[INTERVJU] Bojan Đorđević, Dani švajcarske muzike: “Dovodimo najznačajnija imena evropske džez scene”

U Beogradu i još pet gradova regiona od 14. do 20. septembra održavaju se Dani švajcarske muzike 2015. Pretposlednje veče festivala održava se u Domu omladine Beograda, gde će od 20 časova nastupiti Elina Duni Quartet i Duo Andreas Schaerrer/Christy Doran. O samom festivalu i programima koje će publika imati prilike da poseti, porazgovarali smo sa koselektorom i koorganizatorom, Bojanom Đorđevićem.

 

Ovo je drugo izdanje manifestacije koja kroz razne muzičke i edukativne sadržaje podstiče zvučnu razmenu umetnika iz Švajcarske, zemalja bivše Jugoslavije i Albanije. Zanimalo nas je sa kojim ciljem je ona pokrenuta i kakvi su utisci organizatora nakon održavanja prvog izdanja. ”Sa jedne strane smo kroz ovaj festival hteli da odamo počast zanimljivoj švajcarskoj muzičkoj sceni, a sa druge da predstavimo grupe koje još nisu bile u Beogradu i tako omogućimo domaćim autorima da sarađuju sa vrhunskim umetnicima iz Švajcarske. Prvo izdanje je obeležilo 7 koncerata u Beogradu, dok je ove godine broj nastupa manji, ali smo uspeli da dovedemo neka od najznačajnijih imena evropske džez scene”, objašnjava Bojan i dodaje kako su svoje oduševljenje, nakon prethodnog izdanja, iskazali ne samo domaći umetnici, već i švajcarski muzičari i švajcarske kulturne institucije.

 

U realizaciji ovog projekta učestvuju muzičari iz Srbije i Švajcarske pa smo želeli da znamo više o tome kako je zamišljena ova saradnja i na koji način će ona približiti tradicionalne elemente dve različite kulture. ”Saradnja se prošli put odvijala kroz improvizaciju na popodnevnim koncertima, a sad je zamišljena mnogo ozbiljnije. Čak tri svetske premijere će biti obuhvaćene zajedničkim nastupima naših i  švajcarskih muzičara. Najpre će to biti neobična saradnja pevačice tradicionalne muzike Svetlane Spajić sa vrhunskim džez improvizatorom Ursom Lajmgruberom. Nakon toga će uslediti  saradnja dva vodeća sastava u izvođenju savremene muzike i jedna kompozicija Svetlane Maraš, specijalno naručene za ovu priliku, koju će izvesti Ansambl Studio 6 i Ensemble Phoenix Basel”, kaže Bojan Đorđević.

 

 

Ovogodišnji program festivala kao novine uvodi dve radionice, od kojih je jedna otvorena za mlade muzičare, a druga zamišljena tako da sami muzičari spremaju potpuno novi program.  Pored radionica će beogradska publika imati prilike da u Domu omladine Beograda čuje i popularne džez izvođače: ”Tokom poslednjih nekoliko godina, Elina Duni Kvartet se razvio u grupu širokih umetničkih dometa. Poslednja dva albuma su objavili za ECM. Njihov spoj modalnog džeza i folklorne muzike zvuči vrlo organski. Ovaj nastup je nešto što bi se moglo smestiti i na samo otvaranje ili zatvaranje Beogradskog džez festivala. Pre njih će nastupiti duo gitariste Kristi Dorana sa pevačem Andreas Šererom, neobično sveden u broju muzičara, ali zvučno bogat koncert”, ističe Bojan Đorđević.

 

Za kraj nas je zanimalo koji će sadržaji po njegovom mišljenju obeležiti ovogodišnje Dane švajcarske muzike. ”Svakako, biće to tri svetske premijere, ali i dva nastupa evropskog džez krema u Domu omladine Beograda”, završava Đorđević.

 

 

 

 

Komentari