GORUĆE TEME NA TRIBINAMA FESTIVALA SUBVERZIVNOG FILMA “PLAN B” u DOB-u

Festival PLAN B, pored filmskog programa, predstaviće i burne tribine i razgovore sa zanimljivim gostima, o političkim pokretima i evropskim dešavanjima koja nude alternative globalnom neoliberalnom kapitalizmu i diskutuju o tome da li je drugačiji svet moguć. Želimo da PLAN B postane platofrma za diskusije i razmene ideja onih pokreta, pojedinaca, inicijativa koje nude autentičnu alternative.

 

Zato smo pozvali i levičare-borce i aktiviste iz Slovenije, Grčke i Srbije da diskutuju svoja iskustva, kao i zašto nema autentičnog levog pokreta u Srbiji i regionu danas. Pozvali smo profesore iz Francuske i Belgije i predstavnike antiterorističke obaveštajne jedinice iz Brisela da razgovaraju sa domaćim ekspertima o uzrocima radikalizacije društava, koja se dešava i nama. A diskutujemo i o novim pokretima koji se pojavljuju u Evropi, poput DIEM-a, koji nude ne samo ekonomska, nego nova politička rešenja.

PROGRAM TRIBINA:

27.05. 18č, hol ispred Velike sale Doma omladine Beograda
Tribina: DA LI REGIONU TREBA NOVA SIRIZA?

Bez obzira na stalno pogoršanje socijalnog statusa onih koji žive od svog rada, na rastuću nezaposlenost i na sve brutalnija pravila igre nametnuta od strane velikih banaka, stranih investitora, lokalnih tajkuna i klijentelističke i korumpirane države, autentična levica u jugoistočnoj Evropi ne uspeva da se politički organizuje i/ili značajnije utiče na političke procese. Da li to znači da regionu, pa dakle i Srbiji, levica nije potrebna? Ili su uzroci u samoj levici, u neprepoznavanju društvenih okolnosti i nedostatku političkog iskustva? Postoji li realni prostor i realni ljudi koji mogu da artikulišu autentične leve politike i odgovore na krizu koja razara društveno tkivo svih zemalja u regionu? Predstavljamo inicijative koje pokušavaju da daju odgovor na ova pitanja od Slovenije, preko Srbije, do Grčke.

Učesnici:
Teopi Skarlatos, rediteljka i aktivistkinja Sirize, Grčka
Nika Kovač, Inicijativa za demokratski socijalizam, Slovenija
Matija Medenica, Marks21, Srbija

 

28. 05. 16č, hol ispred Velike sale Doma omladine Beograda
Tribina: DA LI JE MOGUĆ EVROPSKI DRUŠTVENI POKRET DANAS?

profesor Andrej Kurnik, Fakultet za društvene nauke (FDV), Univerzitet u Ljubljani
Jelena Veljić, Društveni centar Oktobar
Marko Aksentijević, Ne da(vi)mo Beograd
Moderatorka: Milica Popović, politikološkinja

Dok živimo u svetu neoliberalne hegemonije, uz rastuću ekonomsku krizu sa nesagledivim društvenim posledicama, društveni pokreti na lokalnom nivou jačaju. Pojedini pokreti su poput Sirize u Grčkoj i Podemosa u Španiji prerasli u političke partije na nacionalnom nivou, dok je takozvano Arapsko proleće završilo surovim gušenjem i novim konfliktima. Na prostoru bivše Jugoslavije u poslednjih deset godina, svedočili smo studentskim okupacijama u Beogradu i Zagrebu, prvim opštim protestima u Bosni i Hercegovini, dok je najsnažnija opozicija u Srbiji danas pokret Ne da(vi)mo Beograd. Krajem prošle godine, bivši ministar finansija Janis Varufakis i hrvatski filozof Srećko Horvat pokreću evropski društveni pokret – DiEM. Postavlja se pitanje da li je na evropskoj razini moguće organizovati društveni pokret, koji će pažljivo slušati lokalne glasove i korespondirati sa realnošću današnjeg prostora Evrope i biti spreman da odgovori na događaje poput izbegličkog i migrantskog talasa. Smatrajući da se na savremene globalne političko-ekonomske procese mora odgovoriti snažnom sinergijom između lokalnog i evropskog odnosno globalnog pokreta, pokušaćemo da analiziramo trenutnu situaciju i budućnost DiEM-a i/ili sličnih inicijativa. Šta danas znači radikalni internacionalizam i da li se može očekivati u 2016. godini?

Andrej Kurnik je docent na ljubljanskom Fakultetu društvenih nauka, član uredništva Časopisa za kritiku znanosti i aktivist različitih društvenih pokreta (alterglobalističkih, antirasističkih, za commons). Andrej je kroz svoj aktivizam već godinama uključen u pokušaje povezivanja pokreta na evropskom nivou. U zadnje vreme najviše je angažovan u solidarnim inicijativama sa izbegličkim i migrantskim pokretom.  

Jelena Veljić je aktivistkinja koja učestvuje u radu Društvenog centra Oktobar. Tokom studija etnologije i antropologije na Filozofskom fakultetu, bavila se studentskim organizovanjem. Teme kojima se bavi u društvenom angažmanu uključuju borbe za besplatno i svima dostupno obrazovanje, feminizam, radnička pitanja i antifašizam.

Marko Aksentijević je još uvek student političkih nauka, aktivan u nevladinom sektoru već 15 godina na najrazličitijim funkcijama i širokom spektru tema. Trenutno najviše radi na pitanjima razvoja grada i učešća građana kroz kolektive Ne da(vi)mo Beograd, Ministarstvo prostora i Ko gradi grad.

Milica Popović je politikološkinja i doktorantkinja na Univerzitetu u Ljubljani, sa statusom gostujuće doktorantkinje u Centru za istraživanje međunarodnih odnosa (CERI) na Sciences Po u Parizu. Milica redovno objavljuje naučne i analitičke članke i eseje o Balkanu u raznim časopisima u zemlji i inostranstvu a fokus njenog istraživanja su pitanja političkog i subverzivnog potencijala nostalgije na prostoru bivše Jugoslavije.

 

29.05. 16č, hol ispred Velike sale Doma omladine Beograda
Tribina: RADIKALIZACIJA I TERORIZAM – uzroci i posledice

Nakon velikih terorističkih napada u Parizu i Briselu, krajem prošle i početkom ove godine, nema više nikakve sumnje da je rat koji se već duže vreme vodi u različitim krajevima sveta došao i u Evropu. Zbunjeni difuznom formom sukoba, uplašeni neuhvatljivim definicijama ko je neprijatelj a ko je saveznik, suočeni sa strahotama smrti i patnji koje tek što smo zaboravili, malo ko je u Evropi, a posebno u Srbiji, pokušao da se zapita, van senzacionalističkih izveštavanja zvaničnih medija, šta nam se to dešava i na šta bi trebalo da se spremimo. Pošto jednostavnih odgovora nema, ma koliko se ekstremisti sa svih strana trudili da nas uvere u suprotno, pozvali smo najekskluzivnije inostrane i domaće stručnjake da kroz zajedničku diskusiju pokušamo da odgovorimo na jedan od najvećih izazova današnjeg sveta, čiji smo, hteli ili ne, i mi u Srbiji sastavni deo: šta su uzroci a šta posledice nadolazećeg talasa radikalizacije, nasilja i brutalnih odgovora na velike društvene izazove?

Učesnici:
Matje Gider (Mathieu Guidere), Univerzitet u Tuluzu, predavač bliskoistočnih i islamskih studija, autor knjiga o Islamskoj državi i Al Kaidi u severnoj Africi
Alen Grinard (Alain Grignard), predavač o političkom Islamu na Univerzitetu u Liježu
Fahrudin Kladničanin, Forum 10, Novi Pazar
Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

 

Dom omladine Beograda vas poziva na četiri dana radikalnog preispitivanja svetskog poretka i sopstvenih stavova i ubeđenja kroz filmove, tribine i izložbu.
 
Imate li svoj PLAN B?

Komentari