[INTERVJU] Milan Savić, Belgrade Saxperience: “Zvučne mogućnosti saksofona su neverovatne!”

U ustanovama kulture širom Beograda od 24. do 27. septembra biće održan drugi po redu Međunarodni festival saksofona “Belgrade Saxperience. Treće veče festival, u subotu, 26. septembra, biće održano u Velikoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 20 časova. O samom događaju i programu manifestacije, porazgovarali smo sa direktorom festivala, Milanom Savićem.

 

Međunarodni festival Belgrade Saxperience svoje premijerno izdanje imao je sa velikim uspehom i uz veliko interesovanje publike. “Upravo je dobra posećenost prvog festivala bila ta koja nas je podstakla i ohrabrila da se upustimo u organizaciju i realizaciju drugog izdanja. Dobre kritike šire javnosti su nas ohrabrile i dokazale nam da smo na dobrom putu i da ne treba da odustajemo, već da moramo da uložimo nove napore, kako bismo doveli u Beograd neke od najznačajnijih saksofonista današnjice. Uvek je zadovoljstvo i čast sarađivati sa velikim umetnicima”, ističe direktor ove manifestacije, Milan Savić.

 

Cilj i specifičnost ovog festivala su, pored ukazivanja na značaj ovog instrumenta na muzičkoj sceni, edukacija i povezivanje izvođača, mladih muzičara i kompozitora. ”Na festivalu se trudimo da ispunimo nekoliko ciljeva. Osim promocije klasičnog saksofona, koji nije dovoljno zastupljen na domaćoj muzičkoj sceni kao solistički instrument, značajan aspekt festivala predstavlja i edukacija. Svi umetnici koji nastupaju na Belgrade Saxperience manifestaciji, dele i prenose svoje znanje na saksofoniste u našoj zemlji. Želja nam je i da motivišemo domaće kompozitore da stvaraju nova dela za saksofon”, objašnjava Savić i dodaje kako su na prošlogodišnjem izdanju imali jednu novu kompoziciju, a da će ih ove godine biti dve.

 

Specifičnost ovog instrumenta je, po rečima Milana Savića, u njegovoj mogućnosti da se lako uklopi u sve muzičke žanrove: ”Iako saksofon najčešće vezujemo za džez, njegova uloga u klasičnoj muzici je jednako važna. Kako vreme prolazi, ovaj instrument se uklapa i u moderne tokove, zbog čega kompozitori kod nas, a naročito izvan naše zemlje, i dalje pišu za saksofon istražujući sve njegove zvučne mogućnosti koje su zaista neverovatne”.

 

Publici će se na ovogodišnjem izdanju festivala predstaviti zvučna imena klasične i džez scene, eminentni saksofonisti i muzičari, koji će kroz svoje nastupe dočarati specifični zvuk ovog instrumenta

 

Zamišljeno je da, tokom sva četiri dana trajanja festivala, budu prikazane različite mogućnosti saksofona. Otvaranje festivala Belgrade Saxperience rezervisano je za nove kompozicije Aleksandra Sedlara i Ivana Brkaljčića, koje će premijerno izvesti zajedno sa Velikim kamernim orkestrom. Pored njih će iste večeri Žan-Deni Miša, veliki francuski saksofonista i kompozitor, dočarati kako zvuči barokna muzika na saksofonu. Drugo veče je rezervisano za atraktivne forme ansambala saksofona, kada će se u intimnijoj atmosferi Pozorišta na Terazijama, pored domaćeg sastava Kvatro Temperament, publici predstaviti i multinacionalni kvintet saksofona Five Sax.

 

Treći dan festivala je posvećen džez muzici i održaće se u Velikoj sali Doma omladine Beograda, pa nas je zanimalo koji će džez program publika imati prilike da vidi u ovoj ustanovi kulture. ”Veče u Domu omladine započeće Kvartet Luke Ignjatovića, koji izvodi autorske kompozicije dvojice džez muzičara mlađe generacije, pijaniste Save Miletića i saksofoniste Luke Ignjatovića. Nakon toga, na scenu izlazi istaknuti džez saksofonista Hajnc fon Herman iz Austrije, uz pratnju Big Benda RTS-a”, objašnjava direktor festivala Milan Savić.

 

 

Proslavljeni saksofonista i džez umetnik Hajnc fon Herman će se, u okviru ovogodišnjeg izdanja, publici predstaviti kroz predavanja i koncerte. Budući da je na sceni već više od pola veka, zanimalo nas je da li će njegova predavanja biti dobar podstrek mladima da nastave da sviraju i da eksperimentišu sa saksofonom i klasičnim intrumentima, kao što je on to činio. ”Od velikog je značaja da mlade generacije stupe u konakt sa umetnicima, poput Hajnca fon Hermana. Ovakvi susreti uvek su inspirativni i zanimljivi s obzirom na to da učenici i studenti nemaju često prilike da uče od velikana poput njega”, kaže Savić.

 

Klub književnika će tokom četiri dana festivala biti mesto susreta učesnika i posetioca, uz razgovore i druženje, kao i koncerte odabranih džez saksofonista poput Frančeska Santućija i Beogradskog kvarteta saksofona.
 “Svakako, nismo zaboravili ni na najmlađe sugrađane, koji će saksofon upoznati na koncertima orkestra SOS Junior, koji čine mladi saksofonisti iz Slovenije, uz podršku naših učenika”, dodaje Savić.

 

Direktor Belgrade Saxpirience festivala za kraj ističe koliko je važna podrška u realizaciji koju ova manifestacija ima: “Dolazak ovakvih umetnika na Festival ne bi bio moguć bez svesrdne podrške Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Francuskog instituta u Srbiji, Societe Generale banke, Erste banka, Ambasade Kralјevine Belgije, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda, Pozorišta na Terazijama, hotela Radison Blu i Skver Najn, restorana Klub književnika, Selmer saxophones, St.George, Logoton, Hellenic-a i Jack Daniels-a. Sve njih pominjem jer svojim ulaganjem u prezentaciju našeg Festivala i kulture uopšte, čine da građani našeg grada i zemlje već drugu godinu za redom uživaju u kvalitetnom programu sa renomiranim svetskim muzičarima.”, zaključuje Savić.

Komentari