YOUNG & RESTLESS: Filmovi o odrastanju

Cena ulaznice 250 dinara
Novi program “Young and Restless” koji Dom omladine Beograda organizuje sa partnerima iz Visionary Thinking-a, predstavlja 7 filmova specifičnog žanra tinedjžerskog filma, izabranih nakon njihove uspešne tunreje po najvećim svetskim festivalima, koji nam donese nesigurne, uplašene i zbunjene mlade junake jedino sigurno da znaju kako neće da žive.

Njihova divovska borba da shvate svet nas odraslih i da u njemu nađu neki kutak, vodi nas u filmske avanture u svet u kom smo nekada svi bili ali koji nam sada izgleda stran, nerazumljiv i uzbudljiv.

 

Ovo su filmovi o deci koju ne razumemo.
O tinejdžerima koji su poludeli.
O generaciji koja će, sigurni smo, završiti vrlo loše.
O problemima koji, mi to znamo, nisu pravi problemi.
Zapravo, ovo su filmovi o nama kada smo bili u tim godinama.

ČETVRTAK, 8. JUN


20č
Novi klinac
(2016, 81 min, Francuska)
Režija: Rudi Rozenberg
Nagrade na festivalima u Zagrebu, Lisabonu i Buenos Airesu

Šta ako je društvo gubitnika zapravo najbolja ekipa koju ćeš ikada imati? Beno je običan trinaestogodišnjak, pomalo stidljiv, i jedino što želi jeste da stekne prijatelje, kako ne bi jeo sam u školskoj kantini. Ali kako to da uradi?

 

  

 

PETAK, 9. JUN


18č
U cvatu
(2013, 102 min, Gruzija/Nemačka/Francuska)
Režija: Nana Ekvtimišvili, Simon Gros
Nagrada na Festivalu u Berlinu 2013.

Tbilisi, Gruzija, 1992: era Sovjetskog Saveza je završena. Za Nađu i Eku, četrnaestogodišnjakinje, detinjstvo se primiče kraju. Eka odrasta bez oca, suprotstavljajući se svojoj zabrinutoj majci i starijoj sestri. Nađin otac, alkoholičar teroriše celu porodicu. Jedan obožavalac daje Nađi pištolj sa jednim metkom.

 

 

 

20č
Snovi
(2016, 106 min, Letonija)
Režija: Renars Vimba
Nagrada na Festivalu u Berlinu 2016

Usamljenost, razočaranje i prva ljubav. Niko ne sme da sazna da je baka Raje i njenog mlađeg brata preminula. Kako bi izbegli da potpadnu pod starateljstvo državnih službenika, oni je sahranjuju u voćnjaku u dvorištu. Sada kada nema na koga da se osloni, Raja mora svakodnevno da se brine o svom bratu i sebi.

 

 

 

SUBOTA, 10. JUN

18č
Ne vraćam se (2014, 110 min, Rusija)
Režija: Ilmar Rag
Nagrada na festivalu Trajbeka

Anja je atraktivna i uspešna mlada studentkinja. Drži predavanja o Bajronu i u vezi je sa jednim profesorom. Jednog dana život joj se iznenada menja na gore. Zbog lažnih optužbi primorana je da pobegne, prerušena u beskućnicu. Tokom bekstva, Anja upoznaje dvanaestogodišnju Kristinu, siroče, koja je podjednako očajna i nehajna.

 

 

 

20č
Sedam sanduka
(2012, 100 min, Paragvaj)
Režija: Huan karlos Maneglja, Tana Šembori
Nagrade na festivalima u Torontu, Palm Springsu, Majamiju

Sparno je veče, petak u Asunsionu, Paragvaj. Viktor je sedamnaestogodišnji dostavljač koji sanja da postane poznat i žarko želi da ima nov, moderni televizor. Ukazuje mu se prilika da izvrši dostavu sedam kutija nepoznatog sadržaja i tako zaradi sto dolara. Ali, ono što na prvi pogled deluje kao lak posao uskoro će se zakomplikovati.

 

 

 

NEDELJA, 11. JUN

18č
Žeđ
(2015, 90 min, Bugarska)
Režija: Svetla Cocorkova
Nagrade na festivalima u Hambrugu i Minsku

U svakodnevnoj borbi za opstanak, žeđ za ljubavlju je jača od žudnje za životom.  Jedan par i njihov sin tinejdžer jedva sastavljaju kraj sa krajem na vrhu brda, perući veš lokalnim hotelima. Njihov jednostavni život se menja dolaskom vrača i kopača bunara, koji obećavaju da će okončati njihovu neizvesnost pronalaskom izvora na sušnom brdu na kom žive.

 

  

 

20č
Prevremeno odrastanje Sabine Rivas
(2012, 116 min, Meksiko)
Režija: Luis Mandoki
Nagrada na festivalu u Valjadolidu 2012.

Sabina Rivas, tinejdžerka iz Hondurasa, namerava da stigne do Sjedinjenih Američkih Država da bi ostvarila svoj san i postala poznata pevačica i da bi se u isto vreme udaljila od bivšeg dečka koji je postao opaki član bande.

 

Komentari