[INTERVJU] Lazar Šijak, The Mothership Orchestra

Treći Americana Night festival biće održan u subotu 23. maja u Amerikana sali Doma omladine Beograda sa početkom u 20 časova. Publika će biti u prilici da, pored domaćih iozvođača, čuje i sjajne muzičare iz regiona. Na bini Doma omladine Beograda pojaviće se Ana Ćurćin & Dukat Stray i The Mothership Orchestra iz Srbije, Irena Žilić iz Hrvatske i grupa Jester’s play iz Bosne i Hercegovine. The Mothership Orchestra je indi rok bend formiran u Požegi. 

Samim tim su i aranžmani pesama u tom periodu bili pisani za više instrumenata, da bi taj broj kulminirao na samom albumu na kome je učestvovalo oko dvadesetak muzičara na tridesetak instrumenata, tako da je to zahtevalo i kompleksnije aranžmane. „Poslednjih nekoliko godina, The Mothership Orchestra uglavnom nastupa kao kvintet, a zvuk se kreće od britanskog i američkog folka, indie i baroque popa pa sve do blagog upliva folktronike…poprilično šareno, zar ne?“

Zašto ste se odlučili za komponovanje pesama na engleskom jeziku i da li vam je neko zamerao zbog toga?

Lazar Šijak: Ne vidim zašto bi neko zamerao izražavanje na bilo kom jeziku, ja sam se čak zanosio, pre šest – sedam godina, i planovima (tačnije, još uvek se zanosim ) da objavimo i EP, na kome će se nalaziti pesme na srpskom, engleskom, italijanskom i španskom, ta ideja i dalje stoji. Što se tiče engleskog jezika, više puta sam napomenuo da, sada već manj broj, ali u vreme osnivanja orkestra, veliki broj pesama nastao u Engleskoj na engleskom jeziku, tako da je bilo i logično, bar nama, da nastavimo sa praksom pisanja pesama na pomenutom jeziku.

U spotu za vaš singl „Two friends“ pojavljuju se poznata imena srpske indie scene. Kako ste došli na ideju da napravite takvu saradnju?

Lazar Šijak: Sve je zasluga našeg prijatelja Milutina Petrovića, koji je došao na tu ideju. On je smislio kompletnu priču, a mi smo priču podvukli muzikom i obratno.

Na Americana Night-u, bendovi će deliti binu i svirati naizmeničko, odnosno sviraće u formi „back to back“, kako vam se dopada ovaj koncept?

Lazar Šijak: Nikada nismo nastupali na takav način, pretpostavljam da je interesantno, a i nama je bilo zanimljivo da po prvi put tako nastupimo.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Lazar Šijak: Mi smo u procesu pravljenja pesama za novi album, malo smo menjali postavu pa se sve to odužilo. Nadam se da ćemo u dogledno vreme i snimiti, a i objaviti album. Izvesno je očekivati da će se u skorije vreme pojaviti jedna nova pesma, u elektronskom formatu, kao singl.

 

Komentari