[INTERVJU] Danijela Jakobi, Microsonic: “Naša muzika oslikava naš doživljaj onoga što nas okružuje”

Autorski indi bend iz Novog Sada, Microsonic, održaće besplatan koncert 4. jula na Zidiću Doma omladine Beograda sa početkom u 20 časova. Njihov zvuk mnogi opisuju kao psihodeliju Panonske ravnice, negde između Air-a i Sonic Youth-a.  Basistkinja i pevačica benda, Danijela Jakobi, govori da ih takav opis benda prati još on prvog beogradskog koncerta, kada su svirali u SKC-u.

„Ima tu istine, normalno je da svakog autora donekle usmere i obeleže uticaji bendova koje je slušao, a isto tako i sredina iz koje potiče – s obzirom da smo iz Novog Sada, a to jeste ravnica koja je sama po sebi pomalo malenholična i psihodelična.”, objašnjava Danijela i dodaje da nije zahvalno, a ni lako, precizno žanrovski definisati neki bend, a pogotovo svoj, s obzirom da tu uvek postoji doza subjektivnosti. “Možda bi neka definicija, ili više opis, bio da je u pitanju muzika koja proizilazi iz našeg ličnog, intimnog mikro-kosmosa i na neki način odslikava naš doživljaj onoga što nas okružuje, da tako kažem makro-kosmosa, otuda i naziv benda Microsonic.”  

 

Zašto ste se baš odlučili da nastupate kao trio?

Danijela Jakobi: Iskreno, nismo baš odlučili, to je više bio sticaj okolnosti nego rešenost da budemo trio, pogotovo što smo oduvek, tj. od nastanka benda 2004. godine, bili četvorka. Kada se rasformirala prethodna ekipa, sa kojom smo snimali album, povezali smo se sa bubnjarem sa kojim sada sviramo i odmah krenuli sa probama, imajući u planu da ćemo naknadno ubaciti još jednu gitaru ili klavijature. Međutim, kako je vreme prolazilo a stare pesme počele da dobijaju nove aranžmane i novi gruv, a nove sasvim drugačiju dimenziju, shvatili smo da odlično funkcionišemo kao trio i da nema potrebe za dodatnim instrumentom. 

Koji su muzičari i bendovi najviše uticali na vaš rad?

Danijela Jakobi: Na to pitanje uglavnom, naravno u šali, odgovaramo – Beatles & The Stones, Pistols & Ramones. Mislim da ih ipak ima previše da bismo ih nabrajali, moglo bi se dogoditi da nekoga zaboravimo pa da nam posle bude žao. Gitarista Šole i ja, kao osnivači benda i autori muzike koju sviramo, srećom imamo vrlo sličan, gotovo identičan ukus kada se radi o muzici koju slušamo i volimo, a u pitanju je, opet srećom, veoma širok spektar žanrova. Kolika je širina u pitanju, mislim da bi najbolje mogao da opiše jedan primer, a to se nije retko dešavalo, pogotovo petkom – da odemo najpre u novosadsku Sinagogu na koncert klasične muzike, pa zatim na probu sa bendom, a posle toga, noseći gitaru i bas sa sobom, na neki parti sa elektronskom muzikom i tamo ostanemo do jutra. Svakako da ima mnogo žanrova, muzičara i bendova koji su, svesno ili nesvesno, uticali na nas i sigurno je da upijamo svu muziku koju slušamo i da to na neki način utiče i na muziku koju sami stvaramo. 

Kako vam se dopada koncept besplatnih koncerta na Zidiću Doma omladine Beograda?

Danijela Jakobi: Ideja je odlična! Takav koncept je sjajan i kada je u pitanju publika i kada su u pitanju bendovi, a naročito oni koji nisu toliko poznati. Super je samo to mesto, na otvorenom je, što znači da je dostupno svima – ne samo ljudima koji su ciljano krenuli na koncert već i slučajnim prolaznicima koje će verovatno zainteresovati da vide i čuju šta se tu dešava. Veoma lepo izgleda onaj krug kao pozadina na “bini” na Zidiću, a taj estetski, vizuelni momenat je važan kako za samu svirku, tako i za fotografije koje nastaju u toku koncerta. Mislim da je to veoma dobra prilika za bendove da se pokažu u najboljem svetlu i da ih proprati širi krug ljudi, pogotovo što se ulaz na koncerte ne naplaćuje. Osim toga, super je što taj serijal traje tokom leta, kada je zbog godišnjih odmora uglavnom mrtva sezona što se tiče svirki.

Prošle godine izdali ste album „Unreal Images“, kakve su reakcije publike i kritike na album?

Danijela Jakobi: Koliko smo čuli i pročitali, reakcije i kritike su bile pozitivne, što nam je veoma drago, pogotovo s obzirom na to da smo, sticajem okolnosti, na taj album čekali dosta godina i da on zapravo predstavlja neku vrstu kompilacije raznih delića našeg muzičkog putovanja, nekih nadrealnih, nestvarnih slika koje smo tokom vremena doživeli i sačuvali ih u pesmama. Zbog toga se album i zove “Unreal Images“. Meni se, na primer, najviše dopalo kako je taj album doživeo i opisao Desya Lovorov, kritičar Helly Cherry Web Magazina, pošto je u pitanju senzibilitet vrlo sličan našem. Citiraću samo delić: “…ne moraš biti ekstreman da bi pokazao svoju kreativnost, svoj mikrokosmos koji ćeš nesebično darovati slušaocima…”, a cela recenzija se može pročitati na http://www.hellycherry.com/2014/02/nestvarne-slike-za-ureenje-vaseg.html.

Da li trenutno imate u planu snimanje novog albuma? Gde će publika još moći da vas čuje ovog leta?

Danijela Jakobi: Nakon Doma omladine i koncerta na Zidiću već narednog vikenda, tačnije u petak, 10. jula, sviramo na Future Shock Stage-u na Exitu. Tokom leta imamo u planu još neke festivale, a od jeseni i klupske svirke, ali nećemo o tome dok ne budu potvrđeni svi datumi. Što se tiče snimanja, najpre će to biti nekoliko singlova i spotova uz njih, kako bi što pre imali sveže snimke novih pesama u novoj postavi, kao trio. A kad krenu hladniji dani zavlačimo se u studio, na toplo, i ne izlazimo dok ne bude gotov novi album. 

 

Komentari