[INTERVJU] David Difur/D-Track: “Želeo sam da uradim nešto drugačije na hip-hop sceni”

David Difur, poznatiji pod umetničkim imenom D-Track, predstaviće se domaćoj publici 14. marta u Klubu Domu omladine Beograda. Njegov nastup organizovan je u saradnji sa Ambasadom Kanade, u okviru obeležavanja meseca Frankofonije, a ulaz je slobodan. D-track je kanadski slem pesnik i hip-hop umetnik, prisutan je na sceni već više od deset godina i iza sebe ima dosta albuma i priznanja. Tim povodom smo sa njim porazgovarali o kanadskoj hip-hop sceni, slem poeziji i predstojećem nastupu.

 

Možete li nam reći nešto više o slem poeziji i kako ste se zainteresovali za taj stil?

David Difur: Počeo sam time da se bavim iz znatiželje. U mom rodnom gradu 2006. godine počela su slem takmičenja i na savet prijatelja sam odlučio da odem i vidim o čemu je reč. Želeo sam da uradim nešto drugačije na hip-hop sceni, te je recitovanje poezije na ovaj način bio veliki izazov za mene.

 

Prisutni ste na kanadskoj hip-hop sceni više od decenije. Šta se u tom periodu, po Vašem mišljenju, promenilo u Vašoj muzici i generalno na hip-hop sceni?

David Difur: Rekao bih da se muzički ukusi brzo menjaju. Stižu nam nove generacije hip-hop talenata koje nemaju iste idole kao ja kada sam tek počeo da se bavim muzikom. Danas je izazov da sebe promovišeš na sceni, a da u isto vreme ispratiš nove trendove i načine kreiranja muzike.

Ko je imao najveći uticaj na Vaše muzičko stvaralaštvo?

David Difur: Slušam raznovrsnu muziku, tako da postoji mnogo umetnika, ne samo iz hip-hop sfere, koji su imali uticaj na moj rad. Dosta čitam i nemam predrasuda ka drugim umetničkim pravcima. Ne mogu odabrati samo jednu osobu, jer ima toliko talentovanih muzičara koji su me inspirisali, poput Kendrika Lamara i Džej Kola, kao i frankofonih umetnika Feliksa Leklerka i Džordža Brasensa. Pored njih mi je velika inspiracija bio i Milan Kundera. Moje stvaralaštvo je zapravo oblikovalo interesovanje za mnogo različitih oblasti.

 

Kakav ste nam repertoar pripremili za Vaš predstojeći koncert u Beogradu? Da li ćete domaćoj publici predstaviti samo Vaše autorske pesme?

David Difur: Retko radim obrade pesama, tako da na svakom nastupu izvodim svoje pesme. Čućete moje muzičke numere, moju gitaru, fristajl i dosta izgovorenih reči. Moja set lista polazi od različitih boja i dopušta publici da se upozna sa mojim muzičkim univerzumom.

 

Da li znate nešto o srpskoj hip-hop sceni, ili muzici uopšte?

David Difur: Prijatelj mi je preporučio Zlatne trube Guče i to mi se zaista dopalo i trenutno slušam njihovu muziku. Ne znam ništa o srpskoj hip-hop sceni, ali bih jako voleo da saznam nešto više o njoj.

 

 

Komentari