[INTERVJU] Bojan Vukadinović: „Želimo da BeoKon bude konvencija kakvu Beograd i region zaslužuju“

U Domu omladine Beograda 14. i 15. novembra, nakon duže pauze, biće održana konvencija BeoKon koja će okupiti ljubitelje epske i urbane fantastike. Tokom dva dana trajanja manifestacije posetioce očekuje bogat sadržaj koji obuhvata predavanja, tribine, izložbe, ali i turnire u video igrama. Tim povodom smo porazgovarali sa predsednikom udruženja Sakurabana i jednim od organizatora BeoKona, Bojanom Vukadinovićem, o samom događaju i interesantnim programima koje nude posetiocima.

BeoKon je zamišljen kao konvencija koja će okupiti fanove što većeg broja različitih fandoma, pa smo pitali Bojana koje sve franšize alternativne pop-kulture ova manifestacija okuplja. „Želimo da na jednom mestu ponudimo nešto ljubiteljima Ratova zvezda, Igre prestola, ali i ljubiteljima stripa, kako evropskog, tako i američkog i azijskog. Naravno, želimo da pokrijemo što je više medija moguće, počevši od knjige, filma, animacije, preko društvenih igara pa do video igara. Jednom rečju, za svakoga će biti po nešto“, kaže jedan od organizatora BeoKon-a, Bojan Vukadinović.

Posetioci će u sklopu ove manifestacije imati prilike da vide dosta dosta interesantnih tribina i predavanja, izložbi i radionica. „Pre svega, tu će biti dosta interesantnih tribina i predavanja, kao što su: The Walking Dead, Game of Thrones vs. A Song of Ice and Fire, Star Wars – Epizoda VII: Buđenje spojlera. Na festivalu će posetioci imati prilike da vide prodajni sajam rukotvorina, kao i knjige domaćih izdavača knjiga i stripa . Gosti konvencije su Dejv Mekin, legendarnog engleskog ilustratora , popularna ruska kosplejerka Gešu Petrovič, ali i strip autori Igor Kordej i Aleksa Gajić. Tokom cele konvencije će posetioci moći da uživaju i u video igrama, izložbama Boba Živkovića i Dejva Mekina, kao i mnogim drugim sadržajima“, objašnjava Bojan.

Prvi BeoKon je organizovan ranih 80-ih, ali se zbog nestabilne situacije u zemlji ova manifestacija nije redovno održavala. Budući da je od ove godine organizacija Beokona poverena Sakurabani, pitali smo predsednika ovog udruženja da li smatra da će nakon ovog izdanja BeoKon imati potencijala da preraste u popularnu regionalnu konvenciju. „Ideja je da sada, u saradnji sa Društvom ljubitelja fantastike Lazar Komarčić, organizujemo konvenciju sa daleko širom tematikom, pa samim tim i većim potencijalom za rast i uspeh. Želimo da BeoKon bude konvencija kakvu Beograd i region zaslužuju, i da se što više ljudi okuplja na tom događaju u Domu omladine Beograda.“

Počasni gost ovogodišnjeg BeoKona je legendarni ilustrator Dejv Mekin, pa nas je interesovalo na koji način će srpskoj publici predstaviti svoj rad. „Pored dva gostovanja na tribinama, domaća publika će imati ekskluzivnu priliku da pogleda njegov film Luna“, naglašava Vukadinović.

Udruženje Sakurabana je, prema rečima Bojana Vukadinovića, prvobitno bilo osnovano sa ciljem da se promoviše japanska pop kulutura u Srbiji, ali i sa željom da se strip kao medij vrati kod nas. Bojan dodaje kako je jedna od glavnih aktivnosti udruženja bila organizacija festivala, a potom i konvencije Japanizam, koja će se 2016. godine održati po 9. put. „Vremenom su se ciljevi proširili i sada se bavimo promocijom i drugih alternativnih vidova zabave, fandoma i svega onoga što predstavlja pop kulturu sveta. Pored organizacije konvencija, udruženje redovno organizuje manga radionice, promocije i tribine u Domu omladine Beograda.“

Za kraj, smo pitali Bojana da li Sakurabana, pored ovog događaja, priprema još interesantnih programa u narednom periodu. „Prošle godine smo po prvi put organizovali Poter maniju, koja je zaista izvanredno bila ispraćena. Najverovatnije ćemo i taj događaj ponoviti sledeće godine, ali za sada mislimo da je dovoljno da u toku godine imamo ChibiCon, Japanizam, Poter maniju, i najverovatnije 2 BeoKona. Imajući u vidu naše kapacitete, mislim da je to dovoljno za sada“, zaključuje Vukadinović.

Komentari