[INTERVJU] DUŠAN STRAJNIĆ, STRAY DOGG: “Sviraćemo dosta novih pesama”

U subotu 21. marta, u okviru Beogradskog irskog festivala, Lisa Hanigan održaće koncert u Domu omladine Beograda. Kao specijalni gosti nastupiće lokalni miljenici publike, bend Stray Dogg, koji će svirati numere sa svoja dva studijska albuma. Publika u Beogradu imala je priliku da ih čuje prošle zime u prepunom Domu omladine: “To je bio naš veliki koncert, bila je rasprodata sala, i samim tim smo bili zadovoljni, koncerti u Domu omladine Beograda su sad već postali naša tradicija.”, govori Dušan Strajnić, alijas Dukat Stray, osnivač benda.

 

Koncert počinje u 21 čas u sali Amerikana, a ulaznice se mogu kupiti preko Eventim servisa po promotivnoj ceni od 1000 dinara.

 

Bend Stray Dogg nastao je 2011. godine i od tada veoma aktivno nastupa i osvaja publiku širom zemlje i regiona. Svoj zvuk opisuju kao alternativni rok, a na svom drugom studijskom albumu “Fire’s never wrong” sarađivali su sa venecuelansko-američkim kantautorom Devendrom Banhartom.

 

Nastupate kao specijalni gosti na koncertu Lise Hanigan. Šta publika u Beogradu može da očekuje na predstojećem koncertu?

Dušan Strajnić: Dugo nismo svirali kao bend u Beogradu, a činjenica da ćemo to uraditi sada sa Lisom Hanigan nas dodatno raduje. Sviraćemo dosta novih pesama, ali i pored toga biće još nekoliko iznenađenja.

 

Lisa Hanigan je sarađivala sa poznatim muzičarima širom sveta, između ostalog i sa Herbijem Henkokom. Kako se vi osećate sada kada ćete nastupiti sa jednom od najpoznatijih irskih umetnica?

Dušan Strajnić: Sa Lisom sam se prvo upoznao preko Damien Rice-a, dok je radila sa njim, i bio sam zaista opčinjen njenim glasom. Privukla je ponovo moju pažnju kada sam čuo njenu verziju pesme “Courting Blues”, Berta Janscha, koji je jedan od mojih omiljenih muzičara, bio sam toliko srećan što neko još peva tu pesmu, što je ipak retkost, pa me je eto tu još jednom kupila i oduševila. Tako da željno isčekujem da je upoznam, i naravno da sviramo zajedno.

 

S obzirom da nastupate u okviru Beogradskog irskog festivala, neizbežno je pitanje kako, po vašem mišljenju, taj (irski) zvuk polazi kod domaće publike i kakva su vaša iskustva?

Dušan Strajnić: Irski zvuk u Beogradu i Srbiji je izgradio svoju publiku, što je jako zanimljivo, i taj broj se uopšte ne smanjuje, pre svega zbog konstantnog rada bendova poput Orthodox Celts, ili Irish Stew, ali i ostalih bendova.

 

Na pesmi “Time” sarađivali ste sa venecuelansko – ­američkim kantautorom Devendrom Banhartom, da li možete da nam kažete nešto više o tome kako je protekla vaša saradnja?

Dušan Strajnić: To je bilo veliko iskustvo za mene, saradnja sa jednim od mojih muzičkih idola. Sve se desilo dosta brzo, ali ipak kroz razgovor i posmatranje rada jednog profesionalca na tom snimanju, mnogo sam naučio.

 

Koju muziku trenutno slušate i da li imate neke favorite među mlađim, novijim sastavima?

Dušan Strajnić: Koncentrisan sam mnogo više na domaću, odnosno regionalnu scenu, pa bih izdvojio Artan Lili koji su trenutno pravi elektro šok za našu rok scenu, a tu su uvek i Jarboli, i možda moj omiljeni domaći bend, Ti. Denis Katanec iz Hrvatske je izbacio spot za pesmu Florian, i ta pesma za mene može biti jedna od pesama godine već sada, vredi poslušati definitivno.

 

 

Komentari