fotografije i eksperimentisala sa procesom njihovog nastanka i krajnjim rezultatom – što mi je bila paralalena aktivnost tokom studiranja koju sam samostalno organizovala u svom podrumu. S druge strane, fotografije koje pravim su kao lična baza podataka od kojih kasnije nastaju akvareli, prostorni crteži ili prosto serije fotografija.

 

Recite nam nešto više o inspiraciji i motivima za realizaciju ovog projekta?

Nina Ivanović: Pošla sam od toga da bih volela da napravim izložbu fotografija, jer je ona deo mog umetničkog rada a i procesa kako nastaju drugi radovi. Dosta sam razmišljala šta bih mogla da izložim, jer je u pitanju veliki broj fotografija raznih mesta kao i motiva, pa je bilo je potrebno da kustosiram sopstvenu izložbu. Ideja je bila da napravim celinu koja može univerzalno da govori o gradu, jer je definitvno grad polazišna tačka ovih radova. Na izložbi su prikazane fotografije različitih gradova nastale u periodu od 2016. do danas.

 

Izložba vašeg fotografskog projekta podeljena je na 3 celine, Udareni znakovi, Zabrane i Javno izlaganje. Šta ih povezuje?

Nina Ivanović: Povezuje ih grad, odnosno zajednički prostor. Pronašla sam elemente koji su mi delovali kao skulpture u javnom prostoru (Zabrane i Udareni znakovi), iako imaju i dalje konkretnu funkciju koju vrše, a kroz seriju Javno izlaganje sam pokušala da napravim izložbene prostore od raznih neiskorišćenih površina u gradskom ambijentu. Citiraću ovde i deo teksta koji je u katalogu:
“U beleženju svakodnevnih situacija na ulicama gradova počele su da se izdvajaju određene situacije i elementi koji se javljaju usled navika građana ali i usled regulisanja pravila zajedničkog života. U tom smislu, tri serije fotografija pristupaju gradu kao izložbenom prostoru, skulpturi i kao organizmu koji i kroz minimalne promene diše, pokreće se, zatvara/otvara i oblikuje.”

Učestvovali ste na mnogobrojnim radionicama, izložbama, rezidencijalnim programima i u projektima. Šta je ono najbitnije što ste naučili u tom procesu i koliko je za umetnika važna saradnja i razmena sa kolegama, posebno u međunarodnim okvirima?

Nina Ivanović: Najdragocenije je upoznavanje nove kulture, razmena iskustva i nova poznanstva/prijateljstva. Veoma je značajno čuti stvari iz drugog ugla, često smo zatvoreni u našem okruženju i ne vidimo dalje od toga, a razgovor sa nekim van lokalne sredine kao i odlazak iz iste samo može da pomogne da se situacija sagleda šire i realnije.

 

 

Pre 7 godina osnovali ste Umetnički kolektiv U10 u saradnji sa još 6 kolega i koleginica. Kako vidite značaj mesta kao što je U10 za mlade umetnike Srbije? Šta su vaši budući planovi u tom smeru?

Nina Ivanović: Mi se kroz naš program trudimo da približimo U10 široj publici i naravno mladim umetnicima, da im bude značajno to što mogu da vide na izložbama i čuju u propratnim programima. Po broju ljudi koji se prijavljuju na godišnji konkurs kao i po kvalitetu prijava, mogu da zaključim da im U10 jako znači.

Što se tiče budućih planova, biće zahtevno održati dosadašanji ritam, koji čini 15 izložbi godišnje i isto toliko javnih razgovora, gostujuće izložbe od kojih smo u ovoj godini organizovali tri – u Budimpešti (aqb Project Space), u galriji ŠKUC u Ljubljani i u galeriji Reflektor u Užicu, a pored toga nas čeka i priprema četvrtog U10 bijenalnog kataloga koji bi trebalo da bude gotov 2020. godine.

 

Kako vidite aktuelnu scenu vizuelnih umetnosti u Srbiji?

Nina Ivanović: Scena vizuelnih umetnosti je kao i svaka druga scena ogledalo našeg celokupnog sistema koji je haotičan i neophodno je da se menja i razvija na bolje. Imamo sjajne pojedince koji se bezrezervno daju svom poslu, imamo udruživanja umetnika, kustosa i ostalih radnika u kulturi radi veće vidljivosti i boljeg delovanja, što uvek podržavam kao čin funkcionisanja, međutim sistem koji bi trebalo da je osiguran od strane države i institucija otežava bavljenje umetnošću. Isto tako izgleda i scena – ima sjajnih umetnika, odličnih izložbi ali sve to najčešće opstaje isključivo na sopstveni pogon. Ujedno, nedovoljno izdvajanje budžeta za umetničku delatnost i nekad nejasna raspodela sredstava na konkursima čini stvari dodatno otežavajućim.

 

Da li trenutno radite na nekom novom umetničkom projektu?

Nina Ivanović: Fotografije iz serija Udareni znakovi, Javno izlaganje, Zabrane su u nastanku i planiram da nastavim te serije. Pored fotografskih radova, pre mesec dana sam imala izložbu prostornih crteža u galeriji Rima u Kragujevcu, pod nazivom Pogled kroz prozor, pa iz iskustva pripreme te izložbe već imam neku ideju za nove radove od kojih će možda nešto biti i na izložbi koja je planirana za Kulturni centar u Šapcu na jesen ove godine.

Komentari