[INTERVJU] MARKO MIĆANOVIĆ, BEND IRVAS: “Sviramo ono što nam se sviđa”

U okviru serijala Koncerata na Zidiću, koji se održava već četvrtu sezonu na letnjoj sceni Doma omladine Beograda, publika će u petak, 1. jula od 20 časova imati priliku da čuje beogradski bend Irvas. Ova četvorka talentovanih mladića predstaviće vam svoj nedavno objavljen prvi demo EP „Made of light“. Više o bendu, muzičkim uzorima, debi albumu i predstojećem koncertu, rekao nam je frontment Irvasa, Marko Mićanović.

Irvas je bend koji postoji od 2015. godine. Recite nam nešto više o tome kako ste se okupili i ko su vam članovi benda.
Marko Mićanović:
Bend je sastavljen od strane nekoliko poznanika i muzičkih entuzijasta u Zemunu. S obzirom na to da smo svi ljubitelji raznih žanrova, okupile su nas zajedničke tačke među istim, i to što muziku ne delimo toliko žanrovski, već sviramo ono što nam se svidi. Trenutno postavu čine Aleksandar Mušicki za bubnjem, Slavko Bošnjak kao prva gitara, Todor Stanojević za bas gitarom i ja kao druga gitara i vokal.

Kako definišete muziku koju svirate? Da li imate muzičke uzore?
Marko Mićanović:
Teško je u ovo vreme definisati muzičke pravce, s obzirom na to da je sve postalo subjektivno. Mi mešamo od panka, postpanka, roka, psihodelične muzike, preko tvrdih metal/stoner deonica do nekog slatkog popa. Što se uzora tiče, tu je isto šareno, od grupa Radiohead, Soundgarden, QOTSA, Faith no more, Nirvana, Audioslave, Pixies, preko grupa Burzum, Slayer, Godflesh, Melvins, pa do nekih starih izvođača Coldplay, Blur, Luis Amstrong, pa čak i Kylie Minogue, Robbie Williams, itd.

Objavili ste EP „Made of Light“, a najavljujete do kraja godine i prvi album. Otkrijte nam nešto više o debi albumu i kada ga publika može očekivati.
Marko Mićanović:
Debi album će činiti desetak numera, od kojih će pet biti iz EP-a, možda ćemo raditi remaster istih ili snimati ponovo u zavisnosti kako budemo raspolagali finansijskim sredstvima, ali svakako ćemo gledati da do Božića to snimimo, čisto da bude u duhu imena. Kao i na EP-u, gledaćemo da žanrovski bude raznovrsno, da u jednoj numeri dominiraju neki tvrđi rifovi, dok već na sledećoj to više zvuči kao na nekoj reklami iz auto industrije.

Osvojili ste prvo mesto na Sioux Demo festivalu, kao i treće na Bunt Rok festivalu, koliko učestvovanja na festivalima i dobar plasman znače mladom bendu i kakve utiske nosite sa njih?
Marko Mićanović:
Pre svega bismo se zahvalili organizatorima gorepomenutih festivala, koji se još uvek trude da promovišu mlade bendove na bilo kakav način. Pored reklame, bendovi mogu dobiti neki vid finansijske injekcije, a ujedno nam je Bunt Rok festival omogućio da ove godine sviramo i na Beer Festu, kao i na Park Festu u Užicu, što nama, kao bendu koji postoji nešto više od pola godine, mnogo znači. Jedini problem je što ne moze svima da se uruči nagrada, i bendovi ne shvataju da je odluka žirija skroz subjektivna stvar i da to ne doživljavaju kao poraz sa muzičke strane, eventualno mogu načiniti korekcije sa tehničke strane.

Rad kojih bendova sa naše i regionalne scene vam se dopada? Da li biste želeli da sarađujete sa nekim bendom u budućnosti?
Marko Mićanović:
Mislim da ih ima previše, samo na Bunt Rok festivalu smo upoznali dosta mladih bendova koji zaista vole muziku, poput benda Velar, The Slack, itd. Ujedno i na Sioux festivalu bendovi poput Badhead-a. A mi, mi smo uvek otvoreni za saradnju sa drugim bendovima.

Svirate dosta i u Srbiji i u regionu, kako vas publika prihvata? Budući da ste prisutni na sceni nepunih godinu dana, da li ste zadovoljni odjekom vašeg rada u javnosti?
Marko Mićanović:
Zavisi kako gde, ne mogu svi da vas hvale, a ne mogu svi ni da vas mrze, a i ne može sva muzika da se oceni na prvo slušanje. Svakako, prošlog vikenda smo svirali u Podgorici, i pored kiše, pokisle opreme i raznih tehničkih poteškoća, dobili smo jako lep povratni odgovor od ljudi. Ali isto tako, vlasnik kluba je očekivao od nas neku prilično komercijalnu sentiš priču, da bismo na kraju krenuli sa malo tvrđim pesmama i imali ljude koji mlataraju kosama ispred bine. A nama se i ta raznovrsnost u pesmama sviđa, verujem da niko ne voli da svira monotone svirke, a kamoli da ih sluša.
 

Nastupate na popularnoj letnjoj sceni ispred Doma omladine Beograda, u sklopu serijala Koncerata na Zidiću – šta za bend znači ovaj nastup i šta pripremate za taj nastup?
Marko Mićanović:
Dom omladine Beograda je nakon gašenja raznih klubova i sala preuzeo štafetu promovisanja muzičke kulture u ovom gradu, tako da nama mnogo znači što možemo da budemo deo toga. Za nastup smo pripremili oko dvanaest pesama, što mu dođe oko sat vremena repertoara i nadamo se da neće biti nepogoda kao prošle nedelje u Podgorici i da će nas kiša zaobići u tom vremenskom periodu.

Komentari