[INTERVJU] Mario Knezović, Zoster: “Muzika je moćan komunikacijski kanal”

Ljubitelji muzike grupe Zoster imaće priliku da 11. oktobra uživaju u njihovom koncertu u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Publika će, pored starih, imati priliku da čuje i kompozicije sa novog albuma „Srce uzavrelo“. Ulaznice možete kupiti na prodajnim mestima Eventima i blagajni Doma omladine Beograda, po ceni od 600 dinara u pretprodaji i 900 dinara na dan koncerta.

Frontmen grupe „Zoster“ Mario Knezović ističe da muzika ovog mostarskog benda ostavlja slobodu svakome da čuje ono što želi: „Našom muzikom utičemo na slušatelja, a samim tim i na društvo. Isto rade svi koji stvaraju muziku, jer muzika je moćan komunikacijski kanal. Ono što je nama važno jeste da ne manipuliramo muzikom, ili ako već to radimo, da ipak ostavimo neki prostor za uzmak.“

 

Pesma „Gavrilo“ najavljuje novi album „Srce uzavrelo“, koji će publika moći da presluša za nešto više od mesec dana. Na pitanje šta ih je inspirisalo da posvete ovu pesmu jednoj od ključnih ličnosti Prvog svetskog rata, Mario kaže: „Gavrilo Princip – za jedne heroj, a za druge zločinac“.

 

Koliko je trajao stvaralački proces van studija? Koje teme će biti zastupljene na novom albumu?

Mario: “Proces snimanja trajao je jedanaest dana. Proces pripreme trajao je mnogo duže. Neke pjesme su nastale prije nekoliko godina, a neke su završene pred samo snimanje. Svaka pjesma je priča za sebe. Zajednička su im srca – uzavrela.”

 

Šta očekujete od nastupa u Domu omladine Beograda? Šta publika može očekivati od predstojećeg nastupa?

Mario: “U Beogradu smo posljednji put svirali prije 5 godina. Mnogo toga se dogodilo od tad. Znamo da imamo publiku, ljude koji nas slušaju i kojima se sviđa to što radimo. Željni smo svirke u Beogradu, ne očekujemo ništa, a dat ćemo sve.”

 

Grupa “Zoster” nastala je u jesen 2000. godine na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića. Nakon godinu dana bendu su se pridružili bubnjar Goran Rebac i pevačica Marijana Pejić.

Kada je pevačica napustila grupu, Mario je postao glavni vokal. Članovi benda prvi put ulaze u studio 2003. godine, kada snimaju singl “Majko Jamajko”. Godinu dana kasnije, Goran, Mario i Dražan, snimaju demo album, i postaju hit na lokalnim radio stanicama. U leto iste godine, grupi su se pridružili Marko Jakovljević i Atilla Aksoj.

Nakon prvog albuma “Ojužilo”, Dražan Planinić napušta bend, a njegovo mesto u bendu zauzima saksofonista Boris Gutić. Nakon toga su usledili albumi “Festival budala” (2007) i “Imači kada” (2012).

 

Dinamične promene članova benda uticale su i na pravac u kom se muzika benda kretala. „Zoster se znatno promijenio. Sam protok vremena je učinio svoje“, kaže Mario.

 

Kakvi su vaši profesionalni planovi u narednom periodu?

Mario: U jedanaestom mjesecu ove godine izlazi naš četvrti album „Srce uzavrelo“. Do tada objavljujemo singl ili dva. Očekujte svirke i novi repertoar.

 

 

Komentari