[INTERVJU] Mladen Miljuš, Sharks, snakes & planes

Jedan od najuspešnijih mladih srpskih bendova, Sharks, snakes & planes, održaće koncert u subotu, 13. decembra, u 21 čas u Domu omladine Beograda. Zajedno sa njima nastupiće i grupe Bolesna štenad i Vizelj. Ulaznice za koncert mogu se nabaviti preko Eventim mreže, kao i u Felix Shopu (TC Sremska). Cena u pretprodaji, do 12. decembra, je 400 dinara, dok će na dan koncerta iznositi 600 dinara. O nastupajućem koncertu u Domu omladine Beograda, alternativnoj muzičkoj sceni, ali i samom bendu Sharks, snakes & planes popričali smo sa gitaristom Mladenom Miljušem.

Kom muzičkom pravcu pripada muzika koju stvarate? Koje teme obrađujete u svojim pesmama?
Mladen:
Kažu da pripadamo grunge pravcu; mi smo to nazvali 21st Century.  Mislim da variramo sa temama – do sada smo se dosta bavili dobrim ljudima, teškim životnim momentima, nepravdom, višom silom, različitim vrstama  zavisnosti, siromaštvom,  kao i raznim uspomenama – ružnim i lepim. Pesme koje radimo za novi materijal takođe variraju. Ne bismo u ovom momentu otkrivali išta o novim pesmama.

Mladen ističe da svi članovi benda imaju različit muzički ukus, ali da niko neće praviti problem ako se slušaju dva benda dok su svi prisutni: “Teško je odgovoriti na ovo pitanje (koje bendove najčešće slušate) kao bend Sharks, snakes & planes. Svaki član sluša neku različitu muziku. Naravno, sve je u domenu rokenrola, ali teško možemo da kažemo koje bendove najčešće slušamo kao bend. Jedino mi dva benda padaju na pamet da znam da mogu da se puste u kombiju i da niko neće ‘praviti problem’ – to su Tool i Queens of the stone age.”

Kako će izgledati koncert u Domu omladine Beograda?
Mladen:
Sviraćemo većinu našeg repertoara,  najviše na srpskom jeziku,  par stvari na engleskom, možda jednu na španskom jeziku. Predstavićemo i jednu novu stvar, koja se zove “Geleri”.  Sharks, snakes & planes isključivo sviraju autorsku muziku, možda u budućnosti dodamo i neku obradu. Radimo na tome da zvuk bude besprekoran.

Pored Sharks, snakes & planes, u Domu omladine Beograda će iste večeri nastupiti i sastavi Bolesna štenad i Vizelj. Mladen je sa nama podelio kakva je međusobna saradnja pomenutih sastava sa Sharks, snakes & planes: ”Saradnja sa Bolesnom štenadi datira još od početka postojanja Sharks, snakes & planes. Mi smo prvenstveno drugari, pa tek onda kolege. Svirali smo po Srbiji i ranije zajedno, sviđa nam se što možemo da uživamo u njihovim nastupima u noći kada i mi imamo koncert. Siguran sam da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.Vizelj je bend koji smo upoznali preko našeg gitariste Ivana Petrovića. Ivan je producirao njihov prvi EP u njegovom studio P3. Odličan bend sa odličnom energijom.  

Kako su Sharks, snakes & planes jedan od najuspešnijih predstavnika savremene alternativne scene, Miljuš se prisetio puta koji je bend prošao, od svojih početaka do danas:  ”I dalje smo na tom putu. Put je težak, naporan i pun opasnih krivina. Nastali smo krajem 2010. godine. Na početku smo, iz sadašnje postave, bili Darko (bubanj) i ja (gitara), kao i naš bivši basista Janko Pavlović, naš blizak prijatelj. Rešili smo u jednom momentu da podignemo sve na viši nivo, da nađemo drugu gitaru kako bismo obogatili zvuk. I naravno, bio nam je  potreban i  pevač. Tada u bend dolaze Vuk Miljuš kao solo gitara i Marko Mićanović na mikrofonu. To je prva postava benda Sharks, Snakes & Planes. Koncerti i razni živi nastupi su krenuli munjevitom brzinom, tako da smo imali malo vremena da se uozbiljimo. Bilo je potrebno uložiti vremena u bend. Teško je bilo tako iznenada postići sve to, jednostavno nismo bili u kondiciji za tako nešto. Janko i Vuk su nas napustili i tada smo doveli Ivana Petrovića kao solo gitaru i Đoleta na bas gitari. Dodali smo gas, nabili smo tempo i pritisak i rešili da uradimo nesto konkretno. Ušli smo u studio, snimili materijal sa producentom Nikolom Vranjkovićem , snimili 3 spota i odsvirali preko šezdeset koncerata do ovog momenta. Važno nam je da ništa nije bilo uzalud – imali smo rezultate i to nam daje snagu da danas nastavimo i možda ”nabijemo” sebi još veći pritisak i ubacimo se u šestu brzinu.

Kako biste opisali srpsku alternativnu muzičku scenu? Koje domaće sastave najviše slušate?
Mladen:
Naša alternativna scena je u velikom problemu. Bendovi su se dosta ulenjili i jednostavno neće da rade. Misle da zaslužuju sve i svašta, a da ne ulažu ništa. Pokrenuti bend da radi je kao bilo koji drugi biznis. Moraš da ulažeš, da imaš dobar i drugačiji proizvod; moraš da budeš na dohvat ruke ljudima; biti prisutan u njihovom svakodnevnom zivotu; jednostavno moraš da stvoriš želju da te imaju. Ne možemo da se pohvalimo da slušamo domaće sastave.

Mladen se prisetio i ”Koncerta na zidiću” ispred Doma omladine Beograda, kada su Sharks, snakes & planes nastupali ranije ove godine:  ”Bilo je vruće, glasno i energično!”

Kakvi su vaši budući planovi, da li je u planu novi album?  
Mladen:
Planiramo da do proleća završimo novi studijski materijal, trenutno razmišljamo gde, kako i sa kim snimiti to. Najverovatnije nećemo raditi album, već novi EP – to još moramo sami sa sobom da se dogovorimo. Što se tiče svirki u narednom periodu, to su 13. decembar u Domu omladine Beograda, 24. januara u pančevačkom Apolu, 06. februaru Feedback u Nišu i 20.februara u Dom omladine Kragujevac.

 

Za kraj, Mladen nam je preporučio tri muzička albuma koja bi svako trebalo da čuje – to su And justice for all (Metallica), Appetite for destruction (Guns’n’Roses) i Nevermind (Nirvana).

 

 

Komentari