IN MEMORIAM: GRANT HART

Sećanje na Granta Harta, velikog autora savremene američke rok muzike, koji je preminuo 13. septembra.

Kroz svoj rad u grupama Husker Du i Nova Mob, odlučujuće je doprineo stvaranju alternativnog rok zvuka i „amerikane“. Njegov beskomprimisan umetnički životni put, prepun uspona i padova, legendaran je.

Neke od pesama koje je potpisao sa grupom Husker Du, promenile su naše shvatanje šta se sve može iskazati kroz rokenrol – „Diane“, „Pink Turns To Blue“, „Girl Who Lives On Heaven Hill“, „Every Everything“, „Green Eyes“, „Flexible Flyer“, „Sorry Somehow“ i „Don’t Want To Know If You Are Lonely“, bile su svojevremeno najstrastvenije pesme koje ste u sred usamljeničkih osamdesetih mogli čuti. Sa Bobom Mouldom činio je najuzbudljiviji kreativni duo na sceni, neku vrstu underground pandana Johnu Lennonu i Paulu McCartneyu, koji su ih očito inspirisali.

Bio je prijatelj Beograda, u kome je više puta nastupao, pa i u nekim trenucima kad nam niko nije dolazio. O neizbrisivom tragu i uticaju na generacije muzičara koji su došli kasnije, govoriće poštovaoci i ljudi koji su ga upoznali.

Biće prikazan i dokumentarni film „Every Everything: The Music, Life & Times of Grant Hart“, reditelja Gormana Becharda.

Komentari