[INTERVJU] Nikola Šašković, džez muzičar: “Uživam u muziciranju sa drugima”

Koncert programskog serijala ,,Džez za DŽ” 16. septembra od 13 časova rezervisan je za nastup učenika džez odseka MŠ „Stanković“. Ove godine publici će se predstaviti kvartet darovitog Nikole Šaškovića, koji pogađa treći razred džez klavira.

Nikola Šašković, foto privatna arhiva

Pohađaš treći razred klavira na džez odseku MŠ ,,Stanković” – kada si došao u prvi kontakt sa džez muzikom i kako si odlučio da ovaj muzički pravac bude tvoj izbor?

Nikola Šašković: U prvi kontakt sa džez muzikom došao sam kao mali, kad mi je baka kupila „Džez praktikum“ Miloša Krstića, te sam se kroz nekoliko godina zainteresovao za džez i upisao džez klavir u MŠ ,,Stanković”.

Kakva su tvoja iskustva tokom dosadašnjeg školovanja? Kakve planove imaš za dalje školovanje i usavršavanje?

Nikola Šašković: Iskustva u dosadašnjem školovanju su lepa. Što se tiče daljeg školovanja, planiram da ga nastavim u Austriji ili na nekoj drugoj evropskoj akademiji.

Ko su tvoji muzički uzori među stranim i domaćim džez muzičarima?

Nikola Šašković: Od stranih džez muzičara, moji uzori su: Bad Pauel, Telonijus Monk, Beri Heris, Red Garland, Vinton Keli, itd. Među domaćim džez muzičarima, uzori su mi moj profesor Andreja Hristić, Milovan Paunović, kao i čuveni džez pijanista Miloš Krstić.

Do sada si imao priliku da nastupaš na koncertima i klupskim svirkama. Kako vidiš svoj profesionalni razvoj i karijeru u budućnosti, šta su tvoje želje?

Nikola Šašković: Nastaviću da se bavim džezom i voelo bih da svoju karijeru razvijem do krajnjeg profesionalizma. Uživam u muziciranju sa drugima i razvijam se u tom smeru. Mislim da je jako važno razumeti termin „džez“ u pravom smislu te reči.

Već godinama učenici džez odseka SMŠ ,,Stanković” učestvuju u koncertnom programu ,,Džez za DŽ”, koji organizuje Dom omladine Beograda u saradnji sa ovom obrazovnom institucijom. Šta za tebe kao mladog i perspektivnog umetnika predstavlja prilika za ovaj nastup?

Nikola Šašković: Za mene ova prilika predstavlja šansu da sa svojim kvartetom publiku koja ranije nije slušala džez upoznam sa ovom vrstom muzike, a naravno i da kao bend napravimo dobru atmosferu i kontakt sa publikom.

Na koncertu u subotu 16. septembra u Domu omladine Beograda, sa svojim bendom Aleksa Rančić (truba), Milija Paunović (kontrabas) i Nikola Marčetić (bubnjevi), izvešćeš repertoar koji čine poznati bibap standardi kao i numere u latin ritmovima. Reci nam nešto više o kvartetu sa kojim nastupaš i šta publika može da očekuje od vašeg nastupa.

Nikola Šašković: Kvartet je novooformljen i nikad nismo svirali u ovom sastavu do sad, ali smo sarađivali u drugim bendovima. Svi članovi kvarteta su školovani džez muzičari sa iskustvom. Daćemo sve od sebe da publici dočaramo lepotu, širinu i neograničenost džez muzike.

Komentari