[INTERVJU] Bend Loup-Garou: “Bluz nije mrtav!”

U nastavku koncertnog serijala MONDAY BLUES, 18. jula od 20 časova na Platou Milana Mladenovića, Dom omladine Beograda predstavlja alternativni bluz bend Loup-Garou. Članovi benda: Vladan Petrović – vokal/gitara, Ivan Jovanović – usna harmonika, Vladimir Nedić – gitara, Milutin Kažić – bas i Stefan Marković – bubanj, kombinujući različite muzičke pravce teže razvijanju sopstvene verzije bluza koji na našim prostorima još nije viđen.

Foto: Aleksandra Popović

 

Naziv vaše grupe temelji se na mitologiji sa područja Luizijane koja je poznata po bluz muzici. Ima li naziv Loup-garou, koji se kod nas prevodi kao vukodlak, za vas neku posebnu simboliku, zašto ste se opredelili za to ime?

Loup-Garou: Naziv benda i muzika koju stvaramo jesu inspirisani New Orleans i Cajun kulturom. Loup-Garou u Luizijani predstavlja magijski momenat, baš kao i u našem folkloru. Kod nas je vuk totemska životinja,  za koju se vezuju razni rituali i obredi, a pošto naše pesme sadrže i neke mistične, voodoo momente, mislimo da je ime odgovarajuće.

Muziku koju stvarate karakterišete kao fuziju bluza, svinga i fank-roka, sa težnjom da kreirate spostveni muzički stil. Da li mislite da ste u tome uspeli i kako biste, zapravo, definisali stil benda Loup-Garou?

Loup-Garou: Muzika koju stvaramo zasigurno jeste fuzija svega pomenutog. Verujemo da smo pronašli svoj stil i to se može čuti na našem prvom albumu ‘’Witchcraft and Spirits’’. Naravno, uvek smo otvoreni za neke novine. Ono što karakteriše Loup-Garou jeste ta melanholija koja se provlači kroz naše numere, uz prepoznatljivi hrapavi vokal, distroziranu usnu harmoniku, ‘’prljavu’’ slajd gitaru i jaku ritam sekciju.

Witchcraft and Spirits” iz 2019. godine je prvi album koji ste izdali, kako ste zadovoljni uspehom debi izdanja? Da li uskoro možemo očekivati drugi album i da li će biti nekih muzičkih zaokreta ili iznenađenja na njemu?

Loup-Garou: Kao što rekoste, “Witchcraft and Spirits” smo objavili u decembru 2019. godine, a promocija je bila u klubu ‘’Bluz i Pivo’’. Album sadrži 13 autorskih numera, a kao gosti pojavili su se neki od naših veoma cenjenih i priznatih muzičara: Dragoljub Crnčević, Darko Grujić, Katarina Pejak i Aleksandar Vasiljević. Početkom svake godine Radio Beograd 202 organizuje glasanje za izbor najboljih izvođača u prethodnoj godini – ‘’Rok Godišnjak – Beograd 202’’, a naš album je osvojio treće mesto u kategoriji ‘’Debitantski album godine’’. Sa numerama sa prvog albuma smo nastupali po raznim festivalima i klubovima, kako u Srbiji, tako i u regionu i svuda su reakcije bile dobre. Trenutno radimo na snimanju drugog albuma pod nazivom ‘’Reflections’’. Nećemo otkrivati ništa za sada, ali sigurno je da ćemo ostati u okvirima bluza (koliko god ti okviri široki bili).

Tekstovi pesama koje stvarate bave se problemima običnog čoveka – bespuće, razočaranja, prevare, ljubav, borba. Da li je ostalo nešto novo da se kaže na ove, uglavnom, univerzalne teme?

Loup-Garou: Teme koje se provlače kroz naše tekstove su ipak neiscrpni izvor inspiracije. Verujemo da je to nešto sa čim svako može da se poistoveti. To može da bude tmuran kišni dan, a opet, može da bude i savršena vožnja…  Bluz je sve ono što se dešava oko nas, bluz nas okružuje.

Koliko se bluz sluša danas, koliko ima mlade publike? Kako vidite budućnost ovog muzičkog pravca?

Loup-Garou: Bluz muzika nije mainstream, ali je i dalje tu – postoji i traje. Tako je i sa publikom. Lepo je videti da se bluz ‘’ušunjao’’ među mlade ljude. Upravo na koncertima ispred Doma omladine možete videti osobe od 7 do 77 godina starosti kako uživaju u bluz muzici i to je ono što je vredno, što izmami osmeh, to je suština. To je pravi pokazatelj da bluz nije mrtav.

Publici ćete se narednog ponedeljka predstaviti ispred Doma omladine, u okviru koncertnog serijala MONDAY BLUES. Šta sve očekuje publiku, ali i slučajne prolaznike koji su uvek radoznali i voljni da zastanu i poslušaju izvođače na Platou Milana Mladenovića?

Loup-Garou: Koncerti ispred Doma omladine su nam veoma dragi i uvek se radujemo tim nastupima. To je prilika da sretnemo neka nam poznata lica, ali i da upoznamo nove ljude. Osim pesama sa prvog albuma sviraćemo i neke numere koje će se naći na našem drugom albumu. Potrudićemo se da publici približimo naš muzički opus, a iskreno se nadamo da će koncert i ovog puta biti posećen. Ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje bluza da dođu u ponedeljak 18. jula na Plato Milana Mladenovića, od 20:00 i druže se sa nama.

Komentari