[INTERVJU] dr Mirjana Mićović, Festival zdravlja

Prolećni „Lili apoteke“ Festival zdravlja održava se danas i sutra (19. i 20. marta)  u Domu omladine Beograda. Slogan festivala je  „Učinite danas nešto dobro za svoje zdravlje“, a na manifestaciji učestvuju domovi zdravlja, privatne ordinacije, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, fitnes, velnes i banjski centri, etno sela, kao i svi oni koji se bave zdravom ishranom, zvaničnom i alternativnom medicinom. 

Cilj Festivala zdravlja je edukacija, zdravstveno prosvećivanje, razvijanje zdravih životnih navika, poboljšanje i unapređenje zdravlja građana i građanki. Dr Mirjana Mićović, predsednica organizacionog odbora Festivala zdravlja, akcentuje da se svi u organizaciji festivala trude da se svi od navedenih ciljeva ispune, kao i da konstantno rade na ispunjenju istih. “Smatramo da smo uspešni u postizanju ciljeva jer nas u proseku poseti 20 000 ljudi“, kaže dr Mićović.

Koncept festivala sastoji se iz predavanja za opštu i stručnu javnost, izlagačkog dela i dešavanja na bini. Ovog puta javnosti će se, na četiri nivoa u Domu omladine Beograda, predstaviti više od 70 izlagača, a predavanja će obuhvatiti više od 110 tema vezanih za zdravlje i zdrav život, dok će u programima na bini učestvovati više od 1200 ljudi. Posetioci će imati priliku da se posavetuju sa lekarima, farmaceutima, nutricionistima i da na taj način nauče kako da poboljšaju svoje zdravstveno stanje. Ulaz na sve sadržaje je besplatan.


Možete li nam nešto više reći o programu koji će se dešavati na Festivalu, šta nam posebno preporučujete da posetimo?
Dr Mirjana Mićović:
Ovog puta za posetioce smo pripremili preko 100 predavanja o različitim temama. jedanaesti Prolećni “Lilli apoteke” festival zdravlja posvećen je prevenciji gojaznosti, važnosti bavljenja fizickim aktivnostima kao i balansu između unetih i potrošenih kalorija. Imaćemo i predavanja  na ove teme. Takođe, posetioce očekuju i predavanja o važnosti magnezijuma, upotrebi stevije u mlečnim proizvodima I mnoga druga. Kompletan program festivala moguće je videti na sajtu www.festival-zdravlja.com.


Smatrate li da je svest javnosti o zdravom načinu života na odgovarajućem nivou? U kojoj meri Festival zdravlja uspeva da utiče na podizanje svesti i motivaciju ljudi da se okrenu zdravoj ishrani i fizičkim aktivnostima?
Dr Mirjana Mićović:
Svest javnosti o zdravom načinu života je nešto na čemu se mora konstantno raditi. Festival zdravlja je pokrenut upravo sa takvom idejom – da se svest o zdravom načinu života podigne na viši nivo, i smatram da nam za sad dobro ide.

 

Imaćete i „Moja kravica dečiji kutak”, gde će mališani moći da crtaju i učestvuju, kao i druge radionice namenjene najmlađima. Da li mislite da su oni među najugroženijim delom stanovništva zbog moderne tehnologije koja sve više uzima učešća u njihovom razvoju? Na koji način ih roditelji i okruženje mogu motivisati da se od malih nogu okrenu zdravim stilovima života?
Dr Mirjana Mićović:
Kroz “Moja kravica dečiji kutak” Festival zdravlja se trudi da mališanima prikaže zdrave stilove života putem radionica i zanimljivih kvizova. Takođe, u okviru dečijeg kutka nalazi se i “Bolnica za kravicu, medvediće i ostale drugare” u gde  će mališani moći da donesu svoje omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i studentima i razbiju strah od „belih mantila“.  Kako bi se najmlađi na vreme edukovali o zdravim stilovima života  odlučili smo da organizujemo i prvi beogradski Dečiji festival zdravlja i znanja vrapčić “Jana” 3. i 4. aprila u Mikser House-u.

Komentari