Vikend francuskog filma “ZLOČINI I MISTERIJE”

Organizacija: Francuski institut, Euročenel, TV5 Mond i Dom omladine Beograda. Cena ulaznice: 100 dinara.

Ovog meseca  Dom omladine Beograda, Francuski Institut i televizija Euročenel predstavljaju  izbor filmova koji će upoznati domaću publiku sa  francuskom školom krimića.

Komplikovani zapleti, rafinarani rediteljski rukopisi, sjajne glumačke kreacije, kritika društvene stvarnosti kao i mešanje žanrova,  glavne su odlike francuskih krimi filmova koje će beogradska publika premijerno videti u ovom raznolikom izboru.

 
Petak, 5. maj u  20:00
 
Film: Pupupidu / Poupoupidou (Francuska, 2011, 102’)
Režija: Žerald Istaš Matje
Igraju: Žan-Pol Ruv, Sofi Kenton, Gijom Gui
Uspešni pariski pisac krimića u očajničkoj potrazi za novim idejama dolazi u malo mesto u francuskim alpima gde se zainteresuje za sumnjivo samoubistvo striptizete koja je verovala da je reinkarnacija Merilin Monro. Delom misteriozni triler, delom rafinirana seksualna fantazija film je posebno zapažen zbog izuzetnih glumaca i odlične kamere. Ako ste voleli Tvin Piks obožavaćete ovaj film.
 
 
Subota, 6. jun
 
19:00
Film. Kriva / Coupable (Francuska, 2008, 105’)
Režija: Leticia Mason
Igraju: Elen Filjer, Žeremi Renije, Amira Kazar
Advokatu Lisjenu Lamberu jednog dana ponuđen je posao života: da pripremi odbranu jedne žene, Blanš Granvil, osumnjičene da je ubila svog muža. Kada jedne besane noći poseti napuštenu kuću svoje klijentkinje… Misteriozni, snoliki krimić atmosfere pored napetosti postavlja i suštinska pitanja koliko zaista poznajemo ljude sa kojima živimo i koje volimo.
 
21:00
Film: Poslednja projekcija / La dernière séance (Francuska, 2011, 81’)
Režija: Loran Ašar
Igraju: Paskal Servo, Šarlota Van Kemel, Karol Roše
Silven preko dana radi u bioskopu, a tokom noći postaje surovi serijski ubica koji na ritualan način  ubija nesrećne žrtve. Uznemirujući triler sa elemntima horora, inteligentnog zapleta i iznenađujućih obrta, sa sjajnim, harizmatičnim Paskal Servoom u glavnoj ulozi.
 
Napomena: Zabranjeno za mlađe od 12 godina!
 
 
Nedelja 7. jun, 20:00
 
Crna serija / Suite noire (Francuska, 2009)
Crna serija je francuska kult krimi serija gde svaka epizoda predstavlja plod zajedničkog rada nekog od slavnih romanopisca i reditelja, gde je reditelju dato potpuno pravo da slobodno interpretira literarni predložak. Svaki film je tvrdokorna krimi-priča u stilu holivudskih B-produkcija, istražuje različite filmske žanrove, često s puno humora ali i društvene kritike.
 
Epizoda:
Zar ubijaju i disk-džokeje / On achève bien les disc-jokeys (Francuska, 2009, 60′)
Režija: Orso Mire
Igraju: Fransis Reno, Lubna Azabal, Žan-Kentin Šatelen
 
Prema delu Didijea Denenksa
Medicinska sestra Krista vodi radio emisiju o osuđenicima za jednu parisku stanicu. Osuđen na veliki broj godina, Manu prihvata da odradi jedan posao za policiju koji bi mu bilo omogućeno ranije oslobađanje i potraga za izgubljenim sinom. Njegov posao je infiltracija u stanicu čiji je direktor povezan sa jednom opasnom kriminalnom grupom. Već pri prvom susretu, Manu i Krista se naizgled zaljubljuju jedno u drugo, ili je to samo deo plana…
 
Epizoda: Kada grad ujeda / Quand la ville mord (Francuska, 2009, 61’)
Režija: Dominik Kabrera
Igraju: Aisa Maiga, Samir Guesmi, Lorantin Milebo
Prema delu Marka Vilara
Po prvom dolasku u Pariz, Sari se čini da su joj snovi ostvareni. Teška vremena joj nisu nepoznata, njen život je slikarstvo a njen idol Baskijat. Ali Baskijatu, za rtazliku od nje,  niko nije oteo pasoš i primorao na prinudni rad u raspadnutom hotelu. Maltretirana od strane Brižit i njenih saučesnika, Saru slikanje drži u životu. Međutim, kada otkrije da je njena rođaka Zina ubijena udarcima šrafcigerom, odlučuje da joj je bilo dosta. Krv neće prestati da teče na Barbesu.

Komentari