[INTERVJU] Marko Miranović, Festival epske fantastike “MAČ I MAGIJA”

Udruženje ljubitelja epske fantastike “Mač i magija” po četvrti put organizuje konvenciju u Domu omladine Beograda. Festival epske fantastike će se održati 19. septembra u popodnevnim i večernjim časovima u Velikoj sali DOB-a, a posetioce očekuje bogat sadržaj koji obuhvata predavanja, revije, prezentacije raznih udruženja, izlagača kao i turnire u društvenim igrama.  O festivalu, ovogodišnjem programu i budućim planovima, porazgovarali smo sa glavnim organizatorom ovog događaja, Markom Miranovićem.

 

Festival epske fantastike ,,Mač i Magija“ održava se po četvrti put u Domu omladine Beograda. Šta će se razlikovati u odnosu na prethodna izdanja?

Marko: Čini mi se da je glavna razlika u tome što smo festival (konvenciju) vratili sebi, pa i (epskoj) fantastici. Ovog puta većinu predavanja i tribina održaće naše udruženje ljubitelja epske i naučne fantastike “Sword and Sorcery” (mač i magija), što znači da će tribine biti isključivo posvećene fantastici (epskoj, naučnoj, horor). Možemo slobodno reći da je ovaj festival kompilacija prethodna tri, te da smo odabrali sve najbolje što je obeležilo prethodna tri okupljanja.

 

Šta će sve posetioci imati prilike da vide u sklopu ove manifestacije?

Marko: Mnogo toga. Brojne velike i male turnire koji će se odigravati tokom čitavog dana (Warhammer, Flames of War, Magic the Gathering). Posetioci će moći da prisustvuju brojnim predavanjima i tribinama. Zatim tu je i muzički deo programa namenjen ovakvoj vrsti događaja, a večernji deo obeležiće i tradicionalno cosplay takmičenje. Zapravo, tokom čitavog dana posetioci festivala će moći na štandovima naših klubova ljubitelja epske i naučne fantastike da isprobaju neke od društvenih igara baziranih na temama različitih žanrova fantastike.

 

Festival se organizuje od strane Udruženja ljubitelja epske fantastike ’’Mač i Magija“. Da li pored ovoga, udruženje priprema još neke interesantne programe za ljubitelje epske fantastike?

Marko: U narednom periodu uglavnom ćemo se fokusirati na organizovanje većih konvencija i festivala. U pripremi je konvencija posvećena isključivo Tolkinu, tako da nećemo imati vremena za još neke dodatne aktivnosti. Ali, treba imati u vidu da pored festivala ja imam još nekoliko aktivnosti koji su, u širem kontekstu, vezane za promociju fantastike kao što je moja emisija “Sazvežđe 202” koja se emituje na talasima Radio Beograda 202.

 

Ko su naši najznačajniji predstavnici epske fantastike u svetu?

Marko: Pa to je upravo pitanje na koje ćemo pokušati da damo odgovor tokom prve tribine koja će biti održana na festivalu, a koja je posvećena mestu naše epske i naučne fantastike u svetskim okvirima. Realno, mi još nemamo nekog pojedinačnog pisca koji bi se izdvojio, mada imamo nekoliko ozbiljnih kandidata koji bi mogli da postanu svetski značajna imena, izmedju ostalih, Miloš Petković se izdvaja kao jedan od ozbiljnijih kandidata.

 

U okviru festivala publika će imati prilike da čuje predavanje Miloša Petkovića, po čijoj knjizi ,,Perunov hroničar“, se snima i film. Da li smatrate da će to dovesti do popularizacije epske fantastike u Srbiji?

Marko: Naravno da će Petkovićev film da poveća popularnost epske fantastike na ovim prostorima. U pitanju je vrlo ozbiljan i ambiciozan projekat. On je talentovan pisac, a izgleda da njegove knjige mogu da se dobro ekranizuju. Još uvek očekujemo pravi odjek ekranizacije “Perunovog Hroničara”, ali koliko mogu da primetim, sve se kreće u pravom smeru.

 

Komentari