[INTERVJU] Ana-Marija Cupin, Repetitor: “Bilo bi nam dosadno da ne istražujemo ili eksperimentišemo”

Energični rok trio Repetitor će u subotu 12. decembra od 21 čas, u sali Amerikana Doma omladine Beograda, održati svoj do sada najveći beogradski koncert, kojim će obeležiti deceniju postojanja. Sa Ana-Marijom Cupin, basistkinjom Repetitora, porazgovarali smo o aktuelnostima u bendu, domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni i predstojećem beogradskom koncertu.

 


Koncertno ste aktivni skoro 10 godina i jedan ste od najzanimljivijih regionalnih mladih bendova. Kako biste opisali zvuk vašeg benda i da li se on menjao tokom ovih godina?

Ana-Marija Cupin: Ne volimo da opisujemo svoj zvuk, jer kao da mu na taj način, definisanjem ili stavljanjem nekakve etikete oduzmamo tu čaroliju koju svako treba da čuje i oseti na svoj način. Najšire gledano što mogu da kažem, a da mi ne zvuči glupo, je da je to glasan i energičan rokenrol. Naravno da se zvuk menjao tokom godina, prolazio kroz razne faze i dalje se menja, što je sasvim prirodan i poželjan proces. Bilo bi nam dosadno da ne istražujemo ili eksperimentišemo.


Album „Dobrodošli na okean“ ste objavili pre skoro tri godine. Da li su u pripremi neke nove pesme i kada možemo da očekujemo novo studijsko izdanje?

Ana-Marija Cupin: Novi album planiramo za 2016. godinu. Izgleda da je to naš ritam da na svake 4 godine izbacimo novo izdanje. Glavni razlog za to je što smo dosta koncertno aktivni, svake godine sve više, pa samim tim i nove pesme ponekad moraju da čekaju da se vratimo sa turneje i posvetimo im se. Ovih dana, kao najava trećeg albuma, izlazi naš prvi singl “Beskraj“, za koji smo snimili i video spot u režiji Mine Đukić.

 

Budući da ste imali prilike da nastupate dosta i van regiona, kako biste uporedili stanje na regionalnoj i evropskoj muzičkoj sceni danas? Kako inostrana publika reaguje na pesme Repetitora?

Ana-Marija Cupin: Teško je reći šta je evropska scena, ali regionalna ni malo ne zaostaje za onim što smo videli. Inostrana publika reaguje na energiju, oni ne znaju o čemu govore naši tekstovi, ali često dobro pretpostave samo na osnovu toga šta im emitujemo tokom nastupa. Obično na samom početku koncerta stoje, slušaju i gledaju pomalo zbunjeni a već negde na petoj pesmi svi đuskaju, da bi pred kraj kulminiralo stage-divingom, opštim znojenjem i haosom.

 

Kako Repetitor uspeva da bude sve popularniji u eri komercijalne muzike u kojoj rokenrol nije dominantan muzički pravac?

Ana-Marija Cupin: Istina je da našu muziku ne možete često da čujete na radiju, niti da vidite spotove na televiziji, ali te stvari, iako su važne, nisu ključne za uspeh jednog benda. Uostalom, rokenrol nikada nije ni bio dominantni muzički pravac u Srbiji, što nije sprečilo gomilu bendova da postoje i stvaraju odličnu muziku. Postoje razni načini i oni podrazumevaju mnogo posvećenosti, entuzijazma i mnogo koncerata. Tu je naravno Internet kao sveopšta biblioteka svakome dostupnih informacija, koji u te svrhe jedan bend mora pametno da koristi i da stalno bude prisutan sa zanimljivim sadržajima.  Mi smo svoju snagu fokusirali na nastupe, što nam je nekako prirodno došlo, a to se izgleda ispostavilo kao ključ uspeha.

 

Koje mlade bendove biste preporučili sa regionalne rokenrol scene?

Ana-Marija Cupin: Što se tiče domaćih bendova izdvojili bismo Crve, Straight Mickey and the boys, Grupu Ti, Bitipatibi. Iz regiona su tu Nikki Louder, The John, Pridjevi, Vlasta Popić i Seven that spells.

 

Nakon izuzetno uspešne koncertne godine, održaćete svoj do sada najveći beogradski koncert, u Domu omladine Beograda. Kakav ste nam repertoar pripremili za vaš predstojeći koncert i koga ćemo još pored vas imati prilike da čujemo tada?

Ana-Marija Cupin:  Imaćete prilike da čujete još dva mlada domaća benda – Vizelj iz Beograda i Nebo je crveno iz Subotice. Što se repertoara tiče, pored većine pesama sa prvog i drugog albuma biće tu i nekih baš svežih, tek ispečenih, koje će u subotu imati beogradsku premijeru.

 

 

 

 

 

Komentari