[INTERVJU] dr Mirjana Mićović: „Festival zdravlja je manifestacija koja je iz godine u godinu sve posećenija”

Prolećni „MG Mivela“ Festival zdravlja Beograd 2016. održaće se 17. i 18. marta (10-20 č), u Domu omladine Beograda. Ulaz na festival je besplatan, a posetioci će, kao i prethodnih godina, imati priliku da se posavetuju sa lekarima i od eminentnih stručnjaka dobiju korisne savete o zdravlju i zdravom životu. O bogatom sadržaju koji ovakva manifestacija nudi posetiocima, porazgovarali smo sa predsednicom Organizacionog odbora Festivala zdravlja, dr Mirjanom Mićović.

Kako je zamišljen program ovogodišnjeg prolećnog izdanja festivala i koje sadržaje posebno preporučujete posetiocima?

dr Mirjana Mićović: Festival se sastoji iz predavanja za opštu i stručnu javnost, izlagačkog dela, dečijeg kutka i dešavanja na bini. Ovog puta javnosti će se, na četiri nivoa u Domu omladine, predstaviti više od 80 izlagača. Predavanja obuhvataju više od 110 tema vezanih za zdravlje i zdrav život, dok će u programima na bini učestvovati više od 1.200 ljudi. Na Festivalu će posetioci imati priliku da se posavetuju sa lekarima, farmaceutima, nutricionistima, i na taj način da saznaju kako da poboljšaju svoje zdravstveno stanje.

 

Festival iz godine u godinu pruža sve raznovrsnije sadržaje i privlači mnogo ljudi. Koliko ovakve manifestacije mogu da motivišu građane da vode računa o svom zdravlju? Da li ste zadovoljni rezultatima koje na tom planu ostvarujete i da li  prevencija postaje prisutnija u brizi građana za svoje zdravlje?

dr Mirjana Mićović: Festival zdravlja je manifestacija koja je iz godine u godinu sve posećenija. Zadovoljstvo nam je što su sugrađani u nama prepoznali manifestaciju na kojoj najviše mogu da nauče kako da očuvaju svoje zdravlje a ako je ono narušeno na koji način  da ga unaprede. Najveće interesovanje je za pregledima, ali ne izostaje ni interesovanje za predavanjima. Građani su srećni jer imaju prliku da upoznaju i posavetuju se sa najeminentnijim stručnjacima u oblasti medicine, sporta, relaksacije, nege, lepote. Građane je najbolje motivisati kroz različita predavanja i različite tribine gde mogu da čuju savete o zdravlju, o inovacijama u zdravstevnim sistemima, zatim kroz dostupne preglede. Festival zdravlja je manifestacija koja spaja sve to, pa otuda ne čudi što je, može se slobodno reći, postala vodeća regionalna zdravstvena manifestacija.

 

Na koji način motivišete i edukujete decu i omladinu da zdrav stil života postane njihova svakodnevica?

dr Mirjana Mićović: Poseban segment 13. Prolećnog „MG Mivela“ festivala zdravlja je i „Dečiji kutak”, gde će oni moći da crtaju i učestvuju na raznim radionicama čije su teme zdravlje. Biće predstavljen i međunarodni projekat „Bolnica za medvediće”, gde deca mogu da donesu omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i studentima i razbiju strah od belih mantila. Takođe, ovog puta smo za njih organizovali i edukativnu predstavu “Vila brusnica” koju izvodi Animacija dece “Ara”.

 

Da li planirate neke aktivnosti sličnog karaktera nakon prolećnog izdanja festivala?

dr Mirjana Mićović: U međuvremenu ćemo, kao i do sada, jednom mesečno organizovati besplatna predavanja u Domu omladine za naše sugrađane. Potrudićemo se da kroz ta predavanja obuhvatimo sve važne teme. Gostovaćemo u zemljama u regionu koje su po ugledu na nas organizovale slične manifestacije. Učestvovaćemo i na svim skupovima koji promovišu zdravlje i zdrav način života.

 

Komentari