[INTERVJU] Bogdan Rističević, Posno prase : “Pripremamo nove pesme!”

Koncerti na Zidiću Doma omladine Beograda se nastavljaju i tokom meseca avgusta i publici predstavljaju nove bendove različitih muzičkih orijentacija. U subotu, 15. avgusta od 20č na Platou Milana Mladenovića nastupiće pank-rok grupa iz Obrenovca, Posno prase. Tim povodom popričali smo sa Bogdanom Rističevićem, gitaristom i pratećim vokalom benda.

S obzirom na veoma neobičan naziv benda, za početak nas je interesovalo kako je dobio ime. Bogdan Rističević kaže da je inspiraciju za naziv benda pronašao u razgovorima sa ljudima čije su se teme uglavnom svodile na to “šta će se jesti kad krene post”. Prema njegovim rečima to ga je oduvek iritiralo, jer nikada nije voleo formu već suštinu, o bilo kojoj stvari da se radi. “Rodila mi se ideja da ih malo pecnem i da spojim nespojivo: posno prase, šaleći se malo na njihov račun.”, kaže Rističević. Nakon toga je napisao nekoliko pesama, rešio da osnuje bend i odmah je znao kako želi da nazove bend, a ostatak benda je sa oduševljenjem prihvatio ideju.

Ovaj bend je prvobitno obrađivao pop-rok pesme domaćih autora, da bi 2008. godine snimio prvi demo sa 4 pesme, a prošle godine objavili su i lajv album pod nazivom “Mrtvi uživo” koji, zapravo, predstavlja njhovu studijsku probu. Na pitanje zašto su se odlučili na takvu vrstu albuma i kako je publika reagovala, Bogdan kaže da su svi u bendu dobri prijatelji i da su im probe veoma zabavne u šta se mogao uveriti svako ko im je prisustvovao. “Na probama sve probleme ostavljamo iza sebe i zaista uživamo u njima, a tu energiju smo hteli da prenesemo makar jednim malim delom i drugima. Mnogi moji drugovi su bend zavoleli uz ovaj album, jer su konačno mogli da osete tu našu energiju, koje verovatno nije bilo dovoljno na prethodnim snimcima”, objašnjava Bogdan.

Prema Bogdanovim rečima, repertoar na predstojećem koncertu na Zidiću Doma omladine Beograda, biće ispunjen pesmama iz svake faze benda, od 2007. godine pa do danas, ali biće i nekih obrada. “Uglavnom će to biti repertoar koji je publika mogla da čuje u okviru zelenog kampa u Obrenovcu u junu ove godine”, kaže Rističević i napominje da publika može videti kvalitetan video zapis sa tog događaja na njihovom oficijelnom Jutjub kanalu.

Bogdan Rističević kaže da mu se ideja besplatnih koncerata na Zidiću Doma omladine Beograda veoma dopada: “Bio sam posebno prijatno iznenađen kada sam čuo da će nastupati Kristali, bend moje mladosti”.

Rističević kaže da bend Posno prase u narednom periodu imaju želju da, pre svega ispromovišu lajv video snimljen na zelenom kampu, koji im se jako dopao. “Potom da održimo što više svirki, jer smo bili jako lenji u prethodnom periodu. A naravno i da konačno krenemo sa pravljenjem novih pesama, tu je nastala malo duža pauza zbog raznih obaveza van benda”, zaključuje Bogdan.

 

 

Komentari